Neden "Baba" Kelimesi Çoğu Dilde Benzer?

Hayatta bizi koşulsuz sevecek çok az insan var. Hayatlarını askıya alıp bizleri mutlu bir hayata hazırlayan anne babalarımıza ne diyelim. Babalar Günü yaklaşırken hep aklınıza gelen ama pek düşünmediğiniz bir soruyu size sormak istedik. Kahramanlarımız olan bu insanlara dünyanın birçok yerinde neden "baba" ve benzeri isimler verildiğini hiç merak ettiniz mi?

Cha, baba, appa, ba, pa… Bu kelimeler genellikle babaları tanımlamak için kullanılır. Ağırlıklı olarak "Ba" ve "Pa" hecelerinden türeyen bu kelimelerin sebebi sizce ne olabilir? Dilin köklerine indiğimizde baba kelimesinin dünyanın farklı yerlerinde benzer şekilde kullanılmasının çocukluk yıllarımızdan kaynaklandığı sonucuna varırız.

Dilbilimcilere göre "baba" ve türevlerinin kullanılmasının temel nedeni, bebeklerin çıkardığı ilk seslerle ilgilidir.

Tıpkı annemize anne formülü ve türevi ile hitap ettiğimiz gibi, baba kelimesi de bebeklerin çıkardığı ilk seslerden biridir. b, p gibi kolay düşürülen ünsüzler ile "a" gibi telaffuzu en kolay sesli harfin birleşiminden oluşan bu kelime, baba tarafından verilen bir isim olmayıp, bebeklerin çocuklarına verdikleri isimlerdir.

1074531-620x360.jpg

Dilde zaman yolculuğu da önemli bir rol oynar

Hint-Avrupa dilleri birbirine bağlı diller arasındadır. Hindistan'dan Ortadoğu ve Anadolu üzerinden İran ve Avrupa'ya pek çok kelime geçti. Öte yandan Avrupalılar, yeni dünya düzeninde Afrika'nın ve Amerika'nın büyük bölümünü sömürgeleştirerek süreci çok daha geniş bir alana yaydı. Ancak bu gezi, "baba" kelimesinin herkes tarafından söylenmesinde ana etken değildir.
Bir bebeğin çıkarabileceği en rahatlatıcı seslerden biri "baba"dır. Çocukların bazı kelimeleri doğru telaffuz edemediğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni; Bunun nedeni kelimeden kelimeye, sesten sese farklı zorluk seviyeleri olmasıdır. Bir bebeğin çıkarabileceği en rahat sesler küçük heceler ve rahat bir sesle söylenebilen kelimelerdir. Örneğin anne, anne, ağa gibi kelimeler örnektir. Elbette kalın sesli biri anlamına gelen ba-ba kelimesi de bu kategoriye giriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi