Sivrisineklere göre çekici misiniz?

Yazın kabuslarından biri olan sivrisineklerin neden yanımdaki insanları ısırmayıp da, hep beni ısırdıklarını merak etmişimdir. Bazen çok can sıkıcı olan, bazen de kulağımızın etrafında çıkardıkları sesten dolayı uykudan uyandıran sivrisinekler, daha da ileriye gidip ısırdıkları yerde yara bile oluşturup birkaç günlük veya haftalık iz bırakabiliyorlar. Şu an tam da bu durumu yaşıyorum ve o kadar çok beni ısırıyorlar ki, belki güleceksiniz ama geçenlerde bir tanesi yüzümü bile ısırdı… Eğer siz de benim gibi sivrisineklerin gözünde ayrıcalıklıysanız (keşke ayrıcalıklı olmasak) ve bunun nedenini merak ediyorsanız hemen söylüyorum!

Bilim adamları, dünya genelindeki insanların yaklaşık yüzde 20'sinin sivrisinekler için daha çekici olduğunu ortaya koydu. Japonya'da yapılan bir araştırma, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek olduğunu ortaya çıktı. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha lezzetli bulduğunu dile getiriyor. 0 Rh+ kan grubuna sahip biri olarak hayattaki şansımıza bakar mısınız? Bizi çekici bula bula sivrisinekler buluyor :)

Tabi maalesef kan grubu olarak sivrisineklerin gözünde ayrıcalıklıyız ama sadece kan grubu değil, başka şeyler de onların dikkatini çekiyor! Florida Üniversitesi'nde tıbbi entomolog ve sivrisinek uzmanı olan Dr Jonathan Day, 2014 yılında TIME'da yayınlanan bir makalesinde, sivrisineklerin gerçekten de belirli insanları daha çok sevdiğini belirtmişti. "Bazı insanlar derilerinde belirli kimyasallardan daha fazlasını üretirler. Ve laktik asit gibi bu kimyasallardan birkaçı sivrisinekleri çekiyor" diye açıklamıştı. Entomolog, tüm omurgalıların karbondioksit üretmesi nedeniyle, bir sivrisinek için kolay bir hedef haline geldiğini açıklıyor.

Genel olarak bakarsak 0 kan grubu, çok terleyen, laktik asit ve amonyak salgılayanlar, daha fazla karbondioksit verenler, vücut ısısı yüksek olanlar, alkol ve özellikle bira içen kişilerde vücut ısısının yükselmesi nedeniyle ortaya çıkan ter, sivrisinekler için daha fazla hedef haline gelinmesine sebep oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi