Aldatmaca indirim

Her yıl düzenli olarak indirimler yapılmakta. İnditex mağaza gruplarının yaptığı ve merakla beklenen indirim dönemleri yılda birkaç kez mutlaka gerçekleşiyor. İndirim dönemleri genellikle yaz ve kış aylarında düzenleniyor. İndirimden günler hatta haftalar öncesinden mesajlar, bildirimler almaya başlıyoruz zaten. Eğer severek takip ettiğiniz mağaza ve markalar var ise mutlaka haberiniz oluyordur. Bu hafta da yine bu indirimlerden biri gerçekleşiyor.

3 Ocak’ta online şekilde, 4 Ocak’ta ise mağazalarda başlayacak indirim. Perşembe sabahına uyandığınızda gündemde yine kasa önünde uzun kuyruklara hatta bazen direkt mağaza ve AVM önünde, sokaklarda başlayan kuyruklara ve müşteriler arasında çıkan kavgalara şahit olacaksınız. Görüntüleri şaşkınlıkla izleyeceğiz çünkü insanlar çıldırmış gibi yarış içinde ürünleri almak için koşacak, izdiham yaşanacak ve bir o kadar da mağazadaki ürünlere, çalışanlara, başka müşterilere saygısızlıklar izleyeceğiz yeri gelecek yine insanlığımızdan utanacağız. Özellikle çalışan insanları düşündüğümde olayları gerçekten fazlası ile çirkin buluyorum. Tabii ki görevleri, meslekleri gereğince işlerini yapıyorlar ama saygısız olunan bir durumun yaşandığını inkâr etmemek gerek. Hangi meslekten olursanız olun saygısızlığı kimsenin kabul etmeyeceğini biliyoruz. Sadece arkalarını döndüğünde emeklerinin çöp olması saniyeler sürüyor, ürünler düzgünce göz atılıp, incelenmiyor veya denenmiyor. Bu insanlar sevdiğiniz, uğruna kavga ettiğiniz ürünleri özenle hazırlıyorlar ama yerlerde üstlerine basarak geçiliyor ve tekrar bu ürünler dönüp alınıyor. Zarar görmüş ve kirlenmiş, şekilde. Kovaladığınız fırsatın ne kıymeti kalıyor ki bu durumda? Bazen de şu oluyor, müşteri kendi alacağı ürünü yıpranmış şekilde görüp kızarken farkında olarak veya farkında olmadan aynı davranışı sergilemeye devam ediyor. Aslında neden bilmiyorum ama sadece alışverişte değil her konu da genel olarak bir saygısızlık ve memnuniyetsizlik, gergin ruh hali devam ediyor vatandaşlarımızda.

Bu haftaki dönemi büyük kış indirimi şeklinde adlandırıyorlar. Tabii bakalım gerçekten güzel fırsatlar sunulacak mı bu hafta? Soruyorum çünkü aslında etiketlerde son yıllarda sadece kandırmaca fiyatlar görüyoruz. Tabii bu durumda büyük indirim diye adlandırılan ve satışa sunulan ürünler sosyal medyada dalga konusu oluyor fazlasıyla. Ürünlerin indirim adı altında fiyatı yükseltilip, indirimli olarak eski fiyatına tekrar indirilip satılıyor. Aldatıcı fiyat etiketlerine müşterilerde kanıyor tabii ki. Nerden bilebilirsiniz ki? Onca düzenleme, onca denetim nasıl yapılıyor sorusu da gelmiyor değil akıllara. Müşterilerin yani biz vatandaşların sürekli mağduriyet yaşaması, sürekli yanıltıcı olaylara rastlaması hoş bir durum değil. Alışveriş yaparken bile şüphe duymak, defalarca kontrol etmek, bir ürün için onlarca araştırma yapmak. Bu aldatmacalar sadece paramızı değil zamanımızı dahi fazlası ile harcayarak başka mağduriyetlere de sebep oluyor.

Tüm bu sebeplere rağmen pek akıllandığımız söylenemez. Hala aldatıcı etiket fiyatlarına inanıyoruz. Reklamların, mesajların, alışverişin verdiği o haz ile indirim döneminde bazen ihtiyacımız bile olmayan şeylere kanıp paramızı harcıyoruz. Gerçekten bazı insanların tüketmeyi çok sevdiği, hafife alınmayacak bir çılgınlık yaşanıyor. Yoksa neden olsun tüm o ürün kavgaları, upuzun kuyruklar. Bir maraton ki hızlı olan, hemen karar veren insanlar kazanabilir sadece. Çünkü yeri geliyor bazen online sepetinizden bile ürünleriniz çalınabiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazlıcan Mert Arşivi