Yorulan ittifak mıdır?

Toplum 2018 genel seçimlerinde CHP'den 15 milletvekilinin istifa edip İYİ Parti'ye geçtiğini ve bu sayede İYİ Parti'nin Meclis'te gurup kurduğunu söylerken, yine aynı toplumun 2019 yerel seçimlerinde İstanbul dahil olmak üzere CHP’nin Türkiye genelinde 11’i büyükşehir ve toplamda 180 belediye başkanlığını İyi Parti ile yapılan ittifak sayesinde kazandığını söyleyemiyor olması garip bir durum.

Kaldı ki Sayın Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı olması için CHP’nin vekil desteğine zaten ihtiyacı yoktu. Meclis'te 5 milletvekiline sahip olan Sayın Akşener’in 100 bin imzayı güle oynaya toplayıp 2018 genel seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olması zaten mümkündü.

Peki Sayın Akşener bundan böyle neden Millet İttifakı ile değil de kendi adayları ile yola devam kararı aldı?

Onu da şöyle izah edeyim: Mayıs 2023 genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayının 6'lı masadan “olmayacak” şartı, eski CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu kuralı yok sayarak masanın diğer 4 ortağı ile yaptığı pazarlık sonucu kendini aday olarak kabul ettirmesi ve 2023 mayıs genel seçimlerine Türkiye genelinde yüzde 2 oy potansiyeline sahip olmayan 4 partiye CHP listelerinden aday gösterip 30'dan fazla milletvekilli vermesi Sayın Akşener’i ittifak siyasetinden koparmaya ve Mart 2024 yerel seçimlerine 81 ilde müstakil girme kararı almaya iten en önemli unsur olduğunu düşünüyorum.

Bu durumda Sayın Meral Akşener’in bu hamlesine ihanet olarak bakmak yerine asıl bakılması gereken CHP’nin tek başına girdiği 2015 yerel seçimlerinde kazandığı belediye başkanlıkları sayısı ile 2019 yılında İYİ Parti'nin desteği ile kazandığı belediye başkanlığı sayısıdır. Eğer bu yapılsaydı bugün birileri temcit pilavı misali “CHP İyi Parti'ye 15 vekil vermeseydi” diye başlayan cümleyi kurmaktan vazgeçer ve Sayın Akşener’in 2019 yerel seçimlerinde ittifak yaptığı CHP’nin 11’i Büyükşehir olmak üzere toplamda 212 belediyeyi kazanmasına karşın İYİ Parti'nin sadece 18 küçük ilçe belediye başkanlığı ile yetinerek 15 vekilin diyetini fazlasıyla ödediğini görürdü.

Ki Sayın Akşener her fırsatta 15 vekil desteği için “Allah razı olsun” derken Sayın Özel’in de Sayın Kılıçdaroğlu'nun da bir türlü söyleyemediği “2019 yerel seçimlerini İYİ Parti'nin desteği ile kazandık” cümlesidir. Sayın Akşener’in ihanet eden değil aksine hakkı yendiği halde Mayıs 2023 seçimlerinde bile CHP ile ittifak yapmayı kabul ettiğinin bilinmesi lazım. Çünkü Sayın Özgür Özel’in, CHP genel başkanlığı kariyerinin sürmesi için CHP’nin var olan büyükşehir belediye başkanlıklarını elinde tutması, memleketi Trabzon’da cumhurbaşkanı yardımcısı vasfıyla miting yapan ve Trabzon'da Rizeli Sayın Cumhurbaşkanına yenilen Sayın İmamoğlu'ndan daha çok Akşener’in İYİ Partisi'ne ihtiyacı var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Sönmez Arşivi

40+1!

25 Kasım 2023 Cumartesi 00:01