İlk kez ülke genelinde yapılacak ortak sınavlar yarın başlıyor!

İlk kez ülke genelinde yapılacak ortak sınavlar yarın başlıyor!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul ve lise öğrencilerinin seviyelerini ölçmek amacıyla ilk kez tüm Türkiye genelinde ortak sınavlar yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından alınan ve Resmi Gazete'de yayımlanan karar neticesinde tüm Türkiye genelinde ortak yazılı sınav yapılacak. Sınavlar 26 Aralık 2023 Salı günü başlayacak.

İlk kez ortak sınav yapılacak

Ülke genelinde ilk kez alınan karar çerçevesinde gerçekleştirecek ortak yazılı sınav, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsayacak. Sınavlar il, ilçe ve okul geneli olmak üzere 3 farklı ortak sınavlardan oluşacak. Ortak sınav yapmanın amacı ise okullar arasındaki bütünlüğü sağlamak ve öğrencilerin seviyelerini ölçmek olduğu belirtildi.

Sınavlar çoktan seçmeli olacak

Alınan yönetmelik kararına göre; 26 Aralık 2023 Salı günü başlayacak olan ortak sınav, ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin Türkçe ve Matematik, Lise 9. sınıf öğrencilerinin Türk Dili ve Edebiyatı ve Matematik derslerinden yazılı sınav olacakları açıklandı. Ortak sınav çoktan seçmeli olarak ve belirtilen derslerin ikinci yazılı sınav niteliğinde "tüm Türkiye genelinde ortak yazılı sınav olarak yapılması kararlaştırılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

headline.jpg

26 ve 27 Aralık 2023 tarihlerinde sınavlar gerçekleştirilecek

İlk kez yapılacak olan ortak yazılı sınavda 6. sınıf öğrencileri 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf öğrencileri için ise 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ortak sınav gerçekleştirilecek.


Sorular bakanlık tarafından hazırlanacak

6. ve 9. sınıf öğrencilerinin seviye belirleme amacıyla gerçekleştirilecek ortak sınav, bakanlık tarafından gerçekleştirilecek. Hazırlanan sorular sınav günü okullara teslim edilecek ve okul idaresi tarafından sınav süreci yürütülecek. Sınav sonrasında cevap kağıtları il ölçme ve değerlendirme merkezlerine gönderilecek. Sınavlar bakanlık tarafından yapılacağı için ücretsiz olarak yapılacak ve ders kitaplarındaki konular esas alınarak sorular hazırlanacak.

lisesinifi.jpg

Sınava giremeyenler için mazeret sınavları yapılacak

Sınav günü okula gidemeyen öğrenciler için mazeret sınavı yapılacak. Ortak sınav yine okuldaki öğretmenler tarafından belli gün ve saat planlanarak mazeret sınavı gerçekleştirilecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.