Çöp sorunu ne olacak?

Hemen hemen her gün hepimizin karşılaştığı bir manzaraya bu kez de yazımda ele alarak dikkat çekmek isterim. Benim gibi çevreye duyarlı insanların en çok şikayet ettiği konulardan biri çevremizdeki kirlilik mevzusu… Sokaklar, caddeler, sahiller, parklar, bahçeler ve birçok umuma açık yerler maalesef çöp içinde..

Aslında belediye ekiplerine bağlı temizlik personelleri görevini son derece yerine getirerek çevre temizliği gerçekleştiriyor. Fakat hemen hemen herkes maalesef ki çöpünü çöp kutusuna atmaktan oldukça aciz.

Geçtiğimiz gün biraz yürüyüş yaptığımda yerlerde çok sayıda ambalaj atıkları, çöp teşkil eden materyallerin oluştuğuna şahit oldum. Bu gözlemim sadece bir güne mahsus değil elbette. Çöp kutularının çoğunlukta ve yakınımızda olmasına rağmen her bir sokak ya da toplu kullanım alanları oldukça pis ve kötü bir görüntü yaratıyor. Belediye personelleri temizlese bile burada önemli olan vatandaşların çöp konusunda duyarlı olması ve çevreyi temiz tutması lazım!

Çocuk iken okullarda çevre kirliliği ile ilgili dersler alırdık, çevre ve doğamızı korumak amaçlı kulüpler olurdu. Hatta haftanın 1 günü muhakkak okul bahçelerinde mıntıka temizliği yapılırdı. Şuan yapılıyor mu pek emin değilim ama çocuk yaşta bu gibi etkinliklerin yapılmasının ne kadar önemli olduğunu şimdilerde daha iyi anlıyorum.

Yeni jenerasyon bu gibi uygulamaları bilmiyor olabilir fakat belli bir yaşa gelmiş olanlar dediklerimi daha iyi anlayacaktır. Neyse.. İşin kökenine bakacak olursak “ağaç yaşken eğilir” sözünün doğruluk payı burada da açıkca belli oluyor.

İnsanın olduğu her yer neredeyse kirlilik ve çöp teşkil eder hale geldi. Ormanlar, sahil şeritleri, ıssız ve sakin noktalar bile, birileri tarafında çöp yuvası haline dönüşmüş. Hele ki oturma alanlarının bulunduğu park ve sahil kenarındaki bankların önü.. Sırf birileri keyif yapacak diye yerler çekirdek kabuğuyla dolu.. Saçmalığa bakar mısınız? Böyle bir şey olamaz! Gözümüzün önüne o an geldiğinde bile birçoğumuzun sinirlerinin zıpladığını hissediyorum.

Doğruyu söylemek gerekirse ben bu konuda oldukça hassas ve bir o kadar da öfkeliyim. Neden öfkeliyim çünkü çevreyi korumak için oldukça dikkat eden biri olarak, insanların bu konuda vurdumduymazlığına son derece sitem ediyorum. Bu konuda oldukça dikkatli olan bilinçli vatandaşlar var tabii ki.. Kesinlikle onlara değil sözlerim. Asıl tepki gösterdiğim taraf umursamaz olanlara..

Doğa bir tane ve eşsiz bir oluşum.. Korumamız gereken yerde, daha da çok kirleterek ve dikkat etmeyerek yeni nesillere de kötü örnek oluyoruz. Bir yerde onların geleceğini de çalıyoruz. Bizler dikkat etmezsek bizden sonraki insanların hali ne olacak? Dünya zaten küresel ısınma ile fazlasıyla mücadele ediyor. Doğa, daha çok insan ile birlikte çöp havuzuna mı dönecek?

Katı yaptırımlar uygulanmalı!

Çöp sorunu ve çevreyi korumak adına Avrupa’daki gibi sert ve katı kurallara geçmeliyiz. Yurt dışına çıktığımızda nasıl yere çöp atmaktan imtina ediyorsak aynını kendi ülkemizde de uygulamamız lazım! 1 kişi yere çöp atmaya niyetlendiğinde para cezası ya da hapis cezasına kadar giden ağır cezalar ödeyeceğini bildiği bir sistemin acilen gelmesi gerekiyor. Bu kadar sert bir kanun gelmediği sürece ülkemizin çöpten geçilmeyecek hale gelmesi kaçınılmaz olacak.

Türkiye gibi doğa harikası olan bir ülke, kirliliği ve pisliği ile mi nam salsın? Kesinlikle hayır! Buna bir an önce çare bulmak gerekiyor. Milyonlarca yerli ve yabancı turist akınına uğrayan bir ülkenin, misafirperverliğiyle dillere pelesenk olmasıyla anılıyorsa bu gibi kötü imaj sergileyen bazı durumlara da evi kadar dikkat etmesi lazım. Burada asıl kritik olan her birimize düşüyor. Sadece kapının önünü temiz tutmakla doğayı temiz tutamıyoruz. Çevreye karşı sorumluluk sahibi olduğumuzu hatırlamamız gerek!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi