İnsanların duymadığı sesi kediler duyuyor

Hayatımızın en büyük anlamı, tadı, tuzu, neşesi, huzuru ve hatta her şeyi olan bir tanecik kediler hakkında belki de daha önce duymadığınız bilgileri sıraladım. Mesela eğer kedi besliyorsanız mutlaka kedinizin rüya gördüğünü hissetmişsinizdir. Bu hissinizin sebebi, kedilerin de tıpkı insanlar gibi rüya görmeleridir.

Avcılıkları ile tanınan hayatımızın anlamı kedilerin görüş açısı oldukça geniştir. İnsanlar ileriye doğru 180 derece görüş açısına sahipken kediler de bu açı 200 derecedir.

Yavru kedilerin nabzı dakikada 170-200 arasında atar. Bu hız yetişkin kedilerde 120-140 arasına düşer. İnsanların nabzı ise dakikada 60-100 arası atar. Bu oranlara bakıldığında kedilerin kalbi, insanların kalbinden 2 kat daha hızlı atıyor.

Kedilerin gelişmiş böbrek yapıları deniz suyunu rahat bir şekilde filtreleyerek, tuzlu suyu içmelerine olanak sağlar.

Kediler, insanlardan ve özellikle köpeklerden daha iyi duyma yetisine sahiptir. Gelişmiş kulak yapısına sahip olan kediler, insanların duyamadıkları sesleri dahi duyabilir. Yüksek sesle konuşmak kedileri bu nedenle tedirgin edebilir.

Kedilerin duyma yetisinin yanı sıra görme yetisi de oldukça gelişmiştir. İnsanlara oranla kediler karanlıkta neredeyse 5 kat daha iyi görürler.

Yapılan bilimsel araştırmaların sonucuna göre kedilerin beyni ile insanların beyninde yer alan loblar ve kıvrımlar benzerlik gösterir. Genetik olarak bakıldığında insan beynine en çok benzeyen hayvan beyni kedilere ait. Birçok kişinin yanlış bildiği kısırlaştırma işlemleri aslında, kedilerin yaşam ömrünü yüzde 60 oranında uzatıyor.

Kedilerin dilleri tatlı tadı algılayamıyor. Bu nedenle kedilerin tatlı duyuları yoktur. Tükürükleri ise antibakteriyeldir.

Kediler gün içerisinde neredeyse 15 saat uyuyor. Bu nedenle kediler yaşamlarının neredeyse yüzde 60’ını uyuyarak geçiriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin mırlamaları kırık ve çıkığın iyileşmesine katkı sağlıyor.

Ayrıca bunlara ek olarak kedilerin kollarında ter bezi yoktur sadece patilerinden terlerler. Kediler insanlara ve objelere sürtünerek kendine ait olan alanı ve nesneleri belirler. Kedilerin bıyıkları tüylerinden üç kat daha kalındır ve çevredeki hareketleri algılamak için kullanılır. Kedilerin ayakları da ilginçtir, nereden zıplarlarsa zıplasınlar sürekli olarak 4 ayak üzerine düşerler. Vücut yapıları gereği 270 derece kıvrıma ulaşabilen Kediler, aslında bu yüzden halk arasında tabir edilen 9 canlı özelliği ile bilinir. Kedilerin ortalama ömrü 15 yıldır. Fakat ev ortamında yaşadığı sürece bu süre 20 yıla kadar çıkabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi