AK Parti yerel seçim hesabı peşinde: İşte kazanılabilecek ve kaybedilebilecek iller

AK Parti yerel seçim hesabı peşinde: İşte kazanılabilecek ve kaybedilebilecek iller
AKP'nin yerel seçimler için 'kazanılabilecek iller' ve 'kaybedilebilecek iller' listesi ortaya çıktı.

Mart 2024’te öngörülen yerel seçimlerde siyasi partiler şimdiden çalışmalara başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde 31 Mart 2024 mahalli idareler seçimlerinde, tüm Türkiye'den yine rekor bir destek beklediğini açıklamıştı.

Yerel seçim çalışmaları sürerken Erdoğan 2024 yerel seçimleri için çalışmalara başlanılması talimatını vermiş ve muhalefetin birbirine düştüğü bir dönemde Ankara ve İstanbul için umutlu olduğunu kaydetmişti.

Yerel seçimlere ilişkin kulisler aktarılırken Gazete Pencere'den Nuray Babacan, "AKP’nin zaafları il il çıktı" başlıklı yazısında AKP'nin bir süredir yerel seçimler için 'kazanılabilecek iller' ve 'kaybedilebilecek iller' listesi yaptığını yazdı.

Daha genel seçimin sancıları bitmeden, yerel seçim planları yapılmaya başladığını aktaran Babacan, İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya üzerine ayrı bir plan yapıldığını söyledi.

İstanbul ve Adana’nın alınmasının olası olarak görüldüğünü aktaran Babacan, Ankara ve Antalya’ya alınması zor il muamelesi yapıldığını belirtti.

Nuray Babacan'ın son kulis bilgileri şöyle:

Seri toplantılar

AKP’nin seçim stratejisini yürüten ekibi bir süreden beri düzenli toplantılar yapıyor. “AKP’nin CHP planı’’ başlıklı yazımızda, ilk toplantıların ayrıntılarını paylaşmıştık. CHP, kendi iç hesaplaşmasından başını kaldıramazken, iktidar partisinde seri toplantılar sürüyor. Aktaracaklarımız son toplantılardan

Kayıp iller listesi

Parti, hem genel seçim sonuçlarına ilişkin seçmen profili çıkarıyor, hem de il il yerel seçimlerin durumunu değerlendiriyor. En yüksek oy kaybı yüzde 16,6 ile Çankırı’da yaşandı. Bu ili yüzde 16,2’lik düşüşle Karabük, yüzde 16,1’lik oy kaybıyla Bingöl takip etti. AKP, büyükşehirlerde en çok oy kaybını Konya’da yaşadı. Oy oranı yüzde 59,4’ten 47,9’a düştü. Yapılan sunumlarda, AKP açısından eskiye kıyasla dezavantajlı olduğu iller arasına Elazığ, Yozgat, Tokat, Ardahan da girdi. Oy kaybının trajik olduğu belirtiliyor.

Hangi iller potada?

Yerel seçimler için yapılacak hazırlıklarda oy oranlarındaki değişkenlik anlamlı olacak. Yani, ‘Hangi illeri kaybedebiliriz, hangi illeri kazanabiliriz’ sorusu soruluyor. Örneğin, muhalefette olan Antalya ve Ankara belediyelerini almanın zor olacağı, Adana ve İstanbul’un kazanmaya daha yakın olduğu değerlendiriliyor. Balıkesir ve Denizli’nin kaybedilebileceği yorumları yapılıyor. Bu illerle ilgili saha gözlemlerine ilişkin rapor hazırlanıyor. Sorunlu iller tek tek belirlenip özel planlamalar yapılacak.

Orta Anadolu eskisi gibi değil

AKP’nin Orta Anadolu’da, Ortadoğu Anadolu ve Batı Karadeniz’de yaşadığı yüzde 9,2, yüzde 8,7 ve yüzde 8,6’lık oy kayıpları ön plana çıkıyor. AKP’nin yüzde 50 üzerinde oy aldığı ilçe sayısı Haziran 2018 seçimlerinde 417’yken, bu seçimde keskin bir şekilde 175’e düştü. Bu veriler, sadece AKP’nin değil, muhalefetin çalışma strateji için de önem taşıyor. Tabi tartışmaları sonlandırabilirlerse…

Seçmen profili çıkarılacak

Ayrıca, İstanbul seçmenini analiz eden bir kamuoyu araştırması yapılıyor. İstanbul’da yaşayan seçmen profilinin ne kadar değiştiği ortaya çıkarılacak. Nasıl bir aday gösterilecek, bu seçmen profiline uyacak isimler kimler olabilir? Bu araştırma ışık tutacak. Örneğin Esenyurt’un nüfusu 1,5 milyon ve Kürt seçmen ağırlıklı. Esenyurt adayının büyükşehir sonuçlarına katkısı ayrı ayrı hesaplanacak.

İlgili Haberler

Kaynak:EMİNE KAŞIKCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.