Uzmanlardan Trabzon'a vaka artışı uyarısı!

Uzmanlardan Trabzon'a vaka artışı uyarısı!
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Türkiye koronavirüs risk haritasına göre vaka sayısı en fazla olarak 'çok yüksek riskli il' kategorisinde yer alan illerden Trabzon için uzmanlardan uyarı geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında Türkiye'de 81 ilde her 100 bin kişide görülen vaka sayılarını içeren Türkiye risk haritasına göre nüfusa oranla en yüksek vaka sayısının rastlandığı iller sırayla Samsun, Sinop, Giresun, Ordu ve Trabzon oldu. 

Bakan Koca'nın açıkladığı bir haftada koronavirüs vaka sayısının en çok artış yaşandığı iller ise Samsun, Sinop, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Çorum olarak kaydedildi.

Çok yüksek riskli illerden Trabzon, Rize ve Ordu'nun vaka sayılarına ise düşüş gözlendi. Buna göre, Trabzon'da vaka oranı 100 binde 239,52'den 226,14'e, Rize'de 213,10'dan 208,21'e, Ordu'da ise 301,76'dan 280,27'ye düştü.

'Çok sevineceğimiz bir durum değil'

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, en yüksek vakaların görüldüğü Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde görülen nispi düşüşü alınan tedbirlere bağladı. Prof. Dr. Aydın, “Ordu ve Trabzon’daki düşüş yüzde 10 civarında oldu. Bunu sağlayan etmenlerin valilik ve il sağlık müdürlüklerinin denetimleri sıklaştırması ve daha sıkı kontrole başladığından dolayı olabilir diye düşünüyorum. Ancak Türkiye’de ciddi farkla önde gidiyor bu iki şehir de. Çok sevineceğimiz bir durum değil ama bunun devam etmesini sağlayabilir, yüzde 10 değil, 50 ve 80 gibi bir düşüş sağladığımızda rengimiz sarı veya maviye düşecek. Şu an sevinecek bir durum olmadığını söylemek mümkün” dedi.

'Kısıtlamaların kaldırılması vaka artışıyla karşımıza çıkacak'

Türkiye çapında geçtiğimiz hafta başlatılan 'kademeli ve kontrollü normalleşme' dönemine geçiş kapmsaında Cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte insanların sokaklarda kalabalıklar meydana getirdiğini ve tedbirlere uymadığını aktaran Prof. Dr. Aydın, “Hem bölgemizde hem ülkemizde cumartesi kısıtlamanın kaldırılması nedeniyle sokaklar, caddeler ve sahiller doldu taştı. Bunu mutlaka vaka pozitifliği artışıyla karşımıza çıkacağını bekliyoruz. Çünkü önlemlere uyulmadığını da gördük. Bu kadar anons, duyuru, gayrete rağmen bu uyumların tam olmaması bizi rahatsız ediyor. Bölgemizin de kırmızı olarak kalmasına neden olacak” uyarısında bulundu.

'Yasak kalkmamalıydı'

Uzmanlar kısıtlamaların gevşetilmesiyle koronavirüs vaka sayılarında belirgin bir artış olacağını kaydederken, Trabzon'daki vatandaşlar da uzmanlarla aynı fikirde.

Cumartesi günü sokaklardaki kalabalığın çok olduğunu bildiren Ahmet Şimşek, “Cumartesi günü serbest olması hiç iyi olmadı. Sahil boyu piknik yapanlar oldu. Bana göre cumartesi de yasak olması lazım. Bu iyi değil” diye konuştu.

Tuana Naz Toksoy da, "Mecburen dershane olduğu için dışarı çıkmıştık. Cumartesi yasağı kalkınca herkes akın etmişti. İnsanların cumartesi günü yasağı kalkınca hemen akın etmesi bir an önce yasak kalksın, dışarı çıkalım anlamındaydı. Bence yasak kalkmamalıydı. Bu kalabalıktan sonra artacağını düşünüyorum” dedi

Yalçın Kurt da sokaklardaki kalabalığıa değinerek, "Bunu kendi şehrime yakıştıramıyorum. İşi olmayan dışarı çıkmasın. İnsanlara, sağlıkçılara yazık. İnsanlar 24 saat ayakta duruyorlar sırf bizlere bakmak için. Çoluğunu çocuğunu göremeyen doktorlar, hemşireler var. Bir zahmet biraz duyarlıysak sokağa çıkmayalım. Biz iş için çıkıyoruz da sokağa bakıyorum, adam oturmuş yemek yiyor. Gitsin evinde yesin. Bu çalışanlara, devlete yazık günah değil mi?” dedi.

Furkan Pulat da, “Bence 15 gün kısıtlama yapılması lazım. Kimsenin sokağa çıkmaması lazım. 15 gün sonra zaten belli olur” diye konuştu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.