Akaryakıt Fiyatlarındaki Artış Elektrikliye Geçişi Hızlandırır mı?

Akaryakıt Fiyatlarındaki Artış Elektrikliye Geçişi Hızlandırır mı?
Geçtiğimiz haftalarda açıklanan ÖTV zammı ile akaryakıt fiyatlarında da artış meydana gelerek 30 TL bandını aştı. Bu artışla araç sahipleri ya da araç almayı düşünenler maliyetleri göz önünde bulundurarak farklı alternatifler aramaya başladı.

Akaryakıt fiyatlarındaki bu ani yükseliş sayesinde akıllarda tek bir soru dönmeye başladı. Acaba akaryakıt fiyatlarındaki artış elektrikliye geçişi hızlandıracak mı ?

abd-elektrikli-arac.webp

İçten yanmalı motorlu araçlar yerine hibrit veya elektrikli araçlara talep artıyor. Elektrikli arabalar uzun süredir piyasada; Çevre dostu olması, daha az karbon salması ve işletme maliyetlerinin daha düşük olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Bu nedenlerle yakıt maliyetleri arttıkça içten yanmalı motorlu araçlardan elektrikli araçlara geçişin hızlanması bekleniyor. Örneğin, B segmenti Renault Clio şehir içi kullanım için km başına 1,52 TL, şehir içi kullanım için Renault Zoe ise 0,46 TL enerji maliyetine sahip. Lüks bir otomobil olan Porsche Panamera km'de 4 TL yakıt yakarken, elektrikli Porsche Taycan 0,55 TL maliyetle tüketicilere daha ekonomik bir alternatif sunuyor.

Elektrikli araç satışları 2022'ye kadar %188 oranında arttı

Yükselen benzin fiyatları, tüketiciyi daha ekonomik şartların sağlanabileceği alternatif yollar aramaya yönlendirirken; son 2 yıldır popülaritesi artan elektrikli araçların bu bağlamda bir çözüm sunabileceğini belirten MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı, “ÖTV zammı ile birlikte benzin fiyatları yükseldi ve 30 TL bandını aştı. Özellikle benzin fiyatlarındaki artışın elektrikliye geçişi hızlandıracağını öngörüyoruz. Son 2 yıla bakıldığında zaten hibrit ve elektrikli araç satışları yukarı doğru ivme gösteriyor. Togg ile bu oran katlanarak arttı. TEHAD’ın verilerine göre 2022 yılında 19 bin hibrit, 8 bini aşkın da elektrikli araç satıldığını gözlemliyoruz. Hibrit araçların bu dönüşüm evresinde geçişi daha yumuşatabileceğini düşünüyoruz fakat veriler göz önünde bulundurulduğunda hibrit araç satışında yüzde 6’lık bir gerileme yaşanırken, 2022 yılında elektrikli araç satışı yüzde 188 artış gösterdi. Maliyet kıyaslaması yapıldığında, düşük işletme maliyetleri sayesinde elektrikli araçlar tüketici için çok daha ekonomik bir seçenek oluyor. Talebin bu denli artmasını sadece yükselen akaryakıt fiyatlarına bağlamak elbette doğru olmaz. Elektrikli araçların teknolojik gelişmeleri, şarj altyapısındaki gelişmeler ve pil maliyetinin düşmesi gibi başka etkenler de talebi artırıyor. Tüm bunlara ek olarak ülkemizde teşvik ve destekler de gelirse bu sürecin kesinlikle daha da hızlanacağını düşünüyoruz. Teknolojik ilerlemeler ve altyapı yatırımlarının artmasıyla uzun mesafe yolculuklardaki menzil probleminin de aşılacağını umuyoruz. Sonuç olarak hala gelişmekte olan bir teknolojiden bahsediyoruz ve daha kat edilecek çok yol var.” dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Leyla Karahan Hız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.