Aşkın Pastası yapılışı! Gelinim Mutfakta Aşkın Pastası nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri

Aşkın Pastası yapılışı! Gelinim Mutfakta Aşkın Pastası nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri
 DAMGA Editörü
Kanal D ekranlarının sevilerek seyredilen yarışmalarından biri olan Gelinim Mutfakta'da Sevgililer Günü heyecanı yaşanıyor. Bugün gelinler aşkın pastası hazırlayacak. Gelinim Mutfakta Aşkın Pastası nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri haberimizde.

Nursel Ergin'in sunumu ve birbirinden renkli yarışmacıların katılımı ile hafta içi her gün izleyenlerin karşısına çıkan Gelinim Mutfakta, yeni bölümüyle ekranlardaki yerini alıyor. Güncel olayları takip eden programda bugün Sevgililer Günü teması işlenecek ve gelinlerden aşkın pastası hazırlaması istenecek. Çok genel bir isim olan ve belki de bilinemeyen bu lezzete dair çok sayıda sorgulama gerçekleştirilerek bilgi sahibi olunmak isteniyor. Peki, Gelinim Mutfakta Aşkın Pastası nasıl yapılır? Tarifi ve malzemeleri haberimizde yer almaktadır.

Aşkın pastasının hikayesi

İran Aşk Pastasının kesin köken hikayesi bilinmiyor. Bir teori, bunun, 16. yüzyılda Sri Lankalılar tarafından genellikle Noel zamanında servis edilen irmikli keke dönüştürülen Portekiz Aşk Pastası Bolo di Amor'un çok seyahat edilmiş bir uyarlaması olduğunu öne sürüyor. Oradan pasta İran'a ulaştı ve burada Orta Doğu paletine çok tanıdık bir tatlandırıcı olan gül suyunun eklenmesiyle daha da gelişti.

İran'a varıldığında hikaye, İranlı aşk pastasının genç bir İranlı kadının bir prense aşık olmasıyla ortaya çıktığını belirten bir efsaneye dönüşür. Onu kendine aşık etmek için aromatik baharatlar ve gül suyuyla doldurulmuş bir pasta yaptı. İşleri daha da karmaşık hale getiren şey, pek çok İranlının pastaya aşina olmaması. Ben de dahil olmak üzere çoğumuz Batılı yetiştirilme tarzımız sayesinde bu konuyla tanıştık. Ancak bu enfes tatlının modern İran yaşamımın bir parçası haline gelmesinden çok mutluyum.

Bu güzel aromalı tatlı nasıl başlamış olursa olsun, İran aşk pastası, pasta tarifleri kataloğunuza harika bir katkıdır. Fındıklı badem unu, çok tatlı olmayan limonlu sır ve aromatik ısıtıcı baharatlarla bu sofistike tatlı, ailemdeki herkes tarafından evrensel olarak beğeniliyor!

Aşk Pastası malzemeleri

  • Badem unu: Kabuğu ince öğütülmüş bademlerden yapılır. Öğütülmüş bademler pastaya nemli, ufalanan bir doku ve fındıksı bir tat verir.
  • Çok amaçlı un: Buğdaydan yapılan çok amaçlı un, kekin yapısını sağlar. Glutensiz çok amaçlı un karışımı kullanabilirsiniz ancak kek orijinalinden daha yoğun olacaktır.
  • Kabartma tozu ve kabartma tozu: Kekin kabarmasına ve havadar bir doku oluşturmasına yardımcı olun.
  • Tuzsuz tereyağı: Pastaya stabilite ve lezzet katar. Şekerle krema haline getirmeden önce tereyağının yumuşak (oda sıcaklığı civarında) olduğundan emin olun; bu, havanın daha kolay dahil edilmesini sağlar.
  • Süper ince şeker: Pudra veya hint şekeri olarak da bilinen süper ince şekerin ince taneli olması, onun kolayca çözünmesini sağlar. Ancak normal toz şeker de bu tarifte gayet işe yarayacaktır.
  • Yumurtalar: Yumurtalar pastaya yapı ve zenginlik katar.
  • Yunan yoğurdu: Pastayı daha hafif hale getirir ve tatlılığı dengelemek için keskin bir tat katar.
  • Gül suyu: Pastaya ayrı bir çiçek aroması katar. Bunu fırıncılık veya uluslararası yiyecekler reyonunda bulabilir veya en sevdiğimiz tamamen doğal gül suyunu mağazamızdan bulabilirsiniz. Gül suyu miktarlarını damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz.
  • Narenciye: Taze portakal ve limonun suyu ve kabuğu, parlak bir tat ve aroma katar.
  • Kakule ve tarçın: Öğütülmüş kakule ve tarçın, pastaya ısıtıcı ve aromatik bir tat profili verir.
  • Pudra şekeri: Limon suyu ve bir miktar gül suyuyla karıştırılan pudra şekeri, bu kek için sade ama şık bir sır sağlar.
  • Garnitür: Kurutulmuş yenilebilir gül yaprakları ve ezilmiş antep fıstığı pastayı süsler. Antep fıstıklarının çiğ ve tuzsuz olmasına dikkat edin. Orta Doğu'daki uzman gıda mağazalarının çoğu, yerel süpermarkette bulamıyorsanız kurutulmuş gül yaprakları satıyor veya bırakabilirsiniz.

askin-pastasi-gelinim-mutfakta-8.webp

Aşk Pastası nasıl yapılır, tarifi

Aşk Pastası yapmak için 9 inçlik bir kek kalıbına ve parşömen kağıdına ihtiyacınız olacak. Ancak 10 inçlik bir kek kalıbınız varsa endişelenmeyin, yine de hazırlayabilirsiniz. Pastayı 5 dakika önce kontrol etmeniz yeterli. Ortasına batırdığınız kürdan temiz çıktığında pişmiş demektir.

Hamuru Yap

  • Hazırlanmak. Fırınınızı 350°F'ye önceden ısıtın. Kek kalıbınızın altını ve yanlarını yağlayın ve tabanını parşömen kağıdıyla kaplayın.
  • Kuru malzemeleri birlikte eleyin: Büyük bir kasenin üzerine ince gözenekli bir elek veya elek yerleştirin. Eleğe 1 ¼ su bardağı çok amaçlı un, 2 çay kaşığı kabartma tozu, ½ çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın ve ½ çay kaşığı öğütülmüş kakule ekleyin. Kasedeki her şey ince bir toz haline gelinceye kadar avucunuzun içi ile eleğe hafifçe vurun. 1 ¾ bardak badem unu ekleyin ve birleştirmek için bir çırpma teli kullanın.
  • Tereyağı ve şekeri krema haline getirin. Kürek aparatlı bir stand mikseri veya çırpıcılı bir elektrikli el mikseri takın. Büyük bir kaseye veya bir stand mikser kasesine 8 yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı ve 1 bardak şeker ekleyin. Karışım soluk, hafif ve kabarık hale gelinceye kadar orta yükseklikte yaklaşık 5 dakika çırpın. Kasenin kenarlarını yarısına kadar kazımak için lastik bir spatula kullanın. Amaç karışıma hava katmaktır.

    askin-pastasi-gelinim-mutfakta-7.webp

  • Yumurtaları ve yoğurdu ekleyin. 4 yumurtayı teker teker tereyağlı karışıma ekleyin. Her ekleme arasında kauçuk bir spatula ile kasenin kenarlarını kazıyarak tamamen birleşene kadar karıştırın. Yarım bardak yoğurt ekleyin ve tamamen karışana kadar tekrar çırpın. Kasenin kenarlarını kazıyın. ½ limon ve ½ portakalın kabuğu rendesi ve suyu ile 1 yemek kaşığı gül suyunu ekleyin. Tekrar karıştırın.

    askin-pastasi-gelinim-mutfakta-6.webp

  • Birleştirin: Kuru malzemeleri ıslak karışıma ekleyin. Gerektiğinde kasenin kenarlarını kazıyarak, hamur kalın ve yapışkan hale gelinceye kadar çırpın. Bu yalnızca bir veya iki dakika sürecektir.

    askin-pastasi-gelinim-mutfakta-5.webp

Pastayı Pişirin, Islatın ve Süsleyin

  • Pastayı pişirin. Karışımı hazırlanan kek kalıbına kaşıkla dökün. Hamuru eşit şekilde yaymak için kaşığın arkasını kullanın. 40 dakika kadar veya kek iyice kabarıncaya ve ortasına batırılan kürdan temiz çıkana kadar pişirin.
  • Serin. Pastayı 2 dakika boyunca tavada soğumaya bırakın, ardından dikkatlice tel ızgara üzerine çıkarın. Parşömeni çıkarın ve yaklaşık 1 saat boyunca tamamen soğumaya bırakın.
  • Limon suyunu ekleyin. Orta boy bir kapta şekeri, limon suyunu ve gül suyunu şeker tamamen eriyene kadar çırpın.

    persian-love-cake-web-0560-1024x684.webp

  • Pastayı ıslatın. Pastanın yüzeyinde eşit şekilde küçük delikler açmak için ince bir şiş veya kürdan kullanın. Limon suyunu kekin üzerine dökün ve ıslanmasına izin verin.

    askin-pastasi-gelinim-mutfakta-4.webp

  • Sır yapın ve pastayı süsleyin. Pürüzsüz, kalın ancak dökülebilir bir krema elde etmek için pudra şekerini yeterli limon suyuyla yavaşça karıştırın. Tatmak için birkaç damla gül suyunu karıştırın.
  • Pastayı buzlayın. Kremayı kekin üzerine kaşıkla dökün, yanlardan aşağı akmasını sağlayın. Kremanın hafifçe donması için 5 dakika bekletin ve ardından gül yaprakları ve antep fıstığı ile süsleyin. Dilimleyip servis etmeden önce tamamen kurumaya bırakın.

    askin-pastasi-gelinim-mutfakta-3.webp

Gül Suyu Hakkında Bir Not

Yüksek kaliteli gül sularının güçlü bir alkol kokusu veya tadı yoktur. Gerçekten gülün özünün suda yakalanmasını istiyorsunuz. Açtığınızda burnunuza alkol sıçradıysa, kek hamuru için ölçüyü 1 çorba kaşığından 1 ila 2 çay kaşığına, sır ve çiseleyen su için bir damlaya düşürün. Gül suyu hakkında daha fazla bilgi edinmek için: Gül Suyu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Gül suyunu kullanmaya alıştığınızda onu pek çok tarife ekleyerek onları biraz daha harika hale getireceksiniz. Çilekli Limonata gibi içeceklerden, Türk Lokumu gibi şekerlere , Mahalabia gibi tatlılardan , sütlü tatlıya veya Çilek Komposto gibi meyveli mezelere kadar her şeyi deneyin .

Bu Farsça Aşk Pastası Tarifinin Çeşitleri

Aşağıdaki tarif, hem limonlu bir çiseleyen yağmuru hem de pastanın üstüne bir sır katıyor, bu da onu ekstra yozlaşmış ve lezzetli kılıyor. Daha basit bir pasta isterseniz, çiseleyen yağmuru veya kremayı atlayabilirsiniz .

Pastaya daha fazla zenginlik katmak için pişirmeden önce kek karışımına öğütülmüş antep fıstığı ekleyebilirsiniz . Badem ununun yarısını eşdeğer ağırlıktaki öğütülmüş fıstıkla değiştirin.

Eğer gül suyu sevmiyorsanız alternatif olarak portakal çiçeği suyunu da kullanabilirsiniz . Bu kek aynı zamanda gül suyu olmadan da lezzetlidir, sadece içinizi ısıtan baharatlarla tatlandırılır.

askin-pastasi-gelinim-mutfakta-2.jpg

İran Aşk Pastasının Yanında Ne Servis Edilir?

Hafif süngerli bu pasta her mevsime yakışır. Limonlu Beyaz Peynirli Bütün Kavrulmuş Karnabahar , Kolay Pide Ekmeği ve Tabouli Salatası (Tabbouleh) ile başlayan Orta Doğu temalı bir akşam yemeği partisini takip edin .

Bu pasta aynı zamanda arkadaşlarla geçireceğiniz ikindi çayına da hoş bir katkı sağlar. Taze Nane ile kahve veya Arap Çayı ile servis yapın.

askin-pastasi-gelinim-mutfakta-1.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.