Sıcak Hava Dalgası

Geçtiğimiz hafta İstanbul’u adeta kavuran sıcak hava dalgası tekrar geldi. Poyrazın etkisiyle hafifleyen sıcaklıklar, geri geliyor ve termometreleri şaşırtacak derece bir sıcaklıkla karşı karşıya kalacağız gibi gözüküyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde seyrediyor.

Bu durum zaten halihazırda yaşadığımız baraj doluluk oranı sorununu göz önüne çıkarıyor. İstanbul’da geçen hafta sadece bir günde 3 milyon 550 bin 435 metreküp su tüketimi gerçekleşti. Sıcaklıklar böyle devam ederse bu rekoru daha çok aşarız gibi gözüküyor.

Peki özellikle yaz aylarında artan su tüketiminin önüne bir nebze olsun geçebilmek için neler yapılabilir biraz bunu hatırlayalım.

1. Musluklarınızı açık bırakmayın.
Ellerinizi yıkarken, tıraş olurken, dişlerinizi fırçalarken suya ihtiyacınız olmadığı anlarda mutlaka musluklarınızı kapalı tutun. Açık bırakılan musluktan akan her damlaya birgün ihtiyacımız olabileceğini unutmayın.

2. Damlatan musluklarınız varsa mutlaka tamir ettirin.
Su sızdıran musluk, klozet veya duş başlığınızı onarın. Durduğu yerde akan muslukların size rahatsızlık vermediği anlarda bile geleceğinizdeki sudan çaldığını unutmayın.

3. Bulaşıkları elde yıkamayın.
Senelerdir reklamlarda duyduğumuz bulaşıkları elde yıkamayın uyarısını deterjan üreticilerinin kandırmacası olduğu inancından vazgeçin. Sadece bulaşıkları makinede yıkayarak yılda 30 ya da 40 ton su tasarrufu yapabileceğiniz gerçeğini unutmayın. Bu tasarrufu yapabilmek için tabi ki makinelerinizi tam dolduğu zaman çalıştırmaya özen gösterin.

4. Kısa duş alın.
Duş alırken amacımızın temizlenmek olduğu bir gerçek. Bu yüzden dakikalarca yıkanmak yerine temizlendiğiniz an duştan çıkmayı ihmal etmeyin. Ayrıca duşta suyun ısınmasını beklerken akan suyu bir kovaya doldurursanız bu suyla çiçeklerinizi sulayabilir ya da yerleri silebilirsiniz.

5. Su tasarrufu yapabileceğiniz pratik ürünlerden edinin.
Su tüketimini azaltmak amacıyla dizayn edilen musluklar ve duş başlıkları kullanarak tasarruf yöntemlerinize bir başkasını daha ekleyebilirsiniz.
Tüm bunlara dikkat ederken sadece kendiniz için değil, çocuklarınız, torunlarınız hatta onların çocukları için yapıyor olduğunuzu unutmayın. Dünyamızın ⅔’ü sularla kaplı olsa bile yaşamak için ihtiyacımız olan suyun sonsuz olmadığı bir gerçek.

Bol tasarruflu günlere…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi