Emekliye 5 maaş

Ülkemizde yaklaşık 16 milyon emekli, dul ve yetim maaşı alan var. Bunların içerisinde bankaya yakasını kaptırmayan çok az. Kredi kartını kullanmayan yok, tüketici kredisi kullanmayan ise çok az. Ömrünün sonuna kadar bankalara borç ödemek zorunda kalacak olanlar var. Emeklinin yakasına bankalar yapışmıyor aksine vatandaş koşarak bankaya gidiyor. Geçmiş yıllarda bankalar vatandaşın adeta ensesinde boza pişirir, sokakta kredi kartı dağıtırdı. Ama artık bankalar emeklinin maaş ortağı oldu. Vatandaş bankaların kölesi haline geldi.

Çıkış Yolu

Emekli kaderine mi terk edilecek yoksa bu bataklıktan çıkartılacak mı? Niyetler elbette halisane ancak çözüm yolu sunan yok. “Emeklinin derdi bizim derdimiz” diyen çok ama adım atan yok. Üst düzey bir banka yetkilisinden ‘emeklilerin genelde borçları ne kadar’ diye sordum. Ortalama 50 bin TL civarında olduğunu söyledi. Üstelik vatandaşın borcunun önemli bir kısmını kullanılan kredinin faizi oluşturuyor. Bu borçtan vatandaşımızı kurtarmak çok da zor değil. Emeklimizi bu dertten kurtarmanın ilk yolu 5 maaş vermektir. Bankaya, icra dairelerine borcu olan emekliye 5 net maaşı kadar devlet borç verecek. Bu para emeklinin banka hesabına yatmayacak, borcunun olduğu bankaya yatırılacak. Devlet bu parayı hibe olarak da vermeyecek. Emeklinin maaşından her ay % 10 keserek geriye alacak. Bu çözüm yoluyla vatandaş bir nebze olsun nefes alacak, borçtan, faizden kurtulacak. Ülke nüfusunun % 20’sini ilgilendiren bu çözüm yolunun en kısa sürede hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi halde 16 milyon kişi, aileleriyle birlikte en az 30 milyon kişi bankaların kapısından ayrılmayacak.

Para Nerede?

Çözüm yolu hazır ama para nerede? Para mı kaldı devletin kasasında?” diyenler elbette olacak. Sizce devletimiz bu parayı ödeyecek güce sahip değil mi? Sadece israfı, saltanatı azaltarak emeklinin cüzdanındaki bu yangını söndürmek mümkün mü? Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi gazetemizin sosyal medya hesaplarından veya Emekli TV, Fatih Polat Gazeteci, Türkçe Haber Instagram hesaplarından bana ulaştırabilirsiniz. Ayrıca YouTube kanallarımız olan Emekli TV ve Türkçe Haber’den de beni takip edebilirsiniz.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatih Polat Arşivi