Seyyanen zam ne demek? Emekliye seyyanen zam gelecek mi, Seyyanen zam kaç TL, bir kere mi veriliyor

Seyyanen zam ne demek? Emekliye seyyanen zam gelecek mi, Seyyanen zam kaç TL, bir kere mi veriliyor
Bu haftanın en çok konuşulan ve merak edilen kelimesi seyyanen oldu. Seyyanen zam tartışmalarının bu hafta son bulması bekleniyor.

Aydın Demir- Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık ve 6 aylık enflasyon verilerini açıkladıktan sonra memurlar ve emekliler yapılacak zamları beklemeye başladı. Dün Devlet Bahçeli’nin açıklamasının ardından ise “seyyanen zam” tartışmaları bir kez daha gündem oldu. Peki emeklilere de uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu olan seyyanen zam ne demek? Seyyanen zam nasıl uygulanıyor, bir kere mi dağıtılıyor? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…

Seyyanen zam ne demek?

Seyyanen zam, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması için tüm çalışanlara eşit yapılan bir zam türüdür. Belirli çalışan grupları, yüzdelik zam değil, eşit zam alırlar. Seyyanen zam oranıyla birlikte tüm çalışanlar eşit oranda ödeme alır. Örneğin belirlenen zam oranı 2500 Türk lirası ise tüm çalışanların maaşında 2500 liralık artış olur.

Emekliye seyyanen zam gelecek mi?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler memurlara yönelik refah payını ve zam oranlarını açıkladı. Memur zammındaki seyyanen artış tutarını ise 8 bin 77 lira olarak duyuruldu.

Bu açıklamadan sonra bu zammın emekli maaşlarına da yansıtılıp yansıtılmayacağı merak konusu oldu. Bu artışın emekli maaşlarına yansıtılmasını destekleyen Bahçeli, "Açık ve samimi teklifimiz şudur; 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir." dedi.

Aynı zamanda Bahçeli, "Sayıları 15,9 milyona ulaşmış emeklilerimizi yapılan yüzde 25’lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır." dedi ve emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiğini söyledi.

Memur ve emekliye zam öngören kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin, bugün Genel Kurul'a gelmesi planlanıyor.

Seyyanen zam kaç TL, bir kere mi veriliyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz hafta 6 aylık enflasyon rakamlarını açıkladı. Görevdeki memurlar, 2023’ün temmuz ayında maaşlarını yüzde 17.55 zamlı alacak, zamlı maaşlarının üzerine de 8 bin 77 lira seyyanen zam eklenecek. Seyyanen zam bir kerelik olmayacak. Her ay düzenli olarak memurların maaşları seyyanen zamlı şekilde yatacak.

İlgili Haberler

Kaynak:Aydın Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.