Galileo Galilei’nin Trajik Hayat Hikayesi

Bilim camiasında artık tartışılmaz kabul edilen bazı gerçekler, birkaç yüzyıl önce sapkınlık olarak görülüyordu. Bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri Galileo Galilei'nin Engizisyon tarafından yargılanmasıdır. Galileo Galilei, Dünya'nın aslında Güneş'in yörüngesinde henüz merkezindeyken yörüngede döndüğünü iddia eden ilk kişiydi.

Galileo Galilei, yaşamı boyunca çeşitli bilim dallarında çalıştığı ve günümüz bilim dünyasının temellerini attığı için bilimin ve modern fiziğin babası olarak kabul edilir. Herkesin kilisenin doktrinlerine inandığı bir dönemde göğe bakan ve hatta teleskopu icat eden Galileo Galilei'ye ve yaşamı boyunca ürettiği önemli bilimsel yazılara yakından bakın.

Galileo Galilei kimdir ?

Galileo Galilei, 15 Şubat 1564'te Floransa Dükalığı sınırları içindeki Pisa şehrinde doğdu. Babası ud denilen bir enstrüman çalan bir müzisyendi. Bir müzisyen olan babası, Galileo'ya otoriteyi sorgulama, deney yapma, müzikal sorgulama ve matematiğin kullanımı gibi önemli beceriler öğretti.

İronik bir şekilde, Galileo Galilei gençken kilisede daha sonraki yaşamı göz önüne alındığında, başlangıçta rahip olmak istedi, ancak babası onu tıp okumaya teşvik etti. Okuldaki ilk matematik dersi hayatını değiştirdi. O zamanlar matematik ve geometriye tutkulu olduğunu fark eden Galileo, babasını tıp fakültesini bırakmaya ikna etti.

Bu dönemde Galileo Galilei hem bilim hem de sanatla uğraştı. Birçok ressamla arkadaş oldu ve sanat öğretmeye başladı. Padua Üniversitesi'nde geometri, mekanik ve astronomi gibi alanlarda dersler verdi ve 1592'de öğretmenliğe başladı ve çok sayıda deneysel çalışma yürüttü.

Gelgit teorisi ile güneş merkezcilik modelinin temelini attı

Önceki çalışmalar, Dünya'nın hareketi için kanıtların yetersiz olduğunu söylüyordu. Galileo Galilei ise gelgit hareketlerinin aslında Dünya'nın Güneş etrafında dönerkenki hızından kaynaklandığını keşfetti ve bu teoriyi Dialogue on Two Major Earth System adlı kitabında tartıştı.

Tabii ki, bu teori doğru değil ve hem o zamandan beri hem de o zamandan beri yanlış olduğu kanıtlandı. Albert Einstein'a göre Galileo Galilei gibi birinin böylesine yanlış bir teori ortaya atmasının tek nedeni, bir çocuğun Dünya'nın hareketini kanıtlama arzusuydu. Galileo, Kepler'in eliptik yörüngeler teorisini de reddetti.

Teleskobu astronomik gözlemler için kullanmak Galileo Galilei’nin fikriydi

Basit olmasına rağmen, ilk teleskop 1608'de icat edildi. Galileo Galilei bu teleskopun patentli tasarımını inceledi ve 3x ve hatta 30x büyütmeli versiyonlarını geliştirdi. Bu sürümler yalnızca gökyüzünü incelemek için değil, aynı zamanda nesneleri yakından incelemek için de kullanılabilir. Galileo Galilei bu teleskoplarla bir servet kazandı.

Elbette bu buluşun amacı ticari değil bilimseldir. Teleskop çalışmaları sırasında Jüpiter'in dört uydusunu keşfetti. Bu süre zarfında Venüs'ün evrelerini, Satürn ve Neptün'ün halkalarını da keşfetti. Özellikle Jüpiter'in keşfi, Aristoteles'in dünya merkezi teorisine aykırıydı, ancak bunu kanıtladığında tam anlamıyla bir kahraman oldu.

Mühendislik ve fizik çalışmaları takdirle karşılandı

Galileo Galilei gökyüzüne bakmadığı zamanlarda mühendislik ve fizik alanlarında çalıştı. İcat ettiği askeri pusula, zamanı için devrim niteliğindeydi. Bu pusula, barut tipine ve mermi tipine bağlı olarak ne kadar barut kullanılması gerektiğini hesaplamak için geometrik bir sistem kullandı.

Sonraki yıllarda termometre ve basit bir mikroskobu da icat eden Galileo Galilei'nin sesin frekanslarını ilk bulan kişi olduğu söyleniyor ama bu kesin değil. Işık hızını da ölçmeye çalıştı ama o zamanın şartlarında bu mümkün değildi. Yine de ortaya koyduğu Celile'nin değişmezliği, sonraki yıllarda bilim dünyasının temeli oldu.

En sonunda başı engizisyonla belaya girdi. Engizisyona kafa tutunca sonu hapis oldu.

Galileo Galilei yıllarca güneş merkezli teori hakkında hiçbir şey söylemedi, ancak 1623'te kardinalleri değiştirdiğinde bu fikri yeniden canlandırmaya karar verdi. Papa bu fikre ilk başta itiraz etmemiş ancak Papa'nın dilini konuşan karakterleri aptal olarak tasvir edince başı yine belaya girmiş.

1633'te Galileo Galilei, Engizisyon önünde ifade verdi. İşkence tehditlerine rağmen Galileo, bunun İncil'e hakaret olmadığını söyleyerek fikirlerini sonuna kadar savundu. Ancak ev hapsinden ve kitaplarının yayımlanması yasağından kurtulamadı. Mahkumiyet sonrası davayla ilgili bir yazıda, "Yine de geri dönüyor" yazıyordu ve böyle bir şey söylediği söylense de söylemediği kesin değil.

Galileo Galilei hafife alınan bir bilim insanı olarak öldü.

Ev hapsine mahkûm edilen Galileo Galilei, ziyaretçilerini kabul etti ve sessiz de olsa çalışmalarına devam etti. 8 Ocak 1643'te 77 yaşında öldü. Onun için bir türbe yapılmalıydı ama Papa bunu reddetti. Anıtı 1737'de inşa edildi.

Galileo Galilei'nin yasağı, ölümünden birkaç yıl sonra 1718'de kaldırıldı ve 1741'de eserlerinin bir kısmını içeren bir kitap sansürlü olarak yeniden yayınlandı. Güneş merkezli teoriyi savunan Galileo Galilei'nin kitabı 1978'e kadar kaldırıldı.

"Bilimin Babası" olarak bilinen ve dünyanın güneş etrafında döndüğünü iddia ettiği için yargılanan Galileo Galilei'nin kim olduğu sorusuna cevap vererek, onun hayatı ve başarıları hakkında fikir sahibi olduk.Önemli detayları paylaştım. Yüzyıllar boyunca kilisenin dünyanın güneş etrafında döndüğünü kabul etmediği göz önüne alındığında, insan gülsün mü ağlasın mı diye merak edebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi