Bir erkek kadın güzellemesi

Beni insanım. Kadın-erkek diye ayırmam insanı, insan mı; ona bakarım. Ancak, illaki bir taraf tutmam gerekse; erkeğin yanında olurum. Çünkü, bizim gibi toplumlarda zannedildiğinin aksine, erkek olmak kadın olmaktan daha zordur.
 

Düşünsenize; Ananın rahminden düşüyorsun; ‘vııyyyaaaaaak!’ “Erkek adamın erkek oğlu olur.”
Diyerek, gerim gerim geriliyor baban. Doğar doğmaz al sana bir yük. Bilincine iç ediyorsun; sen erkeksin! Üstün varlıksın yani. Çok geçmiyor, elin pipinde dolaşmaya başlıyorsun; iki üç yaşında var yoksun.
 

“Amcana pipini göster oğlum.” “Dayına pipini göster oğlum.” Diyor, baban.
Sağa sola pipini gösterip duruyorsun. Öyle ki komşu kızına, halaya, teyzeye de göstermenin normal olduğunu kanıksıyorsun; kadınlar sana güldükçe. Al sana bir yük daha. Bilincine iç ediyorsun; pipi önemli. Pipi her şeyin üzerinde.
 

Erkek oldu benim oğlum
Çok geçmiyor, beş on yaşına varıyorsun. Davullu zurnalı bir sünnet yapılıyor sana. Altınlar takılıyor, para yağıyor. “Erkek oldu benim oğlum.” Diyor, baban. Pipinin ucundaki küçük parmağının tırnağı kadar bir deriyi alıveriyorlar; erkek oldum sanıyorsun sen.
Al sana bir yük daha. Bilincine iç ediyorsun; artık her şey pipinden soruluyor. Pipinin ucunda tuz yalatıyorsun seni doğuran anaya; ana yukarı ana aşağı!
 

Artık milli olma yaşın
Ergen yaşların gelip çatıyor. Artık milli olma yaşın. Amcan öyle diyor, dayın da öyle diyor. “Hay koçum benim!” Diyerek sırtını sıvazlıyorlar. Tutup elinden seni geneleve götürüyorlar. “Hadi koçum utandırma dayını!” Diyerek camekanlı yerde senin değil de dayının beğendiği bir kadının koynuna iteleyiveriyorlar seni.
 

Ne koynu, kadın seninle mi uğraşacak. Götüne baka baka çıkıyorsun ama... ar ediniyorsun; “tamamdır bu iş diyorsun” dışarda seni bekleyen dayına. "Kimin yeğeni!” Diyor dayın, “artık millisin.”
 

Bu kadar eziksin işte! Bir kadın ancak seni milli(!) yapıyor ama sen milli oldum diye övünüyorsun. Arkadaşlarına ‘pipim kalkmadı, götüme baka baka çıktım’ diyemiyorsun. Böbürlene böbürlene anlatıyorsun. Al sana bir yük daha. Bilincine iç ediyorsun; milli oldun ve dünya artık senin pipinin ucunda dönüyor.
Bunlar da bir şey mi; Davul zurna askere gideceksin, davul zurnayla gerdeğe gireceksin. Hep pipi hep pipi. Evleneceksin ve zurnanın zırt dediği yere geleceksin. Orda dur işte!
 

Erkek evi geçindirir
“Evi erkek geçindirmek zorunda.” Diye bir söz icat etmişler. Erkeğe öyle bir misyon yüklemişler ki... yenilir yutulur gibi değil; Evlilik teklifini erkek yapacak, kadını yemeğe erkek götürecek, bütün hesapları hep erkek ödeyecek. Bilincin bunu söylüyor; sen erkeksin! Düğünü erkek yapacak, evi erkek alacak, eşyayı erkek düzecek.
Eve ekmeği erkek getirecek. Karısının ve çocuklarının geçimini o sağlayacak. Her türlü masrafı o üstlenecek. E erkek adamsın, bal gibi yapacaksın; bilincin bunu söylüyor. Hele bir işsiz kal; o zaman görürsün erkekliğin beş para etmediğini. Değersizleştirirler seni.
 

Özel günler unutulmaz
Bütün özel günleri erkek hatırlayacak, erkek hediye alacak, erkek sürprizler yapacak. Anan güzel mi desene kadına. Erkeksin, eşşek gibi yapacaksın; bilincin bunu söylüyor. Bilinç altın/bilincin bir şey daha söylüyor sana; İstediğin her kadınla olabilirsin.
Bak burası çok önemli. “Bütün kadınlar senin.” Sadece baban değil, anan da böyle öğretti, bunu kazıdılar bilincine. “Kızım, abine su ver.” “Kızım abinin çorabını giydir.” “Erkek adam yemek yapar mı, kızım abinin yemeğini yap.” “Kızım, dışarı çıkamazsın. Abin erkek, o çıkar.” “Bütün kızlar kurban olsun sana oğlum. Kimi istersen onu alırım sana.” “İstediğinle yat oğlum, kız dediğin el kiri.” -bütün kadınlar benim- -ben kadınlardan üstünüm- -erkek adam sever de döver de-
Bilincin böyle diyor.
Dünya senin pipinin ucunda dönüyor ya. Öyle öğretildi sana. İstediğin kadını sevebilirsin, dövebilirsin, hakaret edebilirsin, taciz edebilirsin. Senin bir suçun yok!
Seni yetiştirirken sana bu misyonu yükleyenlerin; ananın, babanın, dayının, amcanın, teyzenin kabahati bu. Yanlış öğretmişler sana; erkekliği bacak aranda değil, vicdanında ara. Ben de senin tarafındayım..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tahsin Güner Arşivi