Apple’a milyar dolarlık dev dava açıldı!

Apple’a milyar dolarlık dev dava açıldı!
Uygulama geliştiricileri, ABD'li teknoloji devi Apple'a milyarlarca dolarlık dava açtı.

Geçen yıl Avrupa'da Apple'ın yüzü gülmüyordu. Karşılanması gereken gereksinimler nedeniyle Apple, iPhone'un tescilli Lightning konektörünü standart bir USB-C konektörüyle değiştirdi. Yeni kararın ardından bazı uygulama geliştiriciler şimdi de Apple'a tepki gösteriyor. Apple aleyhine milyarlarca dolarlık davalar açıldı.

Bir geliştiriciden Apple'a milyar dolarlık dava geldi!

Avrupa Komisyonu'nun Dijital Pazarlar Yasası (DMA), Apple'ı iPhone kullanıcılarının 6 Mart 2024'ten itibaren App Store dışından üçüncü taraf uygulamaları yüklemesine izin vermeye zorlayacak. Bu, 27 AB ülkesindeki iPhone kullanıcılarının bu tarihe kadar üçüncü taraf iOS uygulama vitrinlerinden uygulama yükleyebilecekleri anlamına geliyor.

Apple, bunları Apple Store dışında indirmeyi reddediyor. Şirketlerin onları sevmemesinin birkaç nedeni var. Birincisi, iPhone kullanıcılarının Apple tarafından onaylanmayan uygulamaları yüklemesine izin veren kötü amaçlı yazılım yüklemesinin artmasıdır. İkinci sebep, Apple'ın Apple Store dışında yüklenen uygulamalardan vergi tahsil edememesidir.

Apple, uygulama içi satın almaların ve aboneliklerin çoğunun değerinin yüzde 15-30'u kadar bir "ücret" alır. Apple'ın konuyla ilgili en son kötü haberi, uygulama mağazası ücretleri üzerinden 1.500 uygulama geliştiricisi tarafından açılan 1 milyar dolarlık toplu dava. Sorun %15-30 Apple vergisi.

apple-logo-invitacion.jpg

Teknoloji devi, App Store geliştiricilerinin Apple'a "komisyon" ödemediğini ve App Store'un Avrupalı ​​geliştiricilerin uygulamalarını dünyanın 175 ülkesinde pazarlamasına yardımcı olduğunu söyledi. Ancak bu, geliştiricileri ikna etmek için yeterli değil. OECD ekonomisti ve East Anglia Üniversitesi Rekabet Politikası Merkezi'nde profesör olan Sean Ennis toplu dava açtı.

Dava, 1.566 uygulama geliştiricisi adına açıldı. Ennis, "Apple'ın uygulama geliştiricilerinden aldığı ücretler fahiş," dedi. "Ücretlerin kendisi, hem uygulama geliştiricilere hem de uygulama alıcılarına zarar veren, haksız ve hileli fiyatlandırma oluşturuyor" dedi. Davanın sonucu henüz belli değil. Yakın gelecekte tamamlanacaktır.

İlgili Haberler

Kaynak:Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.