Bakan Selçuk'tan İstanbul Sözleşmesi tepkisi!

Bakan Selçuk'tan İstanbul Sözleşmesi tepkisi!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada, tek taraflı feshedilen İstanbul Sözleşmesi ile ilgili, 'Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz tartışmalı bir metne indirgenemez' dedi.

Twitter paylaşımında, Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkenin 19'unun çekinceyle onay verdiğini, 11'inin imzalayıp onaylamadığını, 2'sinin ise işlem yapmadığını anımsatan Bakan Selçuk, "Dolayısıyla kadına yönelik şiddetle mücadeledeki net duruşumuz çeşitli sebeplerle diğer konsey ülkelerinde de tartışılan bir metine indirgenemez" ifadelerini kullandı.

Sözleşme Cumhurbaşkanlığı kararıyla tek taraflı fesh edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma akşamı imzalayarak Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe soktuğu yeni kararında, İstanbul Sözleşmesi'ni tek taraflı olarak fesh etmişti. Hukuki olarak yürütme tarafından tek taraflı fesihin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği hala kamuoyunda tartışılsa da, başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere, Avrupa Birliği ve üye devletlerin pek çok üst düzey yetkiliden de karara yönelik endişeler belirtildi. Kararın alındığı Cumartesi günü ise İstanbul'da protesto gösterileri düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kararın alındığı ertesi sabah Twitter hesabından ise kadına yöneliik şiddetle mücadelenin devam edeceğini savunmuştu.

Bakan Selçuk buradaki açıklamasında, "2002’den bu yana Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ülkemizdeki tüm kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayata katılımını desteklemek için önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Kadın haklarının teminatı, Anayasamız başta olmak üzere, iç mevzuatımızdaki mevcut düzenlemelerdir. Hukuk sistemimiz ihtiyaca göre yeni düzenlemeleri hayata geçirebilecek kadar dinamik ve güçlüdür. Kadına yönelik şiddet her şeyden önce bir insanlık suçudur ve bu suçla mücadele bir insan hakları meselesidir. Aslolan ilkelerdir. Bu doğrultuda şiddetle mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de yarın da sıfır tolerans ilkesi ile kararlılıkla sürdüreceğiz" demişti.

Ankara Sözleşmesi mi yolda?

Sözleşmeden çekilme kararı halen tartışılırken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, katıldığı bir canlı yayın programında, İstanbul Sözleşmesi'nin toplumu kutuplaştırdığını ve kadın yönelik yeni bir 'Ankara Sözleşmesi' hazırlanmaya başlandığını duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum