Arzu Erdem: Başkan yalan söylüyor

Arzu Erdem: Başkan yalan söylüyor
MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, tartışmalı bir şekilde kaldırılan sonrasında geçici olarak yerinde kalan Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi’nde kurulan Salı Pazarı’nı ziyaret etti. Pazar esnafının sorunlarını dileyen Erdem, “50 yıldır Salı günleri kurulan semt pazarı başka mahalleye taşınıyor, hemde Perşembe gününe alınıyor. Perşembe günü başka semtte pazar kuran esnaf ne yapacak? Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, yalan söylüyor” dedi

Bakırköy Belediyesi 53 yıldır aynı yerde kurulan Zuhuratbaba Mahallesi’ndeki Salı Pazarı’nı Temmuz 2020’de alternatif yer göstermeden kaldırmıştı. Sonrasında esnaf ve vatandaşların eylemleri ile Zuhuratbaba Mahallesi’ndeki Salı Pazarı’nın Osmaniye Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazarı alanına taşınmasına karar verilmişti. Pandemi ile birlikte sonrasında alınan kararla ilgili olarak yaklaşık 1 buçuk yıl kurulmayan Salı Pazarı için son hükmü mahkeme verdi. İstanbul 3 İdare Mahkemesi alternatif alanın mahalle sakinlerinin hızlı bir şekilde erişilemeyecek ve uzak bir mevkide belirlendiğini, aynı alanda cumartesi günleri pazar kurulduğu dikkate alındığında da tüketici piyasasının büyüklüğüne ilişkin bir değerlendirmenin tam yapılmadığını belirterek alınan kararı iptal etmişti. Hemen ardından Osmaniye Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazar Alanı’na kapalı pazar yeri yapılması tartışmaları da aylarca ilçede gündem olmuş, Bakırköy Belediyesi iştiraki olan BYUAŞ’a  ‘Pazar yeri kurma’ yetkisini devir etmiş, hukuken iştiraki dışında devredilemez pazar inşaatı yapma yetkisini ekonomik sebeplerden yapamayacağını belirterek bu kez ‘Ortak Hizmet Projesi’ adı altında Pazarcılar Odası’na devretmişti.


19 Mayıs’ta açılacaktı

MHP Bakırköy İlçe Başkanı Turgut İnan, Eylül 2021’de CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile alınan kararı mahkemeye taşımış, İstanbul 14. İdare Mahkemesi, pazar yerinin Pazarcılar Odası tarafından işletilmesini hukuka aykırı bulmuştu. Bu kez sözleşme maddelerinde değişiklik yapan Bakırköy Belediyesi’nin devrettiği pazar inşaatı yapma yetkisi ile birlikte tüm masrafını pazarcı esnafının karşıladığı kapalı pazar alanı inşaatına başlamış, mevcut Cumartesi Pazarı da geçici olarak Terakki Caddesi'ne taşınmıştı. Salı Pazarı esnafına yeni yapılacak kapalı pazar alanında yer verilmiş, salı günü Osmaniye Mahallesi’nde kurulan semt pazarından dolayı da Zuhuratbaba Mahallesi’ndeki pazarın perşembe günü kurulmasına karar veren Bakırköy Belediyesi, Cumartesi Pazarı'na ek olarak pazar günü de pazarın kurulmasına karar vermişti. Cumartesi Pazarı’nda yeri olan esnafa inşaat katkı paylarını ödemeleri halinde aynı yerlerinin pazar günleri de tahsis edilmesi yönünde karar alan belediye, Ekim 2021’de başlatılan kapalı pazar alanı inşaatının 6 ayda biteceği sözünü vermişti. Bakırköy Belediyesi, bu kez pazarcı esnafına gönderdiği yeni bir mesajla, inşatı bitmesi gereken Kapalı Pazar Alanı’nın  Perşembe pazarının satışlarının beklenen hızla ilerleyemediğini belirterek, Perşembe pazarının yer almayan Cumartesi pazarı esnafına, Pazar günü kurulacak yeni pazarda yer tahsisisi yapılmayacağı bildirildi. 


Emekler heba olacak

MHP Bakırköy İlçe Başkanı Turgut İnan, Belediye Meclis Üyesi Ahmet Altun ve partililerle birlikte pazarcı esnafını ziyaret eden İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, pazarcıların sorunlarını dinledi. MHP heyeti, sonrasında yaptığı basın açıklamasında, yapılan işlemin ne hakka, ne de hukuka uygun olmadığını dile getirdi.  Zuhuratbaba Mahallesi’nde kurulan Salı Pazarı’nda yaklaşık 200 hak sahibi ve 875 tezgah olduğunu söyleyen MHP Bakırköy İlçe Başkanı Turgut İnan, esnafa sorulmadan yapılan gün değişikliğine, “Yaklaşık 50-60 yıldır pazarcılık yapan ve Perşembe günü başka semtte pazar kuran Salı Pazarı esnafına sorulmadan yapılan gün değişikliği, pazarcı esnafa ‘işine gelmiyorsa çek git’ demenin başka bir yoludur. Salı Pazarı’nda yılları verdikleri emeklerinin de heba olması demektir” ifadeleriyle tepki gösterdi.


Geçerliliği yok!

Salı Pazarı’ndaki tezgah sıralamalarının yeni yapılacak kapalı pazar alanında uygulanmadığını, yaklaşık 3 bin 400 pazar tahtası olacak yen pazar alanında yeni tahta alanlara öncelik verildiğini ve haklarının gasp edildiğini söyleyen esnafı dinledikten sonra açıklama yapan MHP’li Milletvekili Arzu Erdem ise çoğunluğu yaşlı olan mahalle sakinlerinin 53 yıldır kurulan pazarlarının başka bir mahalleye taşınmasına gösterdikleri tepkileri de dile getirdi. Pazarın mevcut yerinde kurulmaya devam etmesi için de gerekli çalışmaları yapacağını belirten Erdem, Bakırköy Belediyesi’nin esnafa gönderdiği mesajların hiçbir hukuki geçerliliğinin olmadığını aksine kanuna aykırı olduğunu söyleyerek, konuyla ilgili gerekli incelemelerin yapılması için bakanlığa başvurduklarını söyledi.


Esnaf ne yapacak?

“Buradaki haksızlık hak sahibi oldukları pazar yerleri için esnaftan ayrıca tahta parası ödenmesi ile başlıyor. Burası geleneksel hale gelmiş bir semt pazarı. Hem esnaf hem de mahalle halkının 50 yıllık bir ahbaplıkları var” diyen Erdem, “Artık mahallenin kültürü olmuş bir alan. 50 yıldır Salı günleri kurulan semt pazarı başka mahalleye taşınıyor, hemde Perşembe gününe alınıyor. Perşembe günü başka semtte pazar kuran esnaf ne yapacak? Peki yaş ortalaması yüksek olan mahalle halkı nasıl gidip alışveriş yapacak? Osmaniye Mahallesi’nde yapılan Kapalı Pazar Alanı’nı incelemelerde bulunan, ‘İstanbul’un en büyük kapalı pazar alanını Bakırköy’e yapıyoruz’ diyerek, 19 Mayıs 2022’de hizmete açacağını söyleyen Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, yalan söylüyor. Bina bittiği zaman üzerine, “Bu bina belediye kaynaklarıyla değil, pazarcı esnafının alın teriyle yapıldı” diye pankart asmak istiyorum. Salı pazarını Perşembe gününe alarak bu pazarın esnafını, Perşembe Pazarı’ndan yer almayan Cumartesi Pazarı esnafına Pazar Pazarı’nı kullandırmayacağı tehdidini ederek tüm pazar esnafını mağdur eden Bakırköy Belediyesi’nin yaptığı işlemler iş bilmezliklerle ve kurnazlıklarla dolu. Hem MHP olarak, hem de bir Bakırköylü olarak hakka ve hukuka aykırı yapılan tüm bu işlemlerin karşısındayız. Bakırköy benim ilçem ve ne esnafın ne de halkımızın hakkını kimseye yedirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.  Açıklamasının sonunda mağdur edilen tüm esnafın yanında olduklarını söyleyen MHP Milletvekili Arzu Erdem, Osmaniye Mahallesi’nde yapılan kapalı pazar alanı ile ilgili de İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası’yla ilgili gerekli araştırmaların yapılması, toplanan paranın denetlenmesi için de ilgili bakanlığa yazılı dilekçe ile başvurduklarını söyledi. Milletvekili Arzu Erdem, cumartesi günü de Kartaltepe Mahallesi’nde kurulan pazarı ziyarete geleceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.