İstanbul’a yakın günübirlik seyahat rotaları

İlkbahar’a girmemizle birlikte hava ısınmaya başladı ve İstanbul’da yaşayan pek çok kişi çevre illerde gezebileceği günübirlik ya da hafta sonunda kafa dinleyebileceği lokasyonları araştırıyor. Özellikle son cemrenin düşmesine çok az bir süre kala havanın ısınmasıyla İstanbul’dan yola çıkıp 2-3 saatlik araba yolculuğuyla hem megakentin kalabalığından uzaklaşabilir hem de doğa ile iç içe olma imkanı elde edebilirsiniz. İşte tercih edebileceğiniz illere göre günübirlik tatil rotaları..

Tekirdağ

Hafta sonu tatili ya da günübirlik seyahatinizde Tekirdağ’ı ziyaret etmek isteyenler için oldukça gezilecek yerler vardır. Tekirdağ’da hava sıcaksa Kumbağ, Şarköy gibi sahillerinde denize girebilir ya da ekstrem sporlarına merakı olanlar için ise Uçmakdere ve Ganos Dağları’nın çevresinde yamaç paraşütü, trekking, su sporları yapabilirsiniz. Şehir merkezinde olmak isteyenler için ise Namık Kemal Evi, Rakoczi Müzesi, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi , Perinthos Antik Kenti, Süleymaniye Cami gibi yerleri gezebilirsiniz. Piknik gibi aktiviteler düşünenler için ise Kartaltepe Tabiat Parkı, Kapaklı Kazak Gölü ve Osmanlı Devleti zamanında inşa edilen Laladere Mesire Alanı gibi yeşil alanlara göz atabilirsiniz. Ayrıca üzümü ile meşhur olan Tekirdağ’da birçok şarap üretimi yapılan tesislerde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

sarkoy-kiz-kalesi.webp
Tekirdağ - Şarköy

Kırklareli

Kırklareli denince ilk akla gelen yeşil ve mavinin buluştuğu deniz ve orman gelir. Sakin ve kafa dinlemek isteyenler için Kırklareli tam biçilmiş yer olacaktır. Kırklareli, Karadeniz’e kıyısı olması dolayısıyla yaz akşamları bile serin olabiliyor. Bu sebeple bahar aylarında gidecek olanlar için minik bir uyarı olarak mont ya da ceket almayı unutmamanızı öneririm. Kırklareli denince ilk akla gelen İğneada, Limanköy, ve Kıyıköy sahilleri olur. Özellikle deniz dalgalı değilse girmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca İğneada’ya çok yakın olan Mert Gölü’nde de kano turu yapabilir, Longoz Ormanları’nın iç içe olmasıyla birlikte günü batırabilirsiniz. Ayrıca yol üzerinde bulunan Dupnisa Mağarasını görmeyi ihmal etmeyin. Kırklareli şehir merkezinde ise Osmanlı ve Bizans dönemlerinden kalma tarihi köprü, cami, çeşme gibi yapılar bulunur. Bunlara ek olarak Cehennem Şelaleleri, İğneada Feneri, Demirköy Dökümhanesi, Atatürk Evi, Kırklareli Müzesi, Ali Rıza Efendi Kültür Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.

atatuurk-ev.webp
Kırklareli - Atatürk Evi

Edirne

Edirne denilince herkesin gözünde canlanan Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Cami gelir. Tarihi bir tur yapmak isteyenler için şehir merkezinde yer alan Arasta Çarşısı çok sayıdaki cami, medrese, kilise ve kervansarayları görebilirsiniz. Bunlara ek olarak II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi, Balkan Savaş Müzesi, Etnografya Müzesi, Lozan Müzesi gibi müzeleri de inceleyebilirsiniz. Karaağaç’taki Tren Garı ve Meriç Köprüsü, sahil turu yapmak isteyenler için ise Erikli, Mecidiye, Yayla ve Enez gibi sayfiye yerlerine muhakkak uğrayın.

meric.webp
Edirne - Meriç Köprüsü

Yalova

Yalova’da deniz keyfi yapabileceğiniz hem de gezilecek çok sayıda yer mevcuttur. Yalova denince akla gelenler arasında Çınarcık ve Armutlu, Çiftlikköy gibi ilçeleri gelir. Sahillerin haricinde Atatürk ile özdeşleşen Yürüyen Köşk, Kent Müzesi, İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı, Çocuk Müzesi, Açık Hava Müzesi, 17 Ağustos Deprem Anıtı gibi çok sayıda turistik gezi yapabileceğiniz alanlar bulunur. Ayrıca kaplıcalar diyarı olan Yalova’da ilkbahara kadar kaplıca turu da yapabilirsiniz.

yuruyen-kosk.jpeg
Yalova - Yürüyen Köşk

Bursa

Bursa’da günübirlik gezilecek çok sayıda mekan ve yerler bulunur. Tarihi bir gezi yapmak için cami ve külliyeler, türbeler ve müzeler mevcuttur. Bursa denince çok sayıda görülmesi gereken yer vardır. Bunlardan bazıları Kozahan, Tophane, Cumalıkızık, Anadolu Arabaları Müzesi, Oylat Mağarası, Şelalesi ve Kaplıcaları, Irgandı Köprüsü, Uludağ gibi pek çok lokasyona uğrayabilirsiniz. Temiz hava almak isterken bir yandan da sakin vakit geçirmek istiyorsanız Reşat Oyak Kültür Parkı, Atatürk Kent Ormanı, Arkeopark Açık Hava Müzesi, Misi Köyü gibi yerlerde de yemek yiyebilir hem de gezinti yapabilirsiniz. Sahili olan ilçeler ise Mudanya, Yıldıztepe, Kumyaka, Gölyazı, İznik gibi ilçelerde denize girebilir ya da bölgelerde bulunan görülmesi gereken yerlere göz atabilirsiniz. Bursa’ya gitmişken iskender ve meşhur köftesini yemeden dönmeyin..

misi-koyu-001.webp
Bursa - Misi Köyü

Balıkesir

Balıkesir’de hafta sonunu değerlendirmek için oldukça alternatifi olan bir ildir. Feribotla da ulaşımı olan Balıkesir’de Avşa Adası, Erdek, Marmara Adası, Ayvalık, Paşalimanı Adası, Manyas gibi çok sayıda ilçede denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayvalık’ta ilçe merkezine çok yakın olan Şeytan Sofrası, Aşıklar Tepesi, Yel Değirmeni, Cunda(Alibey)Adası, Maden Adası, Taksiyarhis Anıt Müzesine uğrayabilir ve Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olan Cunda Köprüsü’nün üstünden geçebilirsiniz. Ayrıca Şahindere Kanyonu, Sütüven, Sarımsaklı, Küçükköy, Kazdağları en uğrak noktalardan olup buralarda da keyifli vakit geçirebilirsiniz.

asiklar-tepesi.webp
Balıkesir - Aşıklar Tepesi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi