Hemşoluk üzerinden siyaset mühendisliği

Hemşoluk üzerinden siyaset mühendisliği
Esenyurt yerel siyasetinin hemşericilik ve bölgecilik üzerinden yapılması partide çatlağa neden oldu. Yerel siyasetin ilk kurbanı Kadir Çakır’ın, belediye başkanıyla hemşehri olmasından dolayı çizik yemesi ise mevcut tabloyu avantaja dönüştürmek isteyen STK’ların iştahını kabarttı.

AK Parti Genel Merkezi’nce ilçe başkanlığına aday gösterilen Kadir Çakır’ın, ani bir istifa kararıyla Necmi Kadıoğlu’ndan boşalan koltuğa hemşehrisi Erzurum doğumlu Ali Murat Alatepe’nin seçilmesi nedeniyle kızağa çekilmesi, ilçedeki siyasetin de demografik yapıdan kaynaklı hemşehricilik üzerinden şekillendirildiği gerçeğini öne çıkardı. Çakır, yöre derneklerinin “İki Erzurumlu siyasetçi tepe noktada olmaz” şeklindeki baskıcı gerekçesiyle ablukaya alınan Genel Merkez tarafından çizik yerken, ilçenin önde gelen yerel siyasi kimliklerinden AK Parti Meclis üyesi Emin Batmazoğlu, bölgecilik ve siyaset arasındaki sağlıksız bir ilişkinin hem siyasete hem de ilçe geleceğine olumsuz etkilerinin yansıyacağını söyledi, riskin ivedilikle bertaraf edilmesi gerektiğine işaret etti.

Referansımız şehrimiz değil liyakat
Mevcut İlçe Başkanı Şenay Değer’in 3 dönem kuralından kaynaklı görev süresinin bitimiyle koltuğa talipli çok sayıda ismin, niteliklerinden ziyade nicelik referanslı hemşeri derneklerini referans göstermeleri, bazı hemşehri dernek temsilcilerinin “Biz dernek yönetimi olarak aramızda anlaştık, belirlediğimiz kişiler AK Parti İlçe Başkanlığı için adayımızdır” şeklindeki  yaklaşımları, aynı zamanda Esenyurt Belediyesi Meclis Başkanvekilliği görevini yürüten AK Partili Meclis üyesi Emin Batmazoğ-

lu’nu çileden çıkarttı. 
Gelişmelerle ilgili DAMGA’ya açıklamada bulunan Batmazoğlu tepkisini, “Türkiye’nin her şehri ve bölgesi bizim. Hepimiz başka illerden Esenyurt’a geldik ama yıllardır burada yaşıyoruz. Çocuklarımız burada doğdu, onlar, artık Esenyurtlu. Siyasetteki referansımız, kimliğimiz, doğduğumuz şehirler değil, liyakat ve insan kimliği olmalı” şeklindeki sözlerle gösterdi.

Çocuklarımız Esenyurt’ta doğdu
Esenyurt siyasetinde son zamanlarda öne çıkan hemşehricilik olgusuyla yerel siyasetin şekillendirilmeye çalışılmasını doğru bulmadığını ve bundan aşırı derecede rahatsızlık duyduğunu ifade eden Batmazoğlu, “Biz makro siyaset değil, Esenyurt ölçeğinde mikro siyaset yapıyoruz. O nedenle de Esenyurtlu olma bilinciyle Esenyurt için hizmet yapmalıyız” vurgusunu yaptı, bölgecilik ve hemşericilik üzerinden siyaset mühendisliği yapılmasını doğru bulmadığını kaydetti. 
Batmazoğlu açıklamasına, “Eğer liyakatları üst seviyede ise isterse yöneticilerin tamamı aynı şehirden olsun bizim için sorun teşkil etmez. Tek kriterimiz insan ve o işi yapmaya ehil olması” ifadeleriyle son verdi. CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.