Kurban Bayramı'nda beslenme ve et tüketimi

Bayramın en güzel yönlerinden biri de sevdiklerimizle bir araya gelmek, onlarla tatlı sohbetler etmek. Tatlı sohbetler ederken elbette tatlı yemeklerin de, yağlı et yemeklerinin de ikramı kaçınılmaz oluyor. Güzel yönleri olduğu kadar, kilo verme sürecinde olan kişiler için bayram bazen de stresli hale gelebiliyor. Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı ve fazla et tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı yapılmalı

Kurban bayramında güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Yumurta/omlet/menemen, peynir, zeytin, çiğ söğüş ve yeşilliklerin eşlik ettiği bir kahvaltı en hafif kahvaltı seçeneklerindendir. Domates, salatalık, maydanoz, havuç, turp, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

Devamında ara öğünler mutlaka şeker dengesi için sağlanmalıdır. Ceviz, fındık, badem, kaju gibi yağlı tohumlar ya da taze meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır.
Kurban bayramında genelde kahvaltının yıldızı et kavurması oluyor. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerin kolesterol açısından porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketim sağlaması gerekiyor.

Kurban eti aynı gün yenmemeli
Kurban eti aynı gün tüketilmemelidir. Taze kesilmiş etlerde görülen ‘ Rigor Mortis (ölüm sertliği) ‘ dediğimiz durum sindirim ve hazımsızlık gibi sonuçlar doğurabiliyor. Aynı zamanda bu eti pişirdiğimizde geç pişme durumu görülebiliyor. Kurban eti buzdolabında 24 saat dinlendirilmeli ve öyle tüketilmelidir.

Nasıl muhafaza edilmeli?
Kurban etleri 1 yıldan fazla saklanmamalıdır. Daha sonra tüketeceksek küçük küçük porsiyonlar haline getirilip o şekilde buzluğa veya derin dondurucuya atılmalıdır.

Kurban eti nasıl pişirilmeli?
Kırmızı etin yağ içeriği yüksek olduğu için ekstra yağ ve iç yağ eklenmemelidir. Kırmız et kolesterol açısından da yüksektir. Kızartma ve kavurma yöntemi tercih edilmemelidir. Fırın, haşlama, ızgara tercih edilmelidir. Tuz eklenmemelidir. Kanserojen maddelerin oluşmaması için de mangalda pişirirken etler ateşe en az 15 cm uzakta tutulmalıdır. Çiğ veya az pişmiş etler bulaşıcı hastalık açısından da risk teşkil edeceğinden tam pişmiş olduğundan emin olmalıyız.
Kırmızı et demir içeriği yüksek bir et türüdür. Kırmızı etin yanında demirin vücudumuzda emilimini engelleyen kalsiyum içerikli besinler; yoğurt, ayran, cacık ve kefir tercih edilmemelidir, C vitamini içeren yani demir emilimini arttıran besinler tercih edilmelidir. Taze sıkılmış meyve suyu, limonata ve limon içeren bol yeşillikli bir salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Kırmızı et kolesterol açısından da yüksek olduğu için günlük kırmızı et alımı kadınlarda 120 gramı, erkeklerde ise 180 gramı geçmemelidir.

Küçük tabaklar kullanın

Bayram sofrasında ortadan tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine kendi tabağınıza alıp onları bitirmeye çalışma ne miktar yediğimizi görmemizi sağlar. Böyle yaparak gözümüzün doymasını da sağlamış oluruz. Küçük tabaklar kullanarak ekleyeceğimiz her yemek gözümüze büyük gözükecektir. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı beslenme tabağında yer alan beş temel besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmelidir.
Bu besin grupları;
Süt ve süt ürünleri grubu
Et-yumurta-kurubaklagiller ile yağlı tohumlar grubu
Sebze grubu
Meyve grubu
Ekmek ve tahıl grubudur.

Ara öğünler metabolizmayı hızlandırır
Günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırmak yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesini sağlayacaktır. Ara öğünler; meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir, kuruyemişler ve sağlıklı barlar gibi besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca az su tüketimi de yorgunluk, böbrek hastalıkları, deride kuruma ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Fiziksel aktiviteye dikkat edilmeli
Genel sağlık için her gün mutlaka egzersiz tavsiye ediyoruz. Bayramda alınan kalorileri dengeleyebilmek adına açık havada yürüyüş ve spor aktiviteleri mutlaka yapılmalıdır.
Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır.
Fiziksel aktivite haftada 5 gün, 30-45 dakikalık hafif tempoda yapılması sağlıklı beslenme düzeninize pozitif anlamda etkileyecektir.

Sıvı tüketimi artırılmalı

Sıcak yaz günlerinde vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde kilogram başına 30-35 ml su tüketimi ihmal edilmemelidir. Su tüketimi aynı zamanda ödemin atmasını destekleyeceği için bize ekstra katkı sağlayacaktır.
Herkese sevdikleriyle geçireceği sağlıklı ve mutlu bir bayram dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Burcu Konar Arşivi