Galeria Sitesi’nin enkaz alanında anma: 'Türkiye bir açık mezarlığa dönüştü'

Galeria Sitesi’nin enkaz alanında anma: 'Türkiye bir açık mezarlığa dönüştü'
Galeria Sitesi'nin enkazının kaldırıldığı alanda anma töreni düzenlendi. Depremin yaşandığı saat olan 04.17'de alana gelenler, yoğun sis altındaki alana karanfil bırakarak mum yaktı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da hayatını kaybeden 414 kişi, Galeria Sitesi'nin enkazının kaldırıldığı alanda düzenlenen etkinlikle anıldı. Yıkılan Galeria Sitesi'nde 5 yakınını ve 2 arkadaşını kaybeden Ömür Sansar, "Onlarla birlikte bizim hayallerimiz de uçup gitti." dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Diyarbakır'da, 1'i boş 7 bina yıkıldı. 414 kişi hayatını kaybetti, 912 kişi de yaralandı. 5 bin 442 bina da ağır hasar gördü. Depremin yıl dönümü dolayısıyla, Yenişehir ilçesinde 89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria Sitesi'nin enkazının kaldırıldığı alanda anma töreni düzenlendi. Depremin yaşandığı saat olan 04.17'de alana gelenler, yoğun sis altındaki alana karanfil bırakarak mum yaktı. Törene CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Türkiye Barolar Birliği yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Elif Turan, DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doğan Hatun, bazı sivil toplum kuruluşları ile meslek örgütü temsilcileri, sitede hayatını kaybedenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Anmada konuşan Sezgin Tanrıkulu, "Deprem bir doğal felaket, bunu önlemek mümkün değil ama insani maliyetlerini en aza indirmek, sonuçta mümkün. Türkiye bir deprem kuşağında yer almasına rağmen, yıllardır ihmaller, görevi kötüye kullanmalar, göz yummalar, rantçı siyasi anlayışlar, maalesef Türkiye'yi bir açık mezarlığa dönüştürdü" dedi.

'HAYALLERİMİZ UÇUP GİTTİ'

Yıkılan Galeria Sitesi'nde 5 yakınını ve 2 arkadaşını kaybeden Ömür Sansar ise "Burada bugün toplandık, çünkü sevdiklerimiz ile arkadaşlarımızı kaybettik. Onlarla birlikte bizim hayallerimiz de uçup gitti. Bugün 1'inci yılı oldu. Burada teyzemi, 4 kuzenimi ve 2 arkadaşımı kaybettim" diye konuştu.

AFAD İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDE ANMA PROGRAMI

Diyarbakır Valiliği'nce, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin yıl dönümünde, AFAD İl Müdürlüğü'nde anma programı düzenlendi. Programa Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, ilçe kaymakamları, kurum amirleri ile çeşitli kurum ve kuruluşlara ait arama kurtarma ekipleri katıldı. Program, 04.17'de siren sesinin çalmasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, deprem ile ilgili bir sinevizyon gösterisi izletildi. Vali Ali İhsan Su, AFAD ile çeşitli kurum ve kuruluşlara ait arama kurtarma ekipleriyle bir araya geldi. Program, depremde hayatını kaybedenler için duaların okunmasıyla sona erdi.

Burada açıklamalarda bulunan Vali Ali İhsan Su, deprem gecesi büyük çaba sarf edildiğini belirterek, "Bundan tam bir yıl önce bu saatlerde, asrın felaketi diyebileceğimiz bir depremi yaşadık. Ama şunu ifade edeyim, işte burada gördüğümüz bu değerli arkadaşlarımız hepsi o gün, o gece bu saatlerde bir yürek olduk. Hep beraber, tüm arama kurtarma ekiplerimiz, emniyetimiz, jandarmamız, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, vatandaşlarımız hep beraber bir olduk. Tek yürek olduk. Ve hızlı bir çalışmayla vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için gayret gösterdik. Hakikaten o gece çok büyük bir çalışma yaptık, büyük gayret sarf ettik. O gece bu depremde 6 binamız çökmüştü. Ama oradan birçok vatandaşımızı, 250'nin üzerinde vatandaşımızı da canlı olarak kurtardık. Bu anlamda arkadaşlarımız cansiperane görev yaptılar. Her kurum üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yapmaya gayret gösterdiler. Büyük bir çalışma azmi gösterdik. Büyük bir birlik, beraberlik örneği gösterdik. Ve bu birlik ve beraberlik içerisinde de Allaha Şükürler olsun ki, bu işin üstesinden geldik. Gerçekten çok büyük bir depremdi biz de yaşadık" dedi.

'YENİ EKİPLER OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYORUZ'

Olası depremlere hazırlıkları en iyi şekilde yapmak için çaba sarf edildiğini belirten Vali Su, "Depremi Hatay, Adıyaman, 11 ilimiz yaşadı. Bu felaketler dünyamızda hep olageliyor. Önemli olan bunlara hazırlıklı olmaktır. Bu çerçevede ilimizde sadece AFAD'ımız ile değil, diğer kurumlarımızdan da arama kurtarma ekipleri oluşturduk. Depremden önce oluşturmuştuk. Onların her biri bu eğitimlerini tamamlamışlardı. Bu kardeşlerimiz de beraber arama kurtarma faaliyetlerinde gayretli çalışmalar yaptı. Halen de yeni ekipler oluşturmaya devam ediyoruz. Bu tür felaketler her zaman olabiliyor. Hazırlıklı olmak, bina stoklarımızı güçlendirmek, mutlaka eğitilmiş personeller bulundurmak her alanda… Bunları da yapmaya gayret ediyoruz. Ayrıca toplumumuzu bilinçlendirmek için, çocuklarımızı, gençlerimizi, tüm katmanları, toplumumuzda bilinçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hazırlıklı olmak çok iyidir. Bütün ülkemizde olduğu gibi ilimizde de tüm bu hazırlıkları en iyi şekilde yapmak için gayret sarf ediyoruz" diye konuştu.

TARİHİ ULUCAMİ'DE 3 DİLDE MEVLİT OKUTULDU

Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de, sabah namazının ardından Arapça, Türkçe ve Kürtçe mevlit okutuldu. Mevlit programına Vali Ali İhsan Su, AK Parti İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, AFAD İl Müdürü İlami Çakmak ve kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Programın ardından katılanlara çorba ve kandil simidi ikram edildi.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.