Kabus Geri Mi Dönüyor?

11 Mart 2020 gününde sağlık bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasıyla ülkemizde Covid 19 virüsünün sebep olduğu pandemi süreci başlamış bulundu. Ülkede ilk ölüm 15 Mart 2020’de gerçekleşirken, 1 Nisan 2020 tarihinde de virüsün ülke geneline yayıldığı tespit edilmişti.

Süreç içerisinde maske zorunluluğu, kapanmalar, sokağa çıkma yasakları gibi birçok önlem alınmış, aşılama süreci başlamıştı. Ülkemizde salgın sosyal, ekonomik, kültürel, alanlarda, birçok radikal kararın alınmasına sebep olurken, eğitim başta olmak üzere birçok sektörün de işleyişini sekteye uğratmıştı. Sosyal mesafe kuralı, maske zorunluluğu, sokağa çıkma yasakları alınan bir dizi tedbir arasında yerini aldı. Hem ekonomik, hem sosyal hem de psikolojik açıdan toplumu derinden etkileyen bu süreç yaklaşık iki yıl sürdü ve sonrasında virüsün de etkisini azaltmasıyla son buldu denebilecek bir seviyeye geldi.

Son zamanlarda dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Eris Varyantı haberleri malumunuz. Geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de de virüsün görülmeye başlandığını fakat korkulacak bir durum olmadığını herhangi bir kapanma durumununsa söz konusu olmadığını belirtti.

Bu sebeple şu sıralar herkes yine bunu konuşuyor. Astrologlar diyor ki Kasım ayında kapanmalar başlayacak, bazı doktorlar yakın zamanda tedbirlerin alınabileceği uyarısı yapıyor. Toplumun bir kesimi konu hakkında endişelenirken, bir kesimiyse hadi oradan ne kapanması moduna gelmiş durumda. Dünya Sağlık Örgütünün E.G.5.1 diye adlandırdığı ve Omicron varyantının daha bulaşıcı hali dediği Eris Varyantı yine dünya sağlık örgütü tarafından “izlenmesi gereken varyant” olarak tanımlanıyor.

Peki, nedir bu Eris varyantı? Belirtileri Nelerdir?

Seneler içerisinde mutasyona uğrayan virüsün Eris varyantı, Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanıyor. Virüsün en büyük özelliği ise bulaşıcılığı, yani hızlı bir şekilde yayılabiliyor oluşu. En önemli belirtilerinin arasında en başından beri var olan koku alma duyusunda yaşanan değişiklikler. Diğer belirtilerse aslında normal grip ya da soğuk algınlığı ile tanımlayabileceğimiz belirtiler; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı, halsizlik ve baş ağrıları. Bilinen en ayırt edici özelliği ise şimdilik ishal gibi gözüküyor. Varyantların hepsi gibi Eris varyantının da belirtileri aslında herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benziyor. Yine de bunun toplumda karşılığı – sokaklara bakarsanız eğer- maske takmaya başlayan insanları göreceksinizdir.

Endişe edici kısım ise kapanma olmayacak, öyle bir durum söz ko0nusu değil derken, ya da insanlar öyle düşünürken, pandemi boyunca kullandığımız Hayat Eve Sığar uygulamasına tam on ay sonra ilk defa bu hafta sonu güncelleme gelmiş olması.

Şuana kadar endişe verici boyuta ulaşmamış olmasına rağmen, Eris varyantının hayatımızı nasıl etkileyeceğini, kabusun geri dönüş dönmeyeceğini ilerleyen zamanlarda göreceğiz gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi