Cumhuriyetin 100. yılına özel 100 parçalık koleksiyon

Cumhuriyetimizin 100.yılına özel hazırladığı 100 özel parçayı 100 manken ile sergileyen Özgür Masur ANATOLIA defilesiyle Cumhuriyetin kadınlarını günümüz perspektifi ile harmanlayarak 26 Ekimde bir defile gerçekleştirdi.

Defilede makromeler, eşarplar, tokalı kemerler, fesler Gold, beyaz, kırmızı, mavi, siyah ,kırmızı renkler ve çiçek motifler ilgi çekici unsurlar arasında yer alırken halı dokuma ve çini desenli kumaşlar da Anadolu temasını vurgulayan diğer unsurlar arasındaydı.

Böylesine anlamlı bir günde Cumhuriyetimizin özgürlüğümüzün kadınlara verilen kıymetin ATATÜRKÜN biz kadınlara ve ülkemize sunduğu ; özgürlüğe ,temel hak ve hürriyetlere ,tüm ilke ve inkılaplara ne kadar minnet etsek az kalır ,bu nedenle en önemli şey gençliğe hitabında olduğu gibi ;

‘’Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir.’’

Bu önemli mesajı anlamak, anlatmak ve yaşamak olmalı.

Defileye tekrar dönecek olursak Türkiyenin her yerinden 3 yıllık Kadın Enstitüleri araştırmalarının sonucu bu defile için argümanlar bir araya getirilmiş.

‘’Dünyada herşey kadının eseridir .‘’
M.Kemal Atatürk

Bu arada tekrar kadının Cumhuriyete ,tarihe, insanlığa sanat ve zanaata , bilime önemini özellikle vurgulamak istiyorum ki Özgür Masur da bu özel imzam dediği koleksiyonunda CUMHURIYET VE KADIN üzerine yoğunlaşmış.


Tersane istanbulda gerçekleşen koleksiyonun sunulduğu defileye, sanat, moda, tasarım, cemiyet ve iş dünyasından aralarında Nebahat Çehre, Nilperi Şahinkaya, Büşra Develi, Merve Dizdar, Melike Şahin, Feryal Gülman, Nejdet Ayaydın, Emel Ayaydın, Arzu Sabancı, Melisa Şenolsun, Ahu Yağtu, Tolga Sarıtaş, Göksel, Yeşim Ceren Bozoğlu, Esra Erol, Bige Önal, Başak Dizer Tatlıtuğ, Eda Gürkaynak, Burak Deniz, Gülcan Arslan, Deniz Marşan, Tolga Sezgin, Mehmet Sezai Yücebaşoğlu, Özge Ulusoy, Yasemin Dormen, Nazlı Çelik, Mirgün Cabas, Zeynep Yüksektepe, Şebnem Schaefer, Eda Gürkaynak, Dila Tarkan, Nur Bilen Yavuzer, Özlem Avcıoğlu, Arzu Kaprol, Ayşe Brav, Mehtap Elaidi, Gamze Saraçoğlu, Yasemin Öğün, Pelin Kaya, Gökay Gündoğdu, Ayşe Tolga, Melis Ağazat, Meriç Küçük, Eda Zamanpur, Ezgi Apa, Şansım Adalı, İrem Yargıcı Ramazanoğlu, Belma Özdemir, Giray Sepin, Nihan Peker, Özlem Kaya, Saba Tümer, Seda Domaniç, Cem Pilevneli ve Güneş Ekin’in de bulunduğu 500 davetli katıldı.

Ülkeme bir armağan dediği bu özel koleksiyonu için 'Bu benim ikinci imza koleksiyonum ve bu süreçte kendi DNA'mın peşine düştüm. Anatolia ile kadınlarımızı onurlandıran bir koleksiyon ortaya koymaya ve bu topraklarda gizlenen hikayeleri kadının perspektifinden anlatmaya özen gösterdim. Bu topraklardaki her birey gibi bunu yaparken ben de cesaretimi Cumhuriyetimizden aldım. İşte bu yüzden sadece yüz yıllık değil, yüz parçalık bir hikâyeye dönüştü' dediği defilede ;
Türk zanaatkarlarla beraber el işçiliği ,tel kırma ,iğne oyası ,geleneksel üretim tekniklerini kullanmış.


Hızlı tüketimin arttığı son zamanlarda böylesine Anadoluya ,kültürümüze,bağımıza ,Cumhuriyetimize ,kadınımıza,zanaat ve zanaatkarımıza bağlılığını tebrik ediyor ve tasarımcı ve sanatçılarımızdan unutulmaya yüz tutmuş değerli hazinelerimize sahip çıkmaları için buradan sesleniyorum .
Cumhuriyet bizim, Cumhuriyet Biziz.


Merve İZMİR ,
Moda tasarımcı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve İzmir Arşivi