Otobüs neden çıldırtıyor?

Otobüs neden çıldırtıyor?
Metropol şehir İstanbul'un ulaşım sorunu vatandaşları canından bezdirdi. Metrobüs ve otobüslerdeki aşırı yoğunluk tepki çekerken, 2012-2016 arasında 2 bin 180 otobüs alındığı, 2019 ve 2023 arasında ise İETT filosuna sadece otobüsün katıldığı ortaya çıktı.

Metropol şehir İstanbul'un ulaşım sorunu vatandaşları canından bezdirdi. Metrobüs ve otobüslerdeki aşırı yoğunluk tepki çekerken, 2012-2016 arasında 2 bin 180 otobüs alındığı, 2019 ve 2023 arasında ise İETT filosuna sadece otobüsün katıldığı ortaya çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise otobüs alımı için bulunan dış kredinin onaylanmamasını sık sık eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda çağrıda bulundu

DAMGA HABER

İstanbul'un en büyük sorunlarından biri olan ulaşım her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Aşırı yoğunluk nedeniyle insanların istiflendiği toplu taşıma araçları, duraklarde saatlercce metrobüs ve otobüs bekleyenlerin çilesi giderek büyüdü. İETT’de yaşanan yoğunluğun talebi karşılamadığı gün gibi ortada. Resmi EKAP verilerine göre 2011-2016 dönemi ile 2019-2023 dönemi otobüs alımları incelendiğinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İETT 2011'de 500 adet dizel yakıtlı körüklü tip otobüs alırken, 2012 yılında bin 200, 2014'de 105 ve 2016'da 375 adet olmak üzere toplam 2 bin 180 aracı filosuna kattı. İBB'de AK Parti döneminin sona ererek, İmamoğlu'nun seçilmesinin ardından otobüs alımlarında büyük bir düşüş yaşandı. 2019 ve 2020'de bir tane bile otobüs satın almayan İETT, 2021'de sadece 100 adet dizel körüklü otobüsü bünyesine kattı. 2021'de 60 adet, 2023'te ise 188 otobüs alan kurum 5 yıl içerisinde toplam 348 ulaşım aracı temin edebildi.

Vatandaş çile çekiyor

AK Parti ve CHP döneminde İETT'nin bünyesine katılan araç sayısında uçuk bir fark olması dikkat çekti. Araç filosunun yenilenememesi nedeniyle, eski tip otobüslerin sık sık arızalanması gündem oldu. Bunun yanında araç sayısnının yetersiz olması da yoğunluğu artırarak vatandaşlar için çileye dönüştü. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı yaparak, otobüs alımı için bulunan dış kredinin onaylanmasını talep etti. 2021 yılında 300 yeni otobüs alımı için İBB Meclisi'nden oy birliği ile geçen dış kredi, yıllarca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayını bekledi. 2023 yılında ise İBB öz kaynaklarını kullanarak 3 farklı alımda toplam 188 otobüsü bünyesine kattı.

Onay yok alım da yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen İBB Başkanı İmamoğlu, uzun vadeli krediyle 300 otobüs alımıyla ilgili süreçleri tamamladıklarını ancak 3 yılı aşkın süredir Cumhurbaşkanlığı onayı olmadığı için alım gerçekleştiremediklerini ifade etti. KDV ve ÖTV artışlarına tepki gösteren İmamoğlu, “Göreve geldiğimiz an itibariyle, ihtiyaç duyduğumuz otobüs alımı konusunda hızlı bir adım attık. Görüşmelerimizi yaptık ve bir uzun vadeli krediyle, hızlıca 300 otobüs alımıyla ilgili süreçleri tamamladık. Hatta İBB Meclisi’mizden oy birliğiyle karar çıkmasına rağmen, 3 yılı aşkın süredir ne yazık ki Cumhurbaşkanlığı onayı olmadığı için, o alımımızı gerçekleştiremedik. Öz kaynaklarımızla bahsettiğimiz o uzun vadeli kredi imkanı olmadan, ne yazık ki kısa vadeli ödeme koşullarını yerine getirmek zorunda kalarak, İETT filomuza otobüs katma konusunda büyük fedakarlıklar yaptık" diye konuştu.

Tereddütsüz onaylanmalı

“İstanbul'a yapılacak her türlü hizmetin, Türkiye'ye yapılan en önemli hizmetlerden olduğunu unutmamak gerekir” diyen İmamoğlu, “Bunun adı ister toplu taşımadır, ister metrodur, ister kentsel dönüşümdür, ister doğaya, çevreye veya suya yapılan yatırımlardır. Bu manada devletin hangi kurumunun önüne gelirse gelsin, bu şehre dair beklenilen ya da bekletilen kredi veya buna benzer imkanların tereddütsüz, en hızlı şekliyle onaylanmasını ve işimizin kolaylaştırılmasını, 16 milyon vatandaşımız adına hükümetten talep etmekteyiz, yetkililerden talep etmekteyiz. Bu sesimizi tekrar Cumhurbaşkanlığı makamına iletmeyi sorumluluk olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.