Naci Görür bir kez daha uyardı! İki yeri işaret etti…

Naci Görür bir kez daha uyardı! İki yeri işaret etti…
Beklenen İstanbul depremi için uyarılarına devam eden Prof. Dr. Naci Görür, kırılması beklenen fayları açıkladı.

İstanbul’da yaşanması beklenen olası deprem için uzmanlar farklı açıklamalar yaparken sık sık kentin büyük deprem tehdidi altında olduğunu söyleyen Naci Görür’den yeni bir uyarı daha geldi.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi ve İstanbul için korkutucu bir açıklama yaptı. Kentte 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğinin altını çizen Görür kritik bölgeleri de işaret etti.

İşte beklenen depremin şiddeti

Marmara Fay Hattı’nın Kuzey Kolu olan Adalar ve Kumburgaz faylarında stres biriktiğini ifade eden Naci Görür, bu fayların kırılması sonucunda en düşük 7,2 en yüksek ise 7,6 şiddetinde bir sarsıntı yaşanabileceğine dikkat çekti.

İstanbul’un zemini sağlam mı?

Megakentte zemini sağlam olan bölgenin Anadolu Yakası olduğunu da açıklayan Naci Görür, Avrupa Yakası’nda ise kayma hızının daha fazla olduğunu belirtti.

İstanbul depreminden kaç kişi etkilenir?

Öte yandan Naci Görür, İstanbul’da yaşanabilecek 7 ve üzeri şiddetindeki depremlerden etkilenecek insan sayısını da açıkladı. 100 bin bina yakın binanın olası bir sarsıntıda yıkılabileceğini söyleyen Görür, 20 bin bina yıkılması halinde bile 800 bin kişinin zarar göreceğini ifade etti.


Marmara’da deprem beklenmeyen yeri de açıkladı


İşte Naci Görür’ün açıklamalarından önemli satır başları: “Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara fayıdır, 160 km uzunluğundadır, 3 kesimden meydana gelir: Tekirdağ, Adalar ve Kumburgaz fayları. Bu fay kilitli ve stres biriktiriyor. Kayaları kırmak için biriktirdiği kuvvete stres denir. Dolayısıyla bu fay kuvvet biriktiriyor. Kumburgaz ya da Adalar fayının kırılmasını bekliyoruz. Kırılırsa oluşacak depremin büyüklüğü 7,2 ile 7,6 arasında. Demek ki İstanbul'da minimum 7,2'lik deprem bekliyoruz. Tekirdağ fayının kırılmasını beklemiyoruz. Deniz araştırmalarında, Tekirdağ fayının 1912 Şarköy depreminde kırılmış olduğunu, enerjisini boşaltmış olduğunu düşünüyoruz.”

İlgili Haberler

Kaynak:Elif Erbay

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.