Kim ne anlarsa

Mevlana Celaleddin-i Rûmî  “Sen ne söylersen söyle, söylediğin,karşındakinin anladığı kadardır.” der. 
Bu sözün farklı bir versiyonunu da duymuştum: “Sen ne söylersen söyle, bildiğin, karşındakinin anladığı kadardır.” Diye..
Yerel yöneticilerimizi oylarımızla belirleyeceğimiz seçimlere artık saatler kaldı.
Çok dinledik, çok şaşırdık, çok gördük ve çok gerildik.  
Artık hepimizin  huzura  sukunete ve seçilmişlerin etrafında birlik ve beraberlik içinde kenetlenmeye ihtiyacımız var. Çünkü bu bir demokratik düzende  olması erekendir.
Liderlerin seçim çalışmaları boyunca yaptıkları söylemlerden derlediklerimi yorumsuz olarak sizlerle sunuyorum. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, “Bu ezan ve bayrak düşmanları ile sonuna kadar mücadele edeceğiz” 
AKP Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, “31 Mart’ta, bu milletin değerlerine karşı siyaset yapan 4’lü çete, şer ittifakı, illet ittifakı ve kim bir araya gelirse gelsin bu sokaklarda, mahallelerde gezme şansı olmayacak” 
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu ülkenin tek sorunu sizsiniz. Bu ülkenin umudu biziz. 31 Mart’ta sandıklardan HDP çıkacak, umut çıkacak”  
CHP Genel Başkanı Kılçdaroğlu, “Öyle bir noktaya geldik ki hal esnafı, kışlık soğanı stoklayan terörist oldu. Şu akla mantığa bakın” 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bugün açsak yarın doyarız, bugün işimiz yoksa yarın buluruz. Patlıcan kışın pahalıysa yazın ucuzlar. Elbet vakti geldiğinde doya doya yeriz” 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kendine başka devlet arayan istediği yere gidebilir”  
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu ülkede Kürtler, Süryaniler var. Sen kimi nereye gönderiyorsun?” 
CHP’nin Kadıköy adayı Şerdil Dara Odabaşı,  “Alper abiden bir şey rica ediyorum. Beyoğlu’nda seçimi kazan da Kadıköy’ü kurtar. AKP belediyesi İstanbul’un vitrini Beyoğlu’nda eğlence, kültür, sanat hayatını bitirdiği için herkes Kadıköy’e geliyor, Moda’da, Yeldeğirmeni’nde Kadıköylü seçmenler aşırı yoğunluktan şikayetçi.” 
Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı Binali Yıldırım, “Beka tartışmasının yerelde gündemde olmaması lazım.”
CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizim yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var, kavgacı siyaset anlayışına değil” 
Adana’da MHP tarafından Kozan Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Nihat Atlı, “Rabbimin izniyle bunların içte ve dışta anasını belleyeceğiz” 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  “Taksim’de CHP bayrağıyla kimin paçavrası yan yana? HDP… Bu seçim onun için bir beka seçimidir. Onun için bunlara gereken dersi sandıklarda vermeliyiz.”
 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “MansurYavaş’ın, ‘ben soruşturma sonucu alınıncaya kadar, siyasi olarak CHP’nin temsilinde hem şahsıma hem partime bir zarar vermemek, hem de mahalli idareler seçimlerini gölgeye düşürmemek için adaylıktan çekiliyorum’ demesi en ahlaki yoldur.”  
CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Belediye başkanı seçilip sırça köşkte oturmayacak belediye başkanı. Belediye başkanı ayda bir kasaba bakkala uğramalı. Belediye başkanı biraz halk adamı olmalı. Zor bir şey değil. Ben şahsen öyle yaşıyorum. Halktan kopmadık saray merakımız yok.”  
CHP.  İBB. başkan adayı Ekrem İmamoğlu, “Hizmetlerde ayrımcılık yapılmayacak. Partizanlığı bu şehrin hafızasından söküp atacağız. Benim arkamda, bütün partilere mensup insanlar var. Herkesin     ailesini, çocuğunu, yaşam koşullarını düşünüyorum. Her partiye mensup insanların oyuna talibim. Aramızda kalsın, verecekler de.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bizi tümüyle ‘terörist’ ilan etmiş. Biz terörist’ değiliz, HDP’yiz. Manavlar, hal esnafı, çiftçiler, herkes ‘terörist’ oldu.
CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “IŞİD, El-Kaide dediğimiz terör örgütleri kendi Müslümanlık anlayışlarını zorla dayatmaya çalışıyorlar. Eğer onların dediklerini yapmazsanız; katliniz vacip oluyor. Siz bu yetkiyi, hangi inanç verdi? Ve İslam dünyasında yaşanan dram, İslam dünyasından kaynaklanan terör bütün dünyada farklı yorumlara yol açtı. Ve İslam dünyasının da oturup düşünmesi gerekiyor.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  “Terbiyesize bak ‘İslam dünyasından kaynaklanan terör’ diyor. Yahu senin o Avustralyalı senatörden ne farkın var? Şu hale bak ya, ne günlere kaldık? Terörün kaynağının İslam dünyası olduğunu söyleyecek kadar izanını kaybetmiş, kendini kaybetmiş olan birisi, halkının yüzde 99’u Müslüman olan bu ülkede siyaset yapıyor. Bay Kemal, sen terörün kaynağının İslam dünyası olduğunu söylemeye ne yetkilisin, ne ehilsin. Sen önce kendini gözden geçir, kendini”. 
CHP.  İBB. başkan adayı Ekrem İmamoğlu, “Bizim HDP ile bir işbirliğimiz yok. Ama biz HDP’li seçmenle ortak bir dil yakalamışsak ne mutlu bana. (HDP’nin aday çıkarmaması) Bu bizim işbirliğimiz değil HDP’nin kurumsal bir refleksi”  
HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediye başkan adayı Ahmet Türk “Kasada 94 milyon civarında parayla gasp edilen belediye şimdi büyük bir borç yükü altında. Harcanan paranın karşılığında bir yatırımın olmadığını insanlar da görüyor. Belediye bitmiş durumda  İhalelerin tümü 15-20 yıllık borçlandırmayla yapılmış. Çok büyük harcamaların olduğunu görüyoruz. Bir icraat yok. Kızıltepe yoluna birkaç tane deve koymuşlar, demirden şeyler dikmişler. Belediyeyi geri alınca bunların hepsini sökeceğiz.” 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bana göre yanlış yaptık. Niye? 15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızı, askerimi, polisimi şehit edenleri; ağırlaştırılmış da olsa müebbet de olsa cezaevinde onları beslemek bile bana ağır geliyor”. 
CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş, “Şimdi AK Parti’de Demirel’in dediği gibi mutfaktan şikayetçi. Özhaseki de Ankara’da tutmadı. Yani bir insan ortaya bir aday çıkardığı zaman kanı kaynar. Ben ne olduğunu bilemiyorum tabi ama AK Partililerde müthiş memnuniyetsizlik var. Bunun üzerine ekonomik sıkıntılar. Geçen seçimlerde bizim mağdur edildiğimiz inancı. Bunların hepsi yan yana geldi.”  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,“Yargının Yavaş’la ilgili kararı kenara konulacak bir şey değil. Bu seçime böyle girebilse dahi seçimden sonra çok ciddi bir bedeli kendisi ödeyeceği gibi Ankaralı hemşehrilimizi de ödetme durumuna düşürür” 
Saadet Partisi genel başkanı Temel Karamollaoğlu, “İktidar adeta devletin bütün imkânlarını, medya gücünün neredeyse tamamını kullanarak her türlü iftira ve yalana başvurmakta tereddüt etmiyor. İftiralar ve tehditler yetmiyormuş gibi, bir de adaylar tehdit ediliyor. Milletimiz tehdit ediliyor ve insanlar gözaltına alınabiliyor. Böyle giderse 1946’ya yeniden döneceğiz. Açık oy, gizli tasnif kural haline gelecek gibi. Çünkü kazanma şanslarını kaybettiklerini görüyorlar.”
CHP’nin Ankara adayı Mansur Yavaş,  “HDP’lilerin topluma kazandırılması gerektiğini düşünüyorum” sözleri için “Dilim sürçmüş olabilir” 
İYİ Parti genel başkanı Akşener,“Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var, O kulak 31 Mart’ta çekilecek.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,   “Akşener’e “Şu anda senin iyi günlerin. Sen Tayyip Erdoğan’a söylemediği sözleri söylemiş gibi göstermek suretiyle zannettin ki fatura keseceksin. Asıl fatura sana kesilecek. Bu yurt konseyi hikayen. Öbür tarafta Cumhurbaşkanı’na attığın iftira. Ben halkıma nasıl terörist derim ya! Gereken hesabı vereceksin. Senin dirsek temasında olduğun Bay Kemal milletvekilliğine güveniyor. Onunla ilgili çalışmaları avukatlarımla     yaptırtıyorum.” 
Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı Binali Yıldırım “İnşallah sizin desteğinizle göreve gelirsek, bu ekonomik krizden çıkmanın yolu da İstanbul’un ekonomisini büyütmekten geçiyor. İstanbul’da gencimize daha çok iş bulmaktan geçiyor.” 
CHP.  İBB. başkan adayı Ekrem İmamoğlu, “Bugün İstanbul’u kazanırız, 2023’te de Türkiye’yi kazanırız. İyi rekabet, güçlü rekabet; millet bundan faydalanır. Siyasi kurumlar yenilenmeli. Siyasi kurumlar hizmet etmeli. Partiler araçtır. Çıkarız milletin huzuruna 2023’te… Bakarlar bunlar mı iyi, onlar mı iyi… Ona göre oy verirler. Çok zorlanırlarsa orayı da bize  devredebilirler.”  
CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan tehditle, şantajla oy devşirmeye çalışıyor. ‘Onu seçerseniz ben görevden alırım’ diyerek şantaj yoluna başvuruyor. Hiçbir şey yapamaz”   
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Ben İçişleri Bakanı’yım, adamın terörle ilgisini gördüğüm andan itibaren suç duyurusunda bulunurum, dosyasını açtırırım, hemen açığa aldırırım”   
İYİ Parti genel başkanı Akşener , “Biz bu seçimde ekonomiyi, işsiz gençleri konuşmak zorundayız. Umutsuz gençleri, ‘türedi’ denilen EYT’leri, yüzde 10 zam almış sürünen emeklileri, 6,5 liraya mazot kullanan, daha sonra da terörist denilen çiftçilerimizi konuşmak zorundayız. Konuşalım ki, iktidar partileri dertlerinize çare olsunlar. Bunu konuşmamak için ‘Allah Allah’ nidalarıyla seçime gidiyorlar.
Şimdi sukunet, saygı, sevgi, Başarı, Huzur ve çalışma zamanı
Vesselam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Remzi Tanış Arşivi