Sağlıkçıların sağlığı bozuldu

Sağlıkçıların sağlığı bozuldu
Sağlık çalışanlarının uzun süredir beklediği yıpranma payı meclisin gündemine gelse de yıpranma payının geriye dönük olmaması ve herkesi kapsamaması tepkilere neden oldu. Uzun yıllar sağlık sektöründe hizmet veren isimler, yoğun ve stresli çalışma ortamında sağlıklarını kaybettiklerini söylerken, “Bunun karşılığı olarak beklentilerimizin tam anlamıyla yerine getirilmesini istiyoruz” diye konuştu

Sağlık çalışanlarını kapsayan yıpranma yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine gelse de, yasanın şu anki hali sağlık çalışanlarını memnun etmedi. Yıpranma yasasının geriye dönük olmamasının büyük bir haksızlık olduğunu ifade eden Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Tekin Akarken ve Genel Başkan Yardımcısı Levent Öztorun, yasadaki bu haksızlığın bir an önce giderilmesi talebinde bulundu.
27 yıllık emek ne olacak?
Sağlık çalışanlarının yıpranma yasasının çıkması adına büyük bir mücadele verdiğini anlatan SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Tekin Akarken, söz konusu yasanın 5 yıldır gündemde olduğunu ve henüz ilk defa meclise taşındığını anlattı. Yasadaki yıpranma hakkının geriye dönük olmamasını da eleştiren Akarken, “Biz 27 sene çalıştık şimdi yasa teklifi bugünden itibaren geçerli olunca zaten benim emekliliğimin dolmasına az kalmış. Dolayısıyla bu yıpranma payı hakkı bana çok az bir şekilde yansıyacak. Oysa yıpranma geçmişe yönelik olursa emeklilik yaşında bir düzenleme yapılabilirse her şey daha sağlıklı bir biçimde ilerleyebilir” dedi.
Bütün sağlık çalışanlarını kapsasın
Söz konusu yasanını bütün sağlık çalışanlarını kapsamadığını aktaran Akarken, bu durumun adil olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı; “Biz istiyoruz ki bu yasa sadece doktoru, hemşireyi sağlık memurunu kapsamasın bütün sağlık çalışanlarını kapsasın. Biz istiyoruz ki tıbbi sekreteri de kapsasın, hastanelerde çalışan diğer sağlık çalışanı arkadaşlarımızı da kapsasın. Ama maalesef bud urumda söz konusu değil.”
Mağdur ediliyoruz
Yasanın bu haliyle meclisten geçmesi durumunda tüm sağlık çalışanlarının mağdur olacağını aktaran SAHİM-SEN Genel Başkan Yardımcısı Levent Öztorun ise “Sağlık personeline yıpranma verilmesi teklif edilmiştir. Fakat yapılan teklifte, yıpranmanın geriye dönük işleyeceği hususu açıkça belirtilmemiştir diye  konuştu.”
Zam yapılacaksa herkese yapılsın
Gündemdeki yasa kapsamında sağlık çalışanlarına yönelik zam yapılacağını da anımsatan Öztorun, bu zammın ise sadece diş hekimlerini ve doktorları kapsayacağını hatırlattı. Bunun da önemli bir haksızlık olduğunu dile getiren Öztorun, “Tabip ve diş hekimlerinin almış oldukları eğitim gerekçe gösterilerek, bunların emeklilerinezam yapılması teklif edilmiştir oysaki diğer sağlık çalışanlarına da benzer bir zam verilmesi mağduriyetlerinin önüne geçecektir diğer sağlık içerisinde de yüksek öğrenime sahip çokça personel vardır” dedi.

Tayin bedeli geri verilsin
Sağlık çalışanlarını kapsayan tayin bedelinin de geçtiğimiz dönemlerde iptal edildiğini anımsatan Öztorun bu konuda da net bir adım atılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu; “Yine aynı kararnameyle tayin bedeli karşılığında verilen ücret iptal edilmiştir. Sonucunda ise maaşlarda büyük düşüş yaşanmış ve mağduriyetler oluşturmuştur. Bu şekilde mağduriyetinde düzeltilmesi ihtiyaç haline gelmiştir.”

ANIL BODUÇ / ÖZEL HABER 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.