Danimarka’da da Kuran yakma eylemi!

Danimarka’da da Kuran yakma eylemi!
İsveç’te gerçekleşen Kuran yakılması skandalından sonra Danimarka’da da aşırı sağcı gruplar aynı skandala ortak oldu. Müslüman ülkelerden aşırı sağcı gruba tepki yağıyor.

Irak ve diğer bazı Müslüman çoğunluklu ülkeler Pazartesi günü Kopenhag'daki Irak büyükelçiliği önünde "Danimarka Vatanseverleri" adlı bir grup tarafından bir Kuran'ın yakılmasını şiddetle kınadılar. Aşırı sağcı grup, benzer bir eylemi Cuma günü Facebook'ta canlı yayınladı.Olayın ardından Bağdat'ta yaklaşık 1000 gösterici Danimarka büyükelçiliğine ulaşmaya çalıştı.Geçen hafta, Stockholm'de bir Kuran'ın yakılması planlandıktan sonra kalabalıklar İsveç'in Bağdat'taki büyükelçiliğini ateşe verdi.

Danimarka'da Pazartesi günkü olayda, iki İslam karşıtı protestocu kutsal kitaba damga vurdu ve yerdeki bir Irak bayrağının yanında bir folyo tepside ateşe verdi. Irak dışişleri bakanlığı, bu tür eylemlerin "aşırılık ve nefret virüsünün" "toplumların barış içinde bir arada yaşamasına gerçek bir tehdit" oluşturmasına izin verdiğini söyledi.

AŞIRILIK VE NEFRET VİRÜSÜ

Irak dışişleri bakanlığı, bu tür eylemlerin "aşırılık ve nefret virüsünün" "toplumların barış içinde bir arada yaşamasına gerçek bir tehdit" oluşturmasına izin verdiğini söyledi.

Müslümanlar, Kuran'ı Tanrı'nın sözü olarak kabul ederler ve ona yönelik herhangi bir kasıtlı zararı veya saygısızlığı son derece saldırgan olarak görürler.

Danimarka'nın başkentinde kitaba yapılan son saygısızlık, Yemen'in başkenti Sana'da bu tür eylemlere izin verdikleri için hem Danimarka'ya hem de İsveç'e öfkelerini dile getiren binlerce protestocunun mitingini tetikledi.

Türkiye olayı Kuran'a "aşağılık bir saldırı" olarak nitelendirirken, Cezayir dışişleri bakanlığı Danimarka büyükelçisini ve İsveç maslahatgüzarını eylemleri kınamak için çağırdı

İran ayrıca Cumartesi günü önceki saygısızlıkları protesto etti. Katar yerel basını, ülkenin en büyük pazarı olan Souq Al Baladi'nin protesto amacıyla İsveç ürünlerini kaldırdığını bildirdi

Danimarka dışişleri bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Danimarka, bugün çok az kişi tarafından gerçekleştirilen Kuran'ın yakılmasını kınıyor.

"Bu kışkırtıcı ve utanç verici eylemler, Danimarka hükümetinin görüşlerini temsil etmiyor. Herkesi gerilimi düşürmeye davet edin, yanıt asla şiddet olmamalı."

Cumartesi günü Bağdat'ta güvenlik güçleri, büyük kalabalığın Danimarka büyükelçiliğine ulaşmasını engellemek için göz yaşartıcı gaz kullandı. Pek çok yabancı büyükelçiliğe ev sahipliği yapan şehrin müstahkem Yeşil Bölgesi'ne giden köprüler kapatıldı.

İlgili Haberler

Kaynak:Fatma Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.