“Ken”dine yeten bebek! İşte Ken’in bilinmeyen hikayesi… Ken bebek aslında kim?

“Ken”dine yeten bebek! İşte Ken’in bilinmeyen hikayesi… Ken bebek aslında kim?
Barbie filminde Barbie ve Ken olarak yaratıldığında “Ben sadece Ken’im.” diyerek varoluşsal bunalımlara giren Ken bebek aslında kimdir? Ken ve Barbie’nin serüveni haberimizin detaylarında…

Yazın mutlaka görülmesi gereken filmi olan “Barbie”, adını verdiği sarışın yıldızın kültürel algısını çoktan büyük ölçüde geliştirdi ve oyuncakçı dükkanında ilk çıkışından 60 yıl sonra onu yeni nesille alakalı hale getirdi. Ken, Barbie'nin bir zamanlar erkek arkadaşı olan ve gereksiz aksesuarı dışında gerçekte kim?

Kenneth Carson olarak kökeninden 2000'lerin ortasında Barbie'den çalkantılı ayrılığına ve Ryan Gosling aracılığıyla büyük ekranda yeniden doğuşuna kadar Barbie'nin erkek muadilinin tarihine bakalım.

11 Mart 1961’de Ken ve Barbie tanıştı

Ken (Kenneth Carson'ın kısaltması), 1959'daki ilk çıkışından iki yıl sonra Barbie'nin satın alınabilir erkek arkadaşı olarak oyuncak reyonuna çıktı. Sert plastikten yapılmış sarı veya esmer saçlı olmak üzere iki modeli vardı ve çok kısa, kırmızı mayo giymişti. 3,50 dolara mal oldu ve Barbie'nin yaratıcısı Ruth Handler'ın oğluyla bir isim paylaştı.

Mattel'e göre plastik çift, aynı yıl ilk reklamları çekilirken tanıştı. Siyah-beyaz spotta, "ünlü genç manken bebek" Barbie, karakteristik olarak şık bir elbise ve kürklü bir dansa katılırken, saçları imza niteliğindeki yüksek atkuyruğundaydı. Ken ise onu smokini içinde uzaktan izledi.

Bu ilk görüşte aşktı. Onları bir araya getiren orijinal 1961 reklamındaki anlatıcı Barbie’nin bir şekilde Ken ile bir sürü serüven yaşayacağını biliyordu. Hatta onlar için bir düğün bile hayal etmişti. Fakat Ken popüler değildi ve koleksiyoncular ve onu çok fazla satın almazdı. Ken böylece Barbie’nin hayatında çok önemli olmayan biri oldu. Değerini kız arkadaşına ve piyasaya kanıtlamak için çetin bir mücadele verdi.

1970’lerde ve 1990’larda Ken modaya uygun hale gelmeye çalıştı. Earring Magic Ken, 1993’te tesadüfen LGBTQ ikonu oldu. Bu Ken, sol kulağında tek bir küpe ile birlikte, eflatun kolsuz bir yelek ve boynundaki bir yüzük kolye altında karın kaslarını ortaya çıkaran file bir gömlek giymişti. (New York Tarih Derneği'ne göre oyuncak bebek, "erkeklerde küpe takmanın hala alışılmadık bir şekilde cinsiyet değiştirme olarak kabul edildiği" bir zamanda piyasaya çıktı.)

13 Şubat 2004’te Ken ve Barbie Ayrıldı

Belki de oyuncak endüstrisi tahmincileri dışında kimsenin beklemediği bu durum sansasyon yarattı. Nasıl olsa Barbie ve Ken 40 yılı aşkın süredir beraberdi ve ayrılmayacakları düşünülüyordu. Rüya evlerine girip çıkarken, düzinelerce üstü açık araba sürerken ve sayısız kez kariyer değiştirirken bile birbirlerine aşık olmuşlardı. Ancak Barbie satışları 2004 yılına kadar düşüşe geçti. Bu, somurtkan dudaklı, seksi giyimli oyuncak bebekler Bratz'ın hüküm sürdüğü zamandı ve bu, Mattel'in ana çifti arasındaki ilişkiye zarar veriyor gibi görünüyordu.

Sevgililer Günü'nden günler önce Mattel sözcüsü Russell Arons, Barbie ve Ken’in "ayrı ayrı kaliteli zaman geçirmeye" karar verdiklerini duyurdu. New York Times, ayrılmanın Barbie'nin fikri olduğunu bildirdi. Ve dramatik ayrılığı duyurduğu gün, Mattel aynı zamanda bir dizi Cali Girl Barbies üreteceğini, özellikle de bekar olan sörfçü kızları da ortaya çıkardı.

9 Şubat 2006’da Ken Yenilenerek Geri Döndü

Barbie’yi kazanmak için çaresiz kalan Ken değişim gösterdi. New York Times, bebeğin Avrupa ve Orta Doğu'da dolaştığını ve kendini yeniden icat etmek için Budizm ve Katolikliği keşfettiğini bildirdi. ABD'ye döndükten sonra, maneviyattan vazgeçti ve modaya yeniden odaklandı ve stil rehberliği için ünlü stilist Phillip Bloch'a döndü.

Mattel, Barbie'den ayrılmasından neredeyse iki yıl sonra "yeni ve geliştirilmiş" bir Ken bebeği tanıttı. Sarışın ve esmer olarak yeniden satışa sunulan yeni Ken, kargo pantolon, deri ceket ve kalın zincir kolyelerle geldi. Plaja uygun ir kıyafet de tasarlandı. Ayrıca daha keskin bir çene hattına ve daha yumuşak bir bakışa sahipti. Bloch, amacın Ken'in "havalı göründüğünden" emin olmak olduğunu söyledi ve Matthew McConaughey ve Orlando Bloom'u ilham kaynağı olarak gösterdi.

18 Haziran 2010’da Oyuncak Hikayesi İçin Bir Araya Geldiler

Filmde karakterleri tanışmamıştı ama hemen birbirlerine sırılsıklam aşık oldular ve filmin yapımı Ken ve Barbie'yi ayrılmadan öncekinden daha da yakınlaştırdı. Mattel, filmde oynamanın Ken’e "pop kültürde sesini bulmasına" yardımcı olduğunu ve bir şekilde tesadüfen geliştirdiği sevimli, çılgın kişiliği nihayet kabul etmesine yardımcı olduğunu söyledi.

14 Şubat 2011’de Ken Barbie’yi Geri Kazandı

Sevgililer Günü'nden kısa bir süre önce, New York ve Los Angeles'ta, görünüşe göre Ken tarafından yaptırılan reklam panoları belirmeye başladı ve "Barbie, plastik olabiliriz ama aşkımız gerçek." gibi romantik ricalarla Barbie'ye geri dönmesi için yalvardı. Bu açıklanamaz bir şekilde işe yaradı ve Barbie, Ken'i 2011 Sevgililer Günü'nde geri aldı.

20 Haziran 2017’de Ken Her Erkek Bebek Oldu

Ken'in Beyaz, tipik olarak sarışın bir oyuncak bebek olduğu günleri, Mattel'in nihayet çeşitli ten renkleri, saç stilleri ve vücut tiplerinde kapsamlı bir Ken serisini piyasaya sürmesiyle 2017'de sona erdi.

15 Haziran 2022’de Kenaissance başlıyor

Warner Bros. Pictures'ın Twitter hesabı, ağartıcı sarışın, sprey bronzlaşmış Ryan Gosling'in kolsuz bir kot yelek giydiği ilk fotoğrafını paylaştığında , Ken yeni bir ünlü seviyesine yükseldi. Resmi fotoğrafın hayranları çılgına çevirmesinden birkaç gün sonra, Gosling ve Robbie'nin 90'ların neon spor kıyafetleriyle Venedik Sahili'nde paten kayarken çekilmiş paparazzi fotoğrafları internette birdenbire ortaya çıktı. Bu resim büyük bir ilgi topladı. Ayrıca, Gosling'in, filmin Temmuz 2023'teki galasına giden, yeni keşfettiği "Kenergy"yi vurgulayan ve basın turu uzadıkça karaktere daha da derinleşen sayısız röportaj vermesine yardımcı oldu. Gosling, Mayıs ayında GQ'ya "Artık bu adamı önemsiyorum" dedi. "Ben onun temsilcisi gibiyim."

Ken’in önemsenmemesine dikkat çeken Gosling onu önemsediği duruşunu sonuna kadar götürdü. Barbie’nin ilgisizliği üzerine sahte bir vizonda gerçek göz yaşları döktü. "Ben sadece Ken'im - başka herhangi bir yerde 10 olurdum" diyerek şarkısını söylüyor.

“Barbie”yi izleyenler, Ken'in hikayesinin filmde nasıl bittiğini, daha doğrusu, ondan ayrıldığımızda nerede bittiğini biliyor. Gosling, uzun süredir acı çeken bir karakteri beğenilen bir filmin çıkış yapan yıldızına dönüştürmüş durumda.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.