Tarihi bilmemek değil öğrenmemek ayıp

Her ne kadar İlber Hocam kadar tarih bilgim olmasada cahil cühelaya ders verecek kadar tarih bilgim olduğunu düşünüyorum.

O zaman oyalanmadan ilk dersimi vermeye hemen başlayayım.
Mesela; İsmet İnönü dönemi 1938-1950 yılları arasını kapsar. Ki bu dönemin en büyük talihsizliği 1939-1945 yılları arasında yaşanan ve dünyayı kasıp kavuran II. Dünya Savaşı’na denk gelmesiydi. Kaldı ki sadece Türkiye değildi savaş sonrası ekonomik krizi yaşayan. Örneğin.; Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Krallık. Gibi gibi.

Peki dünün marshal yardımlarına muhtaç olan ama bugün dünyada söz sahibi olan Fransa, Almanya, İtalya gibi ülkeler ile aynı yardımı almış Türkiye Cumhuriyeti Devleti neden batmaya sürükleniyordu.

Yada o İsmet İnönü’nün Marshaldan aldığı 62 milyon dolar bu ülkenin kalkınması, tarımı ve sanayisi için kullanılırken. Yine o aynı siz değil miydiniz.? Cumhuriyetin “Atatürk ve İsmet İnönü’nün” bu ülkeye kazandırdıklarını satarak 70 milyar dolar gelir sağlayan.!

Ve neden Adnan Mendere değildi de. İsmet İnönü hedef seçilmişti. Oysa ki Marshaldan milyar dolarlar alan İnönü değil Menderes’in ta kendisiydi.!

Mesela o elinize alıp sallaya sallaya gösterdiğiniz gazetedeki kişi; Arkasına koskoca kurtuluş savaşını almış, Lozanda tarih yazmış, Tarih sayfalarına adını altın harflerle kazıtmış. Osmanlının küllerinden koskoca bir Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yoktan var olmasına ikinci adamlık etmiş bir İsmet İnönü iken siz kimdiniz.?

Çok kısa anlatalım. 2002 yılında 120 milyar dolar dış borçla devraldığınız bu ülkeyi bugün 650 milyar dolar borç batağına saplayanlarsınız.!

Şimdi gelelim toplumun göz göre göre kandırıldığı ve İsmet İnönü elinde Amerika Bayrağımı sallıyor denilen o resme.

Hani hep deriz ya.! “Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp.” Diye. İşte bizim koskoca dünya liderimiz eskiden hangi ülke lideri bir başka ülkeye gitse halkın eline her iki ülke bayrağı verildiğini ve bunun dostluk adına sallandığını bilmiyordu. Kaldı ki seçilen resimden de belli olduğu üzere Türk Bayrağı değil Amerikan Bayrağı daha çok ön planda olan resim tercih edilmişti. Çünkü topluma Amerikancı İnönü denilecek ve o biat toplum yine yuhh diyecekti.

Peki alt tarafı 62 milyon dolar yardım aldı diye karalamaya çalıştığınız Rahmetli İnönü’yü bir kenara bıraksakta; Sümerbank’ı, Petkimi ve diğer kazanımları nasıl sattığınızı. Yada Ankaranın göbeğinde Kürdistan Bayrağını kimin göndere çektirdiğini. Veya 17-25 Aralığı, o da olmadı beraber yürüdüğünüz cemaat ile 17 Temmuz hesaplaşmanızdan bahsetsek daha iyi olmaz mı.?

Şimdi en iyisi mi siz bırakın bu ülkenin kurulmasına ikinci adamlık etmiş İsmet İnönü ile uğraşmayı da. Siz; Atatürk ve İsmet İnönünün yoktan var ettiği bu ülkeyi Mc Kinsey’e neden ülke ekonomisini teslim etmeye çalıştığınızı anlatında bizde öğrenelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Sönmez Arşivi

40+1!

25 Kasım 2023 Cumartesi 00:01