Baro ve avukat isimleriyle Instagram'da dolandırıcılık! Sakın inanmayın...

Baro ve avukat isimleriyle Instagram'da dolandırıcılık! Sakın inanmayın...
İnternet üzerindeki dolandırıcılar her gün yeni bir taktik ile av olarak gördükleri insanların karşısına çıkıyor. Milyonlarca kişinin bulunduğu sanal ortamlarda her gün bir ya da birçok kişinin bilgilerine erişme ihtimalleri onları farklı yöntemlere başvurmak zorunda bırakıyor. Onlardan biri de Avukatımdan Şikayetler Var sitesi. Instagram üzerinde kontakt kurulan vatandaşlara "hakkınızda şikayet var. Siteden görüntüleyebilirsiniz" deniyor. Sistemde bulunan kodlamalarla birlikte girilen bilgiler sanal korsan

Türkiye'de milyonlarca kişi internet kullanıyor. Büüyk çoğunluğunu sosyal medyanın oluşturduğu trafikte her gün tehlike giderek büyüyor. Sanal korsanlar geliştirdikleri yazılımlar ve kandırma taktikleri ile insanları ağlarına düşürmeyi başarabiliyor. Birçok yöntemle bugüne kadar kurban olarak seçtikleri kişilerin binlerce lirasını çalıp bilgilerini ele geçirdiler. Son olarak da avukatların şikayetlerde bulunduğu iddiasıyla "Baro Şikayetler Odası" adı altında bir site kuruldu. Avukatımdan Şikayetler Var konsepti verilen sitede iletişime geçilen kullanıcılara birçok yalanla sosyal medya şifrelerinin girilmesi isteniyor. Olay da burada başlıyor.


 

Hakkınızda çok şikayet var

Instagram'da size yakın görünmek için samimi bir şekilde yazmaya çalışan sahte profil sahibi link gönderiyor. Bununla birlikte "Kurumsal bir sitede hakkınızda şikayetler gördüm. Bundan haberiniz var mı? Baro sisteminde avukatlra sizi şikayet etmiş ve hakkınızda yorumlar yapılmış. Bu yorumları gören insanlar şikayet etmiş. Hakkınızda karlama kampanyası yapılmış. Adınızı lekelemeye çalışıyorlar" diyor. Hal böyle olunca durumdan bilgisi bulunmayanlar şifrelerin girmek üzere sisteme erişim sağlıyor. Bu aşamada bilgiler karşı tarafa geçiyor. Üstelik sadece Instagram şifresi de değil. Mail adresiniz de ellerine geçebilir. Oraya bağlı birçok şifrenizi, bilginizi ya da kimlik verilerinizi kendi ellerinizle teslim edebilirsiniz.


avukatımdan şikayetler var


 

Site pazar günü kurulmuş!

Dolandırıcılığın yapılacağı sistem için domain 26 Eylül'de aktif edilmiş. Yani bundan tam beş gün önce. Bu süre zarfında birçok avukatı bir araya getirip onları tek kişi hakkında örgütleyerek şikayet etmelerini sağlamak imkansız. Bu sebeple güvenilir bir imaj çizmiyor. İnsanlar sadece yüksek sayıda takipçisi bulunan bir hesaptan geldiği için inanarak hakkında ne yazdığına bakmak istiyor. Ama bu tür şikayetler internet ortamında yapılmıyor.


 

Google'da dahi yok

Çok bilinen bir yöntemle insanları kurban olarak seçen sanal korsanların kurduğu web sitesinin Google'da sadece bir tane arama sonucu bulunuyor. Arama moturuna site:barsikayetlerodasi.com yazdığınızda sadece ana sayfa gözüküyor. Diğer tüm sayfalar da ana sayfaya yönlendiriliyor. Üstelik domain bilgilerinde de gerçekliğe dair hiçbir şey yok. 

barosikayetlerodasi.com


Hosting firmalarının kabusu oldular

Yaptıkları dolandırıcılıklar sebebiyle bu kişiler hosting firmalarını da zor durumda bırakıyor. Suncularında gerçekleşen işlemlerden sorumlu tutulan hosting firması sahipleri en kısa sürede bunlara önlem almak amacıyla siteleri kapatıyor. 


 

Sakın inanmayın

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Barosu avukatlarından Metin Mollasalihoğlu şunları söyledi; "Son dönemde internetin daha fazla hayatımıza nüfuz etmesi çeşitli zorlukları ve bu tür vakaları da peşinden sürükledi. Bilgilerin çevrimiçi ortamda saldırılarla ya da çeşitli yöntemlerle ele geçirilmesi insanları mağdur ediyor. Sosyal medyada tanımadığınız kişilerden gelen linklere tıklamayın ve sakın inanmayın. Doğruluğunu teyit etmeden herhangi bir yere mail adresinizi girmeyin. Yüksek denilebilecek meblağlarda paraları ellerinden alınan, hesaplarından çekilen vatandaşlar var. İnternette resmi işlerde kullanmadığınız bir posta hesabı kullanmanız sizin için faydalı olacaktır"

Burak Zihni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.