Uzun farlara dikkat!

Araba kullanırken pek çok problemle karşılaşabiliyoruz, fakat uzun farların gereksiz açılması çok ciddi derecede sürücüleri zor durumda bırakıyor.

Uzun farları açtığınızda belki daha iyi görüyorsunuz ama, sizin dışınızdaki sürücüler o an resmen geçici körlük yaşıyor. Şu an uzun farları yakan birisinin bilmesi için yaşadığım durumu yazıyorum: Her yer aniden bembeyaz olduğu için, arkadan uzun farları yakan bir arabanın geldiğini hissedebiliyorum. Aynalara bakamıyorum çünkü ışık gözlerimi öylesine alıyor ki, aynalarda beyaz bir ışıktan başka hiçbir şey göremiyorum. Büyük bir ışığa maruz kalan gözlerimi kısıyorum ve elimi aynaya yanaştırıp ışığı önlemeye çalışıyorum. Dikkatim dağılıyor ve kaza yapmaya çok müsait hale geliyorum. Uzun farları yakan araba beni geçsin gitsin diye yavaşlıyorum. Sonra bir bakıyorum arkadan bir tane daha geliyor… Sonra kendi kendime “Bu nasıl bir bencillik?” diyorum. Aydınlık olan bir yolda daha iyi görebilmek uğruna, insanları kazaya müsait hale getirmek bencillik değil midir? Dağlık karanlık yerlerde açılsın tabii ki ama neden aydınlık olan E-5’te açar ki insan? Hem zaten uzun farları gereksiz yere yakmanın cezası da varken…

Eskiden bir tanıdığım bana “Tuğçe senin arabanın farlarını uzun far gibi çok daha aydınlık yapabiliriz, çok iyi görürsün” demişti. “Ama insanları rahatsız etmez mi o ışık?” diye sormuştum. “Olsun eder ama sen iyi görürsün” demişti. “Olmaz o zaman” demiştim. Çünkü sırf daha iyi görmek uğruna insanları zor duruma sokamam ben. Büyük bencillik.

Araba kullanırken veya trafikte bir sürücü olarak zaten bir ton problemle karşılaşıyoruz. Lastik patlıyor, yaya aniden yola atlıyor, psikopat sürücüler makas atarak yanından sıyırıp geçiyor, motor veya araba arkadan çarpıyor, yolda kalan arabalar oluyor, trafikten dolayı gideceğimiz geç kalıyoruz veya araba bir ton problem çıkartabiliyor. Yani bir sürücü olarak bunları uzun farları yakan insanların da mantık olarak biliyor olması lazım. Zaten araba kullanırken veya trafikte pek çok problem yaşıyor insanlar, lütfen siz de bu problemlere gereksiz yere uzun farları yakarak başka problemler eklemeyin. Empati yapın ve kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi bir başkasına yapmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi