Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Uyuzdan kurtulmanın yolları

Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Uyuzdan kurtulmanın yolları
Uyuz tanısı koymak için sağlık uzmanınız cildinizde akar belirtileri olup olmadığına bakar. Sağlayıcınız ayrıca mikroskop altında bakmak için cildinizin bir örneğini alabilir.

Uyuz tanısı koymak için sağlık uzmanınız cildinizde akar belirtileri olup olmadığına bakar. Sağlayıcınız ayrıca mikroskop altında bakmak için cildinizin bir örneğini alabilir. Bu, sağlayıcınızın herhangi bir akar veya yumurtanın mevcut olup olmadığını görmesini sağlar.

Uyuz tedavisi, akarları ve yumurtaları ilaçlı bir krem ​​​​veya hapla öldürmeyi içerir. Reçetesiz hiçbir tedavi mümkün değildir. Reçeteyle çeşitli kremler ve losyonlar mevcuttur.

Sağlık hizmeti sağlayıcınız muhtemelen ilacı boyundan aşağı tüm vücudunuza uygulamanızı isteyecektir. En az 8 ila 14 saat açık bırakmanız gerekecek. Bazen losyonu iki kez uygulamanız gerekebilir. Yeni semptomlar ortaya çıkarsa daha fazla tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Uyuz çok kolay yayıldığı için, sağlık uzmanınız muhtemelen uyuz belirtileri olmasa bile tüm ev halkını ve diğer yakın temasta bulunan kişileri tedavi etmenizi önerecektir.

Uyuz tedavisi sıklıkla şunları içerir:

  • Permetrin kremi. Permetrin, uyuza neden olan akarları ve yumurtalarını öldüren kimyasallar içeren bir cilt kremidir. Genellikle yetişkinler, hamile veya emziren kişiler ve 2 aylıktan büyük çocuklar için güvenli kabul edilir.
  • Kükürt kreması. Kükürt kremi, gece boyunca uygulanabilen, durulanabilen ve ardından beş gece üst üste tekrar uygulanabilen bir uyuz tedavisidir. Kükürtün hamilelikte ve 2 aydan küçük çocuklarda kullanımı güvenlidir.
  • Ivermektin (Stromectol). Reçeteli losyonlar işe yaramadığında uyuz tedavisinde ivermektin hap olarak alınabilir. Genellikle kabuklu uyuz veya bağışıklık sistemi düşük olan kişiler için reçete edilir. Ivermectin'in hamile veya emziren kişiler için veya ağırlığı 33 pound'un (15 kilogram) altındaki çocuklar için önerilmemektedir.

Bu ilaçlar akarları hızla öldürse de kaşıntı haftalarca durmayabilir.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, bu ilaçları kullanamayan veya kullanamayan kişilere başka cilt bakımı tedavileri önerebilir.

Her zaman bir doktor veya uzmana başvurmanızda fayda vardır.

İlgili Haberler

Kaynak:Aydın Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.