Piller neden aynı yönde değil de zıt yönlerde yan yana yerleştirilmelidir?

Cevabına geçmeden önce, pilin gerçekte ne olduğuna hızlıca bir göz atalım. Kimyasal enerji pillerde depolanır ve elektrik formuna dönüştürülür.

Bir pil, elektrokimyasal hücreler, akış hücreleri ve yakıt hücreleri gibi bir veya daha fazla elektrokimyasal cihazdan oluşur. Harici portlar elektronik cihazlara güç sağlar.

Pillerin tarihi çok eskilere dayanmaktadır

Resimdeki Bağdat bataryasının bilinen en eski insan yapımı batarya olduğuna inanılıyor, ancak bu iddia bir spekülasyon. Bu çanak çömleğin MÖ 250 ile 250 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. MS 640 yılında, bir bakır silindir ve silindirin içine sabitlenmiş bir demir çubuktan eski bir "voltaj pili" olduğu anlaşıldı. Ancak, bu iddialar sözde bilim olarak kabul edilir. 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra Irak Ulusal Müzesi yağmalandı ve Bağdat'taki batarya ortadan kayboldu.

"Voltaj bataryası" ndan bahsetmişken. Pillerin modern gelişimi, İtalyan fizikçi Alessandro Volta sayesinde 1800 yılında gerçekleşti.

Bu voltaik pil devrimi, pillerin yaygın olarak kullanılmasına yol açtı. Elektromotor kuvveti veya voltajın birimine volt denmesinin nedeni volta'nın çalışmasından gelir. Volta'nın çalışması, Luigi Galvani'nin çalışmasına dayanmaktadır.

Asıl sorunun cevabına gelecek olursak

Pille çalışan bir cihaz düşünmeye başlayalım, bu cihazın çalışması için 3V gerektirir, bu nedenle iki adet 1,5V AA pile ihtiyacınız vardır. Bu iki aküden 3V alabilmek için akım çekebileceklerinden seri bağlanmaları gerekir.

Seri olarak bağlanmak nedir ?

Tek tek bağlama diyebilirsiniz. Bitişik pil uçları, pilleri birbiri ardına bir el fenerine takmak gibi, + ve - uçları birbirine değecek şekilde mümkün olduğunca yakın olmalıdır.

Bu fotoğraftan da görebileceğiniz gibi, aynı yere bakan aynı uca sahipseniz, fazladan bir kabloya ihtiyacınız olacaktı

75da80c0daa7cd7e03b893ff7e0b286f148e86b3.jpeg

Bu ek malzeme ve işçilik gerektirdiğinden en ekonomik ve pratik yöntem tavsiye edilmektedir. Bir ürün tasarlanırken her milimetre dikkate alınmalıdır ve fazladan teller israf olarak kabul edilir ve üretim maliyetlerini artırır. Genel hacim açısından en verimli tasarım.

İşte arkadaşlar tüm bu sebeplerden dolayı iki farklı ucun temas etmesi için bu kontaklar kullanılmaktadır

Aslında resimdeki bu pil türü en makul tasarım ama diğer pil türleri dünyada daha yaygın olduğu için piyasada söz sahibi olmayabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi