Çocuklar ölmeden önlem alın!

Çocuklar ölmeden önlem alın!
Tozkoparan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm nedeniyle kiralık ev bulamayan yüzlerce vatandaşın rögar isyanına yetkililer sessiz kaldı.

ERCAN ÖZTÜRK – ÖZEL HABER Hurdacıların çaldığı rögar kapakları onca şikayete rağmen takılmadı. Şu anda tahtalarla kapatılarak önlem alınan çukurlar ölüme davetiye çıkarıyor. Tozkoparan Platformu’ndan Ahmet Aydın, “Okullar açıldı. Şu anda o yollardan yüzlerce öğrenci yürüyor. Yağmurlu havalarda buraya bir çocuk düşse hesabını kim verecek?” diye sordu


Güngören Tozkoparan Mahallesi’nde iki yıldır devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında hasarlı siteler etap etap yıkılmaya başlandı. Yüzlerce vatandaş yüksek kiralar nedeniyle bütçelerine göre ev bulamadıkları için hasarlı binalarda oturmaya devam etti. Yıllardır sorunlarla mücadele eden Tozkoparanlı vatandaşlar şimdi de çalınan rögar kapaklar için mücadeleye girişti. Yıkılan binalardaki hurdalar için Tozkoparan’ı istila eden hurdacılar mahalledeki bütün rögar kapaklarını da söktü. Çalınan rögar kapaklarının yenileri “Nasılsa herkes taşınacak” düşüncesiyle günlerdir takılmıyor. Okulların açılmasıyla birlikte tahtalarla kapatılarak önlem alınan rögarlar ölüme davetiye çıkarıyor.

Hesabını kimse veremez!

İSKİ ve Güngören Belediyesi’nin vatandaşlardan gelen ihbarlara rağmen mahalleye bir tane bile zabıta göndermediği iddia edildi. Tozkoparan Mahalle Sakinleri Platformu’ndan Ahmet Aydın, “Onca sorunun arasına bir de rögar kapakları eklendi. Mahalle genelinde neredeyse bütün rögar kapakları hurdacılar tarafından çalındı. Çalınan rögar kapakları için gerekli yerlere ihbarlarda bulunduk. Günlerdir yeni kapakların takılmasını bekledik ama kimse gelmedi. ilkel yöntemlerle açık olan rögarları kapattık. Bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Pazartesi günü okullar açıldı. Yakında yağmurlar da başlayacak. Şu anda tahtalarla kapatılan bu çukurlara bir öğrenci düşerse bunun hesabını kim verecek? Kimse yağmurlu havada çocuğunu okula göndermek istemeyecek” şeklinde konuştu.

kutu.jpg

Kiralar karaborsa!

Tozkoparan Mahallesi’nde kentsel dönüşüme giren evinden çıkmak isteyen vatandaşlar yüksek kiralar nedeniyle ev bulmakta zorlanıyor. Kentsel dönüşümü fırsata çeviren ev sahipleri kiraları 25 bin liraya çıkardı. Tozkoparan Platformu için oluşturulan grupta paylaşılan ev ilanlarına vatandaşlar tepki gösterdi. Aydın, “Burada sorunlar yıllardır devam ediyor. En büyük sorunumuz geçici kiralık evler. Şu anda bütçemize göre kiralık ev bulmak imkansız hale geldi. Güngören civarında kentsel dönüşüm nedeniyle evler karaborsaya düştü. Kiralık evler 25 bin liraya çıktı. Toplam 15 bin lira emekli maaşı alan bir aile bu kirayı nasıl ödesin? Yarın suçlanacak olan yine bizler olacağız. Kimse fırsatçı ev sahiplerini konuşmayacak. Devlet yetkilileri bu işe el atması gerekiyor” çağrısında bulundu.

YILDA 2 BİN RÖGAR KAPAĞI ÇALINIYOR

Bahçelievler’de 2006 yılında kapağı bulunmayan rögardan kanalizasyona düşen bir çocuğun ölümü "rögar kapaklarının çalınması" olayını yeniden gündeme getirdi. Çıkarılması kolay olan rögar kapakları hurdacıların bir numaralı hedefi haline geliyor. İSKİ verilerine göre İstanbul’da yılda 2 binden fazla rögar kapağı çalınıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.