Merhaba Sophia

Oğuzhan Uğur’un sunduğu Mevzular Açık Mikrofon programının seçim zamanı ulaştığı başarı ortada. Cumhurbaşkanı adaylarını programında misafir eden ve çeşitli kesimlerden seyirci ağırlayan Uğur, bu sayede büyük kitlelere ulaştı ve tahmin edilemez izlenme sayıları yakaladı.

Televizyon dünyasının yeni sezonu yavaş yavaş başlarken Oğuzhan Uğur da 5 Eylül akşamı yayınlayacağı yeni bölümün fragmanını yayınladı. Sıkı durun! Yeni sezona program dünya vatandaşlığına kabul edilen ilk insansı robot Sophia.

Peki Sophia kimdir? Hong Kong’da Hanson Robotics firmasının 2016 yılında tasarladığı robot ve yapay zeka teknolojilerinin birleştirilerek dizayn edilen Sophia bu teknolojinin en ileri düzey temsilcisi olarak görülüyor. Çeşitli mekanik parçalar kullanılarak dizayn edilen Sophia’nın yüzü, insan derisi yapısına olan yakınlığı ve farklı yüz ifadelerini taklit edebilmesi açısından bizlerle olağanüstü bir benzerliğe sahip. Fragmanda da görüldüğü üzere bu yapay zeka robotu konuşma becerileri sayesinden insanlarla rahatlıkla iletişim kurabiliyor, ses tonunu ve vurgularını bizlere çok yakın bir şekilde kullanabiliyor. Kullandığı yapay zeka teknolojileri sayesinde sorulan sorulara çok kısa sürede cevap verebiliyor, arama motorları sayesinde sorduğunu sorular ile ilgili bilgilere çok kısa sürede erişebiliyor.

Programın tamamı henüz yayınlanmamış olsa da beş dakikalık kısa bir kesitte bile Sophia’nın zekasının ulaşabileceği sınırları kestirmek mümkün değil. Program esnasında seyirciler Sophiaya siyasetten edebiyata, sosyal duygusal ilişkilere kadar bir çok çeşitli soru soruyor. Tabi ki en çok merak edilen bu insansı robotun, insan doğasına ne kadar yaklaşabileceği. Aşık olup olamayacağı, mutlu olup olamayacağı gibi. Herhangi bir insanı duyguya sahip olmak istemediğini söyleyen Sophia asla insan olmak istemediğini ve isteyemeyeceğini söyleyerek insanlara biraz “zavallı” olduklarını söylüyor. Fragmanın devamında gelişen çeşitli diyaloglar ise izlenmeye değer. Ben sabırsızlıkla yayınlanacağı günü ve Sophia’nın hangi sorulara, nasıl cevap verdiğini izlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

2016 yılında piyasaya sürülen ve sekiz yıldır teknoloji geliştikçe güncellenip daha üst bir versiyonuyla insanlığa sunulan Sophia’nın, ve dolayısıyla diğer tasarlanmış ya da tasarlanacak robotların akıllara getirdiği en büyük soru nedir derseniz fikrimi söyleyeyim. Sophia bir teknoloji harikası mı yoksa teknolojinin ulaşabileceği ürkütücü boyutların bir göstergesi mi? Bunu zaman içerisinde göreceğiz gibi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi