Neden dijital platformlar?

Eskiden televizyonun karşısına oturup saatlerce bir diziyi izliyor, tüm akşamımızı diziye, reklamlarına, tanıtımlarına bağlıyorduk. Son yıllarda gittikçe artan bir şekilde televizyon izlememe kültürü oluştu insanlarda. Daha doğrusu herhangi bir kanal izlememe. Bunun en büyük sebebi tabi ki de dijital platformların doğuşu ve günden güne seçeneklerinin çoğalması. Peki nedir bu televizyon kanallarının sağlayamayıp dijital platformların sağladığı?

İlk ve en öncelikli sebep kesinlikle içerik. Gündüzleri birbirinin aynısı gündüz kuşak programlarda ya çarpık ilişkiler ya cinayetler, hırsızlıklar ya da birbirinin evini ziyaret ederek temizlik ve yemek yapan insanların bulunduğu programlar. Gündüzleri hangi kanalı açarsanız açın bunlardan birisine denk geleceğiniz kesin. Akşamları haberler –ki haberlerin durumu malum- beş dakika izlemeye katlanamıyorsunuz. Ya siyasetin kaosu, ya insanların birbirine olan şiddeti, ya da saçma sapan video kesitleri mevcut. Artık haberler haber bile değil çoğu zaman. Haberlerden sonra ise her kanalda birbirinin benzeri oyuncular birbirinin benzeri kanallarda birbirinin benzeri konularda diziler var. İnsanları televizyon kanallarından en çok iten sebep tabi ki bu içerikler. Bunun yanında ise dijital platformlarda bulabileceğiniz, izleyebileceğiniz onlarca seçenek mevcut. Farklı birçok konuda, canınız o an ne izlemek istiyorsa parmağınızın ucunda. Televizyon kanallarının monotonluğunun yanı da bu platformların sunduğu seçenekler muazzam.

Bir diğer sebep tabi ki de televizyon kanallarının verdiği dizilerin, programların uzunluğu. Seneler önce bir gecede iki dizi verilirdi kanallarda. Fakat artık saat 8 oldu mu bir dizi başlıyor, fragmanı bir saat, dizi üç saat, gereksiz sahneler ve bakışmalar ve uzatılmak için uğraşılan konuşmalar. Dijitalde ise durum tam tersi, her şey daha belirgin ve net. İzlemek istediğiniz bir dizi maksimum bir saat olmasının yanı sıra istediğiniz an durdurup devam etme ya da devam etmeme kararı almak sizin elinizde. Televizyon izlerken kontrol kanallarda ama dijital platformlarda kontrol tamamen sizin elinizde.

Tabi ki televizyon kanalları demişken reklamları es geçmek olmaz. İzlediğiniz her programın, dizinin arasına giren on beş, yirmi dakikalık bazen yarım saatlik reklamlar mevcut. Dizi öbür sahneye geçene kadar az önce ne izlediğinizi unutturabilecek bir uzunluk bile olabilir bu zaman zaman. Bir de bu yetmiyormuş gibi izleme esnasında aralara sıkıştırılan reklamlarsa cabası. Dijital platformların bize sunduğu bir diğer güzellik ise tabi ki reklam olmadan bir diziyi, filmi, programı izleme şansı.

Hal böyleyken toplum olarak televizyon kanallarından uzaklaşarak tercihimizi dijital platformlardan yana kullanmaya başladık. İsterseniz izlediğiniz şeyin değeri diyebilirsiniz buna isterseniz zamanın kıymeti diyebilirsiniz. Durum böyleyken dijital platformlar daha da çoğalacak. Televizyon kanallarının bir gün unutturacak gibi gözüküyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi