Kıran kırana bir yarış!

Kıran kırana bir yarış!
CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. İlk konuşmayı yapan İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kürsüye çıktığı sırada yuhalandı.

CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. İlk konuşmayı yapan İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kürsüye çıktığı sırada yuhalandı. İktidar mesajları veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşurken de “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” şeklinde slogan atıldı. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği salonda kısa süreli bir arbede yaşandı. İki aday Canpolat ve Çelik kürsüye birlikte çıkarak sağduyu çağrısı yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı’nın ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği 38. Olağan İstanbul İl Kongresi dün sabah Haliç Kongre Merkezi’nde saat 08.00 iti barıyla başladı. Divan Başkanlığı’na eski CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın seçildiği kongrede eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik, il başkanı olmak için yarıştı. Kongrenin yapıldığı salona Özgür Çelik’in resminin olduğu ve üzerinde “İstanbul için biz varız” yazılı pankart asılırken Cemal Canpolat’ın pankartında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da resmi yer alarak “Asla yalnız yürümeyeceksin” yazısı yer aldı. Partinin Gençlik Kolları üyeleri salona “Özgür gelecek, gençlik özgürleşecek” ve “Güzel günler göreceğiz, güneşli günler” sloganlarıyla girdi. CHP Genel Başkan aday adayı Özgür Özel, Antalya İl Kongresi’nde olduğu için İstanbul’dakine katılmadı. Kongreyi CHP Genel Başkanı aday adaylarından Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen ile Ünal Karahasan, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Devrim Çelik, Zeynel Emre, Hasan Efe Uyar, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, çok sayıda milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyeleri de takip etti. Kongrede blok liste oy çokluğuyla kabul edildi.

Kaftancıoğlu yuhalandı
CHP İstanbul 38. İl Kongresi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun konuşmasıyla başladı. Kaftancıoğlu'nun konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildiği anlarda kongre salonunda yuhalama sesleri yükseldi. Kaftancıoğlu kendisini yuhalayanlara alkışla cevap verdi. Değişimciler
"Kayyum gidecek Özgür gelecek" sözleriyle Kaftancıoğlu'na tepki gösterip Özgür Çelik'i destekledi. "Bu kürsüden size son kez sesleniyorum” diyen Kaftancıoğlu, “Sizden il başkanınız olarak son isteğim, İstanbul örgütü bugün bir kez daha farkını saraya ve Ankara'ya gösterecek adaylar konuşurken dinlemenizi istiyorum. Hep yarını konuşmamız lazım dedik. Cumhuriyet’imizin ikinci 100 yılında giderken 21. yüzyılda da karşı karşıya olduğumuz sorunlar çok karışık. Ekonomik, sosyal ve dijital eşitsizlikleri, iklim değişikliği, ayrımcılık, ırkçılık, ahlaki ve siyasi çöküntüyü 85 milyon adına tartışmak zorundayız. İçi boşaltılan devlet kurumları yerine güçlü yurttaş güçlü birey sorumlu devleti hep beraber oluşturmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'na teşekkür
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na özel teşekkür eden Kaftancıoğlu, “İkinci teşekkürüm yüzüne karşı; dönüştürücü siyaset, samimi ve sahici siyaseti toplumda yerleştirmek için en net eleştirilerimi yüzüne karşı yapmama rağmen 'siyasette kadınlar da olmalı' deyip eleştirilerimi büyük bir olgunlukla karşılayan genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na kişisel ve özel teşekkür ediyorum. Kendisine yaptığım eleştirileri bu salondan birine yapsaydım bana düşman olurdunuz” dedi. Kaftancıoğlu'nun ardından kürsüye gelen Divan Başkanı Çetin Soysal, “Biz gücümüzü Hacı Bektaş’ı Veli'nin hoşgörüsünden alıyoruz. Biz gücümüzü milli mücadelenin önderi, 'Benim iki büyük eserim var. Biri Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Halk Partisi' diyen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ten alıyoruz. CHP bir okuldur. Ve bu okulun başöğretmeni Mustafa Kemal Atatürk'tür” diye konuştu.

Yumruklu kavga çıktı
Kongrede konuşmalar yapılırken, yumruklu kavga yaşandı. Kavganın ardından sahneye her iki aday birlikte çıktı ve "kavgaların sonlandırılması" çağrısı yaptı. Kongre başlangıcından itibaren bir grup "Her şey çok güzel olacak" ve "İktidar" sloganları atarken bir grup da "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganları atmıştı. Kongrede söz alan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, isim vermeden Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ı eleştirdi. Tanrıkulu, "Beni kurtlar sofrasına atanlardan bu partiyi kurtarmalıyız. CHP'yi AKP'nin çizdiği sınırlar içinde muhalefet yapmaktan, devletin çizdiği sınırlarda muhalefet yapmaktan kurtulmalıyız" ifadelerini kullandı.

Arkamızda sermaye yok!
Ardından kürsüye CHP Genel Başkan Aday Adayı Örsan Öymen çıktı. Öymen, “İl kongreleri eleştirilerin dile getirildiği ortamlardır” dedi ve şöyle devam etti: “Yenilgiye alıştırılmış bir ortam içindeyiz. Kişiler değişti sorunlar değişmedi. Parti içi demokrasi konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bir siyasi partiye üye olduğunuzda onun gereklerine uymakla yükümlüsünüz. Bugün bir karşıdevrim süreci yaşıyoruz. 6 ok ilkelerinden vazgeçmek emperyalizmin istediği bir şeydir. Kendi kendimize ilke icat edemeyiz. Biz partinin özüne dönmesini sağlayacağız. Bizim arkamızda genel merkez yok, medya yok, sermaye yok. Bizim sadece düşüncelerimiz, davamız var. Benimle yola çıkmak isteyen herkesi davet ediyorum. Önce Cumhuriyet Halk Partisi’nde devrim.”

Bana oradan laf atmayın!
CHP'nin 22. Dönem Milletvekili ve İstanbul eski İl Başkanı Berhan Şimşek, “Bugün değişelim diyenler zaman Kemal Kılıçdaroğlu aday olduğunda, “Bu kişi kazanacak aday değil demediler?” diyerek değişim çağrısında bulunanlara tepki gösterdi. Şimşek, konuşması sırasında kendisine tepki gösteren üyelere, “Bana oradan laf atmayın. Seni buraya Metin Külünk mü gönderdi?” diyerek tepki gösterdi. Ayrıca Berhan Şimşek konuşurken bir grup partili "Fatih'te kayyum var" sloganları attı ve gerginlik yaşandı. Berhan Şimşek protestolara 1978'de siyasi olaylar sebebiyle vurularak yaralandığını anımsattı ve "Ben vurulduğumda sen oksijen bile değildin" şeklinde yanıt verdi.

Değişimciler kıvırmasın!
Eski CHP Parti Meclisi üyesi Dursun Bulut da parti yönetiminin politikalarını eleştirerek “Bizi hep kandırdılar. Oyumuz yüzde 30’u geçmiyor. 'Muhafazakâr insanları partimize çekeceğiz, onların da oyunu kazanacağız.' Parti emekçilerini yok sayarak kapının önünde tuttuk. Tıpış tıpış oy verecekler dedik. Tıpış tıpış oy verecekler dedik ama partimizi de terk etmedik. Bu partinin emekçileri bütün seçimlerde aday olmadıkları halde adaymış gibi çalıştılar. Partiyi yönetenlerin bize söyleyeceği tek bir cümle yoktur" dedi. Canan Kaftancıoğlu’na teşekkür ederek söze başlayan önceki dönem İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Turan Aydoğan ise “Değişim isteyenler ‘Biz Kılıçdaroğlu’nu değiştireceğiz’ diye açık açık söylesinler. Değişim isteyenler kıvırmasın. Biz en büyük değişimi Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisiyle yaşadık zaten. Neoliberal ışıltıların altındaki ifadelerle değişim diye gelmeyin. Açık söyleyin. Derdiniz Kemal Kılıçdaroğlu’nu değiştirmek mi? Partimizin etkili ve yetkili arkadaşlarımıza soruyorum. Acaba biz ‘anlatabilmek için anlamak gerekir’ konusunda bir sorun mu yaşadık?” tepkisini gösterdi.

Biz özgürleşeceğiz
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul delegesi olarak yeniden kürsüye çıktı. "Söz almayı düşünmüyordum. Ancak hiç kadın delegenin söz almadığını öğrenince söz almak istedim" diyen Kaftancıoğlu "Beni protesto eden salondaki arkadaşlara teşekkür ediyorum, demokrasi işte tam budur. Ancak ben daha protesto edilmeden sosyal medyada "yuhalandı" diyenlere karşı beraber mücadele edeceğiz" dedi. Kaftancıoğlu, “Konuşurken herkes devrimci, kendi iç devrimini yapan sosyal demokrasiyi getirir. İlk dönemimde örgütün sesini duyuramadım diye istifa ettim. Koltuktan diyoruz dimi, varsa benim gibi en güçlü zamanında istifa eden o demokrasiden bahsetsin. Ben sizin hakkınızı savunurken "örgüt" demeyenler burada "sosyal demokrasi" diyor. Benim dışımda tarihin ilk ötekisi kadınlar konuşmak istediklerinde, siz erkekler çok güzel konuşuyorsunuz siz sosyal demokrasiyi yaşıyorsunuz dimi? Kadınlar ima etmiyor, net konuşuyor. Eşitlikçi bakış açısına sahip erkekler kadınları anlayabilir ama onun dışında kadınlar sussun diye uğraşanlarınız var. Kadın kürsüde konuşmasın diye uğraşanlar var. Biz özgürleşeceğiz, sevgili kadın kardeşlerim bu kürsülerde siz de çıkın konuşun” tepkisini gösterdi.

TÜRKiYE'Yi AYDINLATACAĞIZ
Kongrede salonu dolduran kalabalığa hitap eden İl Başkan adayı Özgür Çelik, “Bugün burada büyük bir demokrasi şöleni gerçekleştiriyoruz. Partimiz bugünlerde içinde bulunduğu kongra ve kurultay süreçlerden güçlenerek çıkmak zorunda. Bugün burada gerçekleştirdğimiz kongremizi tarihi bir dönüm noktası olarak görüyorum. Bu kongre istanbul örgütümüzü ayağa kaldıracak. istanbuldan yayılan umutla Türkiye'yi aydınlatacağız” dedi.

“Ben bu salona 26 ilçe başkanıyla girdim ama bu salondan 39 ilçe başkanıyla çıkacağım” diyen Çelik, “Adaylık konusunu hep genel başkanımız üzerinden tartıştılar. Sokakta karşılığı kalmamış bazı yerel yöneticiler, örgütte karşılığı kalmamış bazı yöneticiler, bir grubu ötekileştireyim, genel başkan karşıtı ilan edeyim dedi. Bunu yanlış buluyor ve reddediyorum. O arkadaşlara yüzü nüzü halka dönün diyorum” ifadelerini kullandı.

SELVİ SARITAÇ - BARIŞ KIŞ - YAKUP TEZCAN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.