Yerel seçimde muhalefet için en kötü iki senaryo: Büyükşehirlerde etki alanı yüzde kaç olur?

Yerel seçimde muhalefet için en kötü iki senaryo: Büyükşehirlerde etki alanı yüzde kaç olur?
Yerel seçimlere ilişkin siyasi partiler çalışmalarını sürdürürken 30 büyükşehir belediyesini kimin kazanacağına yönelik analiz ortaya konuldu.

Yerel seçimlerde CHP ile İYİ Parti tarafında ittifak yapılıp yapılmayacağına ilişkin iddialar yer alıyor.

İYİ Parti kurmaylarının Adana, Mersin, Manisa gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu bazı illerde kendi adaylarının desteklenmesini istediği ve CHP kulislerinde de benzer bir düşüncenin hakim olduğu dillendiriliyor.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da yer alan iddialarla ilgili esas olanın İYİ Parti'yi birinci parti yapmak olduğunun altını çizmişti.

Son olarak yaklaşan yerel seçimlerde 30 büyükşehir belediyesini kimin kazanacağı üzerine, 50 farklı senaryo üretildi.

Gerçekleşme olasılığı fazla olan senaryolarda yapılan analizden, muhalefet partilerinin daha avantajlı olduğu çıktı.

ODTÜ'lü Polimer Grubu'nun Başkanı Mehmet Günal Ölçer'in açıkladığı sonuçlara göre, öne çıkan 6 senaryo şöyle ölçüldü:

1-Muhalefet için en iyi senaryo, hata yapmaz ve birlikte hareket ederlerse, iktidar tarafının bazı hataları (MHP ve YRP, iktidar bloğundan ayrı hareket ederse) yaptığı senaryodur. Buna göre muhalefet Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Tekirdağ ve Van'ı kazanır, büyükşehirlerde etki alanı yüzde 79 olur.

2-Muhalefet hata yapmazsa en gerçekçi senaryo iktidar ve muhalefet taraflarının bloklar olarak seçime girdikleri senaryodur. Bu senaryoda muhalefet 17 büyükşehir (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Manisa, Mardin, mersin, Muğla Tekirdağ, Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 71 olur. Muhalefet bu senaryoyu gerçekleştirmekle yükümlüdür.

EN KÖTÜSÜ NE OLUR?

3-İYİ Parti muhalefet bloğundan ayrı olarak seçime girerse muhalefet 9 büyükşehir (Antalya, Aydın, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Mersin, Muğla Tekirdağ ve Van) kazanır, büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 25 olur.

4-YSP ve TİP muhalefet bloğundan ayrı olarak seçime girerse muhalefet (10+3) büyükşehir (Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Mardin, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 39 olur.

5-Muhalefet tarafı için en kötü iki senaryodan biri “İktidar tarafının blok olarak, muhalefet partilerinin ayrı seçime girdiği” senaryo oldu. Bu durumda muhalefet 5 büyükşehir (Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla ve Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 14 olur.

6- Muhalefet için en kötü senaryolardan diğeri “İYİ Partinin iktidar tarafına geçtiği” senaryodur. Muhalefet 5 büyükşehir (Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla ve Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 14 olur.

İSTANBUL NASIL ALINIR?

Araştırmada, Ankara ve İstanbul'un yeniden kazanılması için şu uyarı yapıldı: “Partilerin tek başlarına seçime girmemeleri, İYİ Parti'nin muhalefet bloğundan ayrılmaması gerekir. Muhalefet firesiz olarak adaylarını desteklemelidir.”

MUHALEFETTE GARANTİ BELEDİYELER

Polimer'e göre Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla ve Van her senaryoda muhalefette kaldı. Bursa, muhalefet blok olursa, MHP Cumhur'dan ayrılırsa muhalefete geçiyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.