Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Çevrenin-Ekonomi ilişkileri

Sevgili Okuyucularımız 10-15 gün evvelki yazımda Türkiye, sıra dışı yağışların artacağı 30 yıllık bir sürece giriyor. Yani biz seller ülkesi olacağız demiştim. Falcı değilim ama araştırmacı Üniversite hocalarını takip ediyorum. Torunlarımız da kıtlıklar yaşayacak. Bu günleri görüyorsunuz ülkemizin her yanından sel haberleri alıyoruz. Kıtlık yıllarının getireceği felaket bundan da kötü olacak. Suç bizde. Çünkü dünyayı bu hale biz getiriyoruz. Neden mi? Hızlı nüfus artışı, endüstrideki gelişmeler, doğal bitki örtüsü ile kaplı orman ve mera alanlarının yerleşim, endüstri ve ticari amaçlı kullanmalarla tahrip ve işgal edilmesine yol açmaktadır. Bu kullanım şekli erezyon, sel, taşkın, toprak su ve hava kirliliğine sebep olmaktadır. 
Yıllar önce ülkemiz arazisinin yetenek sınıfları ve kullanım şekilleriyle ilgili çalışmalar yapılmış ve raporlar (1/1.000.000 ölçekli haritalarla birlikte) 1970'li yıllarda yayınlanmıştı. Ama biz bunlara uymadık. 1976 ya göre 6.1 milyon hektar arazi yanlış kullanılmış, son yıllarda bu misliyle artmıştır. 1960-1962 yıllarında Bursa Merinos'ta top oynayıp çalıştığım yıllarda sulama kanalları ile Bursa ovası, gezilerde gördüğüm Çukurova yerleşim, endüstri ve ticari birimlerce işgal edilmiş. Bu bilinçsiz kullanımlar nedeniyle çevre (toprak, su, tarım, mera ve orman) gibi yenilenebilir doğal kaynaklarımıza olumsuzlar getirmiştir. 
Sıra Trakya ile yine sulama kanallarını içeren Sakarya ve Düzce ovalarına gelmiş oraları da aynı sonuca gelmiştir. Hâlbuki sürdürülebilir kalkınmanın temel koşullarından biri de, toprak, su ve orman gibi yenilenebilir doğal kaynaklardan, bunlara ve çevreye zarar vermeden sürekli yararlanmaktır. Bunun için ülkemizdeki arazi kullanmanın çevre ve ekonomi üzerindeki etkileri özellikle kullanımın en yoğun olduğu ovalarımızdan başlamak üzere ivedi olarak müdahale edilmelidir. 
Hâlbuki biz ne yapıyoruz, ormanları kesip taş ocakları, maden ocakları, villalar kondurup duruyoruz. Bunlar içinde yetkililer ÇED raporuna gerek yoktur deyip işgalcilerin önünü açmaktadır. Yazık oluyor vatanımıza, torunlarımıza. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi