Markette enflasyon yüzde 110!

ENFLASYON ile ilgili ileri geri konuşan yandaşlar, yalan söyleyenler, gözlerindeki ışıltı ile bizi avutan Nebati bakan belki duyar. Bakın bu ülkenin en ucuz market zincirlerinden birinin Ceo'su geçenlerde 12 aylık enflasyonun %110 olduğunu açıkladı.Bir başka açıklama ise Birleşik Kamu-İş sendikasından geldi. Onlarda biir yılda gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 176’ya ulaştığını açıkladı.
Bakın bu rakamlar bir ülke için faciadır. Adı konulmayan bir çöküşün felaketin yaşandığı gerçeğidir. Sabırla dua ile şükürle açlıkla sınanan milyonlarca insanın maneviyatlarını okşayarak onların karınlarını doyuramazsınız.Bu ülkede dar ve sabit gelirlilerin gıdaya erişimi her geçen ay daha da zorlaşır iken açlık riski büyüyor. Ücretlilerin, dar ve sabit gelirlilerin harcamalarının en büyük kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki yükseliş ağustos ayında da tüm hızıyla devam ediyor.
Buna göre, Ağustosta bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artan gıda fiyatları yılın sekiz aylık döneminde yüzde 91,7 oranında yükseldi. Kamuda çalışanların ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıklarının enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6 oranında arttığı son bir yıllık dönemde de gıda fiyatlarındaki artış yüzde 176 oldu.
 

Açlık riski artıyor
Yanlış ekonomik ve tarımsal politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış, gelirindeki artışı bırakın gıda fiyatlarını genel enflasyon oranının da oldukça altında kalan vatandaşların açlık riskini giderek büyütüyor. Gıdaya erişimi zorlaştıran fiyat artışları vatandaşları yetersiz ve sağlıksız beslenmeye zorluyor. Uzmanlar bu durumu, özellikle genç nesil açısından gelecekte önemli sağlık sorunlarına yol açma riski taşıdığını belirtiyor.
 

Maaşlara zam komik kaldı
Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6 oranında arttı. Asgari ücretteki artış yüzde 94,6 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları ise yüzde 78,61 oranında artırıldı.
 

Ancak ücretlerdeki artış gıda enflasyonunu yakalayamadı. Yapılan hesaplamalara göre, geçen yıl ağustos ayında 100 liraya alınan bir gıda sepeti için bu yıl ağustos ayında 276 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin 100 liralık geliri ise 185,6 lira, asgari ücretlininki 194,6 lira, işçi ve Bağ-Kur emeklisininki ise 178,6 lira oldu. Dolayısıyla halkın yaşadığı enflasyon çalışan ve emekli bütün kesimlerin gelirindeki artışın yaklaşık iki katı oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tahsin Güner Arşivi