CHP'de değişim düellosu

CHP'de değişim düellosu
CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu'nun "değişim" adımları gündeme damga vurdu.

HABER MERKEZİ - CHP'deki değişim tartışması inatlaşmaya dönüştü. Grup toplantısında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, seçimde aldığı oya atıfta bulunarak, “25 milyonu davamıza kattık, yarın 35 milyonu davamıza katacağız. 25 milyona dokundurtmam” dedi. Kılıçdaroğlu'nun hemen ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ‘İktidar İçin Değişim’ çağrısını ilan edeceği internet sitesinin yayına girdiğini duyurdu, “Değişime davet” çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kaybedilmesinin ardından, Ekrem İmamoğlu'nun CHP'de başlattığı değişim tartışması farklı bir boyuta geldi. Değişimcilerin sesine kulaklarını tıkayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, dün yaptığı grup konuşmasında, “Değişen şeyler yüzde 20'lerden yüzde 48'e uzanan kitlelerdir. Bugün bu değişimi yaparak 25 milyonu davamıza kattık, yarın 35 milyonu davamıza katacağız” dedi. “Başarıyı tek başıma üstlenmem ama bu birlikteliği başarısızlık olarak tanımlarsanız karşınızda dikilirim” sözleriyle değişimcilere meydan okuyan Kılıçdaroğlu, “25 milyona dokundurtmam. 25 milyonun hakkını kimseye yedirtmem” ifadelerini kullandı.

Muhalefet partileri alternatif olamadı

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının hemen ardından Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla hazırlanan iktidaricindegisim.org sitesi yayına girdi. İmamoğlu siteyi, “Değişime davet: CHP’de değişim, Türkiye’de değişim, iktidar için değişim sürecine katılımınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz” şeklinde duyurdu. Sitede yer alan ana manifestoda “Etkin ve iktidar alternatifi olmayı başaramayan bir muhalefet yapısıyla karşı karşıyayız. Devletin dejenere edildiği son yıllarda Türkiye'nin muhalif partileri demokrasinin korunmasında yetersiz kaldılar” eleştirisi yapıldı. Manifestoda, seçimlerde Türkiye için değişim fırsatının kaçırıldığı, seçmene umut tesis edilemediği vurgulandı.

25 MİLYONA ASLA DOKUNDURTMAM!

CHP lideri Kılıçdaroğlu, seçimin kaybedilmesinin ardından başlayan "değişim" tartışmalarına ilişkin olarak, “Değişen şeyler yüzde 20'lerden yüzde 48'e uzanan kitlelerdir" dedi. Kılıçdaroğlu, "Bugün bu değişimi yaparak 25 milyonu davamıza kattık, yarın 35 milyonu davamıza katacağız” dedi

“Başarıyı tek başıma üstlenmem ama bu birlikteliği başarsızılık olarak tanımlarsanız karşınızda dikilirim” diyen Kılıçdaroğlu, “25 milyona dokundurtmam. 25 milyonun hakkını hukukunu kimseye yedirtmem. 25 milyona ulaşan bu değişim yeterli değilse, başarsızlık benimdir” ifadelerini kullandı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs ve 24 Mayıs seçimlerinin ardından partide başlayan değişim ve liderlik tartışmalarına değindi. Kılıçdaroğlu, seçim sürecindeki "helalleşme" söylemine vurgu yaptı ve "Bugünkü görevim 25 milyondan bir kişiyi feda etmeden ülkemin, namuslu, hakkın yanında olan kitlelerin sayısını artıracak süreci yürütmektir. Masalar kurarak, Halil İbrahim sofraları kurarak, değişimin sadece bir gün değil hayat boyu süren bir süreç olduğunun idrakıyla yönetmektir" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, liderlik tartışmalarına yönelik de konuşurken; "devrimleri liderlerin değil halkların yaptığını" belirtti ve "Bu partinin elbette başka liderleri de olacaktır; bugün CHP lideri olmam ya da olmamam hiçbir şeyi değiştirmez" ifadesini kullandı.

Mücadele edeceğiz

“Asıl mücadele, devrimi, değişimi gerçekleştirdiğimizde haklının yanında olabilmektedir” diyen Kılıçdaroğlu, “Hayatımız boyunca o değişimin kendisi olabilmektedir. Ne biz seçimi aldığımızda haksızlığa karşı mücadeleyi bırakacaktık, ne de seçimi alamadık diye mücadeleyi bırakacağız. Türkiye'yi bu kabustan çıkarmak için yolun sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ne ben tek başıma 25 milyon kişiyi bu namuslu davama tek başıma kattım ne de CHP kattı. Ne mutlu bize ki bu 25 milyon kişinin tamamı haksızlık karşısında susmama, dilsiz şeytan olmama inancımızın koalisyonunda olmak istediler. Onlar mücadelemizin parasız, pulsuz, çıkarsız, namuslu yolun bu olduğunu gördüler” açıklamasını yaptı.

Başarı liderlere ait

CHP liderliği ve değişim meselesini irdeleyen Kılıçdaroğlu, “Bizler 25 milyon gibi birçok ülkenin toplam nüfusuna sahip insanla birlikte çıkarsız, parasız, sadece hakkın yanında olmak için bir araya gelen bir koalisyon kurduysak, başörtülüsü, başı açığı, seküleri, milliyetçisi bir araya gelebildiysek büyük bir değişimi zaten başlatmışız demektir. Ama biz toplum olarak neyin değiştiğine değil neyin değişmediğine bakarsak hata yapmış oluruz. Değişen şeyler yüzde 20'lerden yüzde 48'e uzanan kitlelerdir. Asla görüşülemez denilen cenahlarla görüşmek, ittifak yapmaktır. Neden bizden değilsin diye o tarafı görmezden geleceğine onların yanına gidip ellerini tutmaktır. Bugün bu değişimi yaparak 25 milyonu davamıza kattık, yarın 35 milyonu davamıza katacağız. 25 milyonu bir araya getirme başarısı sadece bana, lidere ait değil” dedi.

Karşınıza dikilirim

Tüm kara propagandaya, sahtekarlıklara, devlet bürokrasisinin gücüne rağmen hakkın yanında yer aldıklarını, bunun da 25 milyonun başarısı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Başarıyı tek başıma üstlenmem ama bu birlikteyi başarsızılık olarak tanımlarsanız o zaman karşınızda dikilirim. 25 milyona dokundurtmam. 25 milyonun hakkını hukukunu kimseye yedirtmem. 25 milyona ulaşan bu değişim yeterli değilse, başarsızlık benimdir. Bu sayıyı artıracak yeni değişimleri üretme görevi de benimdir. Bugünkü görevim 25 milyondan bir kişiyi feda etmeden ülkemin, namuslu, hakkın yanında olan kitlelerin sayısını artıracak süreci yürütmektir. Masalar kurarak, Halil İbrahim sofraları kurarak, değişimin sadece bir gün değil hayat boyu süren bir süreç olduğunun idrakıyla yönetmektir” diye konuştu.

Bu saltanat yıkılacak

“Bu partinin elbette başka liderleri de olacaktır. O zaman da bugün de ben aynı kalacağım” diyen Kılıçdaroğlu, “Bugün CHP lideri olmam ya da olmamam hiçbir şeyi değiştirmez. Biliyorum ki saray saltanatının karşısında hep beraber durup mücadelemizi sürdüreceğiz otoriter yönetimden Türkiye'yi kurtarıncaya kadar. Ben CHP'nin başında olsam da olmasam da birleştirdiğimiz bu 25 milyonluk demokrasi kitlesi hakkın yanında duranların kitlesi olacak, hiçbir zaman bir liderin güdümünde olmayacaktır. Bizler değişimin ancak bir parçasıyız. Devrimlerin tek bir lideri olmaz. Devrime inanan halklar olur. Tüm başarı halkın kendisinindir. Biz CHP'nin her bir neferi, en az 25 milyondan oluşan halkımızla birlikte onların yoldaşı olarak değişime ışık tutmaya devam edeceğiz. Haramilerin saltanatlarını liderler değil halklar yıkmıştır. Bu saltanatın yıkılması da sandığımızdan çok daha yakındır” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİME DAVET!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, ‘İktidar İçin Değişim’ çağrısını ilan edeceği internet sitesi yayına girdi. İmamoğlu, “Değişime davet: CHP’de değişim, Türkiye’de değişim, iktidar için değişim sürecine katılımınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz” çağrısını yaptı. İmamoğlu’nun sosyal medya hesabından duyurulan sitede bir ‘değişim manifestosu’ da yer alıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, CHP’de değişim talebi farklı bir boyut kazandı. İmamoğlu’nun talimatıyla hazırlanan iktidaricindegisim.org sitesi yayına girdi. İmamoğlu siteyi, “Değişime davet: CHP’de değişim, Türkiye’de değişim, iktidar için değişim sürecine katılımınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz” şeklinde duyurdu. Sitede yer alan ana manifestoda, “Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına girerken ekonomisiyle, demokrasisiyle, adaletiyle hak ettiği yerin çok uzağında. 20. Yüzyıla dünyanın ezilen uluslarına ilham kaynağı olmuş bir kurtuluş mücadelesiyle giren ve cumhuriyetle millet egemenliğini vazgeçilmez ilke kılan ülkemizde; 21. yüzyılın ilk çeyreğinde millet egemenliği zayıflamış, devlet ve demokrasi dejenere edilmiş, halk fakirleşmiş, adalete güven kaybolmuş bir durumda. Bir yandan mevcut iktidarın sorumlu olduğu bu durumun kalıcılaşması ve toplumsal kutuplaşmanın derinleşmesi riskini yaşıyoruz, diğer yandan da etkin ve iktidar alternatifi olmayı başaramayan bir muhalefet yapısıyla karşı karşıyayız” ifadeleri yer aldı.

Muhalefet yetersiz kaldı

“Devletin dejenere edildiği son yıllarda Türkiye'nin muhalif partileri demokrasinin korunmasında yetersiz kaldılar” eleştirisi yapılan manifestoda, “Oysaki siyasi partiler demokrasinin asli bekçileridir; demokrasiyi koruma ve geliştirme sorumlulukları vardır. Muhalefet vatandaş için sadece bir alternatif değil, aynı zamanda demokrasi için vazgeçilmez bir denge ve denetleme unsurudur. Öte yandan Türkiye muhalefetinin 2018'den beri çok önemli bir ittifak tecrübesi geliştirdiği görmezden gelinemez. Birleşe birleşe büyüyerek ülkeyi demokratikleştirmek için geliştirilmiş bu önemli adımlarla; zamanın ruhuyla uyumlu biçimde, demokrasi, adalet ve sosyal refah hedefleriyle cumhuriyetin ikinci yüzyılına dair vizyoner bir çaba ortaya kondu. Toplumun farklı kesimlerine açılmayı ve her siyasi kökenden yurttaşı demokrasi vizyonuyla buluşturmayı hedefleyen bu önemli tecrübe, tarihimizde bir ilk oldu” denildi.

Değişim fırsatı kaçırıldı

Değişim manifestosunda, “Bu vizyon ve politikalarla girilen seçimlerde Türkiye'nin değişim fırsatı kaçırıldı. Muhalif seçmenin değişim talebi karşılanamadı. Rejimi değiştirecek güven ve umut tesis edilemedi. Ekonomik krizin yakıcı etkileri nedeniyle iktidarın en zayıf olduğu koşullarda hem parlamento hem de Cumhurbaşkanlığı seçimleri kaybedildi. Sonuçta değişim talep eden kesimlerde çok büyük bir hayal kırıklığı ve umutsuzluk ortaya çıktı. Bu büyük mağlubiyetin sorumluluğunu hiçbir biçimde seçmene yükleyemeyeceğimiz gibi, yarınları adına kaygı duyan her vatandaşın gördüğü bu yalın gerçeği kabul etmeden ve yenilginin nedenleriyle yüzleşmeden gelecek için sağlıklı değerlendirmeler yapamayız. Geldiğimiz noktada; Türkiye'nin geleceği için akılcı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Değişimin temeli hiç kuşkusuz toplumsal taleptir. Sabırlı ve aklı öne koyan ama, bir o kadar da kararlı bir tutumla değişimin gerçekleşmesi pekala mümkündür. Bu ihtiyaç ortadayken, hiçbir şey olmamış gibi davranmak, eski yanlışlarda ısrar etmek, yenilgiden acı çeken milyonlarca vatandaşın duygularını anlamamak demektir. Muhalefette değişimin anahtarı Cumhuriyet Halk Partisi'dir. CHP'de başlayacak kararlı bir değişim iradesi; politik tutumları sorgulamayı ve parti içi demokrasiyi kurumsallaştırmayı başardığı ölçüde muhalefetin genelinde bir yenilenme ve muhalefet evrenini büyütme iradesi ortaya çıkaracaktır” ifadeleri kullanıldı.

Görüşlerinizi paylaşın

Değişim daveti yapılan manifestoda, “Muhalefetteki değişim ve dönüşüm süreci, toplumun tüm kesimlerinin ortak geleceğine destek olacaktır. Bu mecra, “Nasıl bir Türkiye, nasıl bir CHP, nasıl bir siyaset, nasıl bir muhalefet?” sorularına yanıtlar aramak ve mümkün olan en yüksek sayıda vatandaşı değişim sürecine katılmaya davet etmek üzere tasarlanmıştır. Zira demokrasiyi geliştirmek, özgürlükleri korumak ve refahı artırmak sadece siyasi partilerin değil, aynı zamanda seçmenlerin de görevidir. Bu nedenle değişim sürecinde her coğrafya ve katmandan vatandaşımızın sesine kulak vermeyi, onların talep ve isteklerini siyasal zemine taşımayı olmadan olmaz bir görev kabul ediyoruz. Değişerek iktidar olma, ülkemizi demokrasi ve uygarlık yolunda yukarıya taşıma hedefiyle çıktığımız bu yol, tüm vatandaşlarımızın katılımına açıktır. Bu topraklarda birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşamak, özgür ve müreffeh bir toplum, adil bir paylaşım sistemi ve demokratik bir devlet isteyen her vatandaşımızı bizlerle iletişim kurmaya, aşağıdaki butonu tıklayarak ulaşılacak form üzerinden değişimle ilgili görüş ve önerilerini paylaşmaya davet ediyoruz” denildi. Sitenin CHP grup toplantısından sonra yayına girmesi dikkati çekti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.