Eğlence değil katliam!

Eğlence değil katliam!
2023 dünyada ve Türkiye'de havai fişeklerle karşılandı. İstanbul'un birçok bölgesinde de havai fişek gösterisi yapıldı. Özellikle kuşların ölümüne yol açan, kedi ve köpekler dahil birçok canlıya kalıcı zarar veren havai fişek gösterilerine tepki gösteren hayvan hakları dernekleri, bu sorunun kalıcı olarak çözülmesini talep etti

2023 dünyada ve Türkiye'de havai fişeklerle karşılandı. İstanbul'un birçok bölgesinde de havai fişek gösterisi yapıldı. Özellikle kuşların ölümüne yol açan, kedi ve köpekler dahil birçok canlıya kalıcı zarar veren havai fişek gösterilerine tepki gösteren hayvan hakları dernekleri, bu sorunun kalıcı olarak çözülmesini talep ett.



BİNLERCE CANLINININ ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Yeni yıla ilk dakikalarında İstanbul boğazının farklı noktalarından yapılan havai fişek gösterileri dikkat çekti. Birçok ilçede de aynı görüntüler ortaya çıktı. Uzmanlar havai fişeklerin özellikle kuşların ölümüne yol açatığını belirtirken, kedi ve köpekler dahil birçok canlıya kalıcı zarar verdiğini dile getirdi. Havai fişek gösterilerine tepki gösteren hayvanseverler, gürültü kirliliğinin yanısıra, kimyasal ve zehirli gazların havaya karışmasıyla birlikte insanlar dahil birçok canlının sağlığının olumsuz etkililendiğini dile getirdi. AA'ya konuşan Kuş Bilimci Ergün Bacak ise havai fişek sesinin insanları bile korkuttuğunu, kuşların ve diğer hayvanların ise ses konusunda çok daha hassas olduklarını, yıldırım düşünce bile kuşların strese girdiğini söyledi.

Kuşlar strese girip kalp krizi geçiriyor

Havai fişeklerin doğal bir oluşum olmadığına, gürültü oluşturduklarına ve ışık yaydıklarına, ayrıca yakıcı özelliklerinin de olduğuna işaret eden Bacak, "Kuşların pek çoğu gece aktif değildir. Dinlenirler, belirli yerlerde yatarlar, uyurlar ama etrafında birden aydınlanma ve gürültü söz konusu olunca stres yaşıyorlar. Sesten ve ışıktan korktukları için kendilerini bir yerlere vurabiliyorlar. Kalp krizi geçirip ölmelerine de neden olabiliyor. Üreme zamanında atıldığında, kuluçkada yatan kuşların yuvayı terk etmesine ve bir daha dönmemesine neden oluyor. En büyük etki ise gece aktif olan, gece göç eden kuşlar ya da martılar gibi şehrin ışıklarından faydalanan kuşlar üzerinde. Bu kuşlar uçarken havai fişek atılması sonucu yanarak ölebiliyorlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.