Hastalıklara karşı savaş!

Sonbaharın gelmesi ve yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte hastalık mevsimine giriş yapmış bulunuyoruz. Gündüzleri sıcak hava, gölgede esen rüzgar, akşamları soğuk hava derken artık yavaş yavaş vücudumuz yaz mevsiminin güzelliklerinden arınıp sonbaharın mutlak getirisi olan soğuk algınlığı, grip, burun akıntısına kendisini teslim etmeye başlayacak. Buna engel olmak bir noktaya kadar aslında elimizde. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, hastalıklara karşı savaşmada en önemli silahımız.

Bağışıklığımızı güçlendirmenin yolları nelerdir?

İlk ve en önemli yapılacak şey düzenli spor yapmak. Hareketli bir yaşam sürdürmek, düzenli egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmek kan dolaşımını desteklemenin yanında metabolizma hızımızı da arttırıyor. Bu sayede vücudumuzdaki hastalıklara karşı kalkan olan hücrelerimiz çoğalıyor ve hatta üstlendiği koruma görevini daha işlevsel bir şekilde yerine getiriyor. Bağışıklığımızı güçlendirmek, hastalıklara karşı dirençli olmak için düzenli spor yapmayı ihmal etmemeliyiz.

Bağışıklık güçlendirici bir diğer kalkansa yeterli ve düzenli bir uyku biçimi. Uykusuzluğun fiziksel ve ruhsal birçok hastalığı tetiklediği artık herkesçe bilinen bir gerçek. Bir yetişkinin ortalama 6-8 saat aralığında uyuması gerekir. Sağlıklı bir uyku düzeni bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı savaşmada bizi daha güçlü bir duruma getiriyor.

Her durumda olduğu gibi yeterli ve düzenli beslenme bağışıklık güçlendirme konusunda da bize yardımcı oluyor. Temel besin gruplarının hepsinden faydalanmak ve bunların sağladığı vitamin ve mineralleri vücudumuza almak bağışıklığımızı güçlendiriyor. Özellikle portakal, yeşil ve kırmızı biber, limon gibi C vitamini yönünden zengin besinler direncimizi arttırarak hastalıklara karşı vücudumuzu bir kalkan haline getiriyor. Tüm bunların yanında tabi ki sıvı tüketimimize dikkat etmek, vücudumuza yeterli ve düzenli su alımı da hastalıklara karşı direncimizi arttırıyor.

Son olarak stresten uzak durmak ya da var olan stresi en aza indirmek. Tüm hastalıkların temelinde, tetiklenmesinde büyük rol oynayan stres bizleri psikolojik açıdan yıprattığı gibi fiziksel açıdan da hastalıklara açık bir hale getiriyor. Böyle bir çağda stressiz bir hayatın mümkün olmadığını düşünürsek stresimizi yönetmeyi öğretmek de yukarıdaki diğer tüm maddeler gibi daha sağlıklı bir birey olmamıza yardımcı oluyor.

Bağışıklığı güçlendirici tüm bu maddeler, aslında bizleri sadece hastalıklara karşı korumuyor, ayrıca daha kaliteli bir hayat geçirmemize de olanak sağlıyor. Sadece sağlıklı bir sonbahar, kış geçirmek için değil, sağlıklı bir birey olmak için düzenli spor, düzenli uyku, düzenli beslenme ve stresi yönetmeyi öğrenme şart.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi