Venüs'te yeni yaşam kanıtları keşfedilmiş olabilir!

2020'de Cardiff Üniversitesi'nde Jane Greaves liderliğindeki bir ekip, yayınlanan bir çalışmayla büyük bir gündem oluşturdu. Çalışma, Güneş'e en yakın ikinci gezegen olan Venüs'ün bulutlarında fosfin (PH3) keşfedildiğini bildirmişti.

Yapılan bu çalışma, bilim camiasında büyük tartışmalara neden oldu, fakat diğer çalışmalar benzer sonuçlar vermedi. Aynı ekip, tamamen yeni ve daha da şaşırtıcı sonuçlara ulaştığını duyurdu.

Venüs’ün atmosferinin derinliklerinde de fosfin bulundu

venus-yorungesi.jpg

Jane Greaves, Kraliyet Astronomi Derneği'nin Ulusal Astronomi Kongresi'nde Venüs'ün derin atmosferinde fosfin tespit edildiğini duyurdu. Araştırma ekibi, James Clark Maxwell Teleskopu ile gezegeni inceledi ve fosfin kaynağının atmosferin alt bölgelerinde olduğuna inandıklarını açıkladı. Bu durum bilim dünyasında çokça tartışmaya yol açmış fakat bunun sebebi nedir ? Bilim için bu gelişme oldukça iyiyken, insan ırkı için bilimin bu kadar gelişmesi her açıdan yararlıyken bu tartışmayı yaratmak neden gerçekten anlamak çok zor.

Fosfinin keşfi ne demek?

Fosfin, Dünya üzerinde çok düşük oksijen seviyesine sahip ortamlarda yaşayan mikroorganizmalar tarafından üretilir. Bu nedenle çeşitli gezegenlerde bu bileşiğe rastlamak, o gezegende yaşamın varlığına işaret olarak kabul edilir. Bununla birlikte, Venüs'ün atmosferinde fosfin bulunması, yaşam olduğu anlamına gelmez. İnsanlık tarafından hala bilinmeyen 'abiyotik (abiyotik)' süreçlerin de fosfin oluşumuna yol açabileceğine inanılmaktadır.

Elbette, keşfin 2020'deki tartışmalı bir keşfin ardından daha fazla araştırmaya yol açacağı belliydi. Fakat konuyla alakalı olarak yeni araştırmalara daha başlanmadı.

Venüs gezegeninde ufakta olsa yaşam belirtisi bulunması gerçekten bilim dünyası için büyük bir adım bence. Bilimin bu şekilde gelişmesi insanlar içinde oldukça yarar sağlıyor. En azından ben insanlığa bir faydası olduğunu düşünüyorum siz bu konu ne düşünüyorsunuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi