Zayıflamak için motivasyon gerekli mi?

Havaların ısınmasıyla yaz ayında forma girmek isteyenlerin sayısı bir hayli artıyor. Bir an önce fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin özellikle en çok ne zorluyor diye düşündüğümde ‘motivasyonun’ kilit nokta olduğu kanısına vardım. Öyle ki bende bu aralar birkaç kilo fazlalığımı nasıl veririm diye kara kara düşünürken zorlandığım şeylerin kısa bir çetelesini tuttum diyebilirim. Ee hali hazırda yaz geliyorken kilo vermekte zorlananlar için motivasyon kaybını nasıl önleyebiliriz? İşte bunun yanıtını arayacağız…

Kilo vermek denince herkesin aklına ilk olarak diyetler gelir. Öyle ki diyet kelimesini duymak bile başlı başına sinir bozucudur. Son yıllarda farklı isimlerle adlandırılan diyet türleri, kısa süreli olunca maalesef ki işe yaramıyor. Üstüne daha da çok katlanarak kilo artışına neden oluyor.

Kilo vermeye niyetlenmek en başında motivasyon ve kararlılıkla başlıyor. Özellikle burada verebileceğim en önemli tavsiye en başında zor olsa da pes etmemek ve kendinizi çileli zorakilikten uzak tutmaktır. Kilo almamak ve fazla kilodan kurtulmak için diyet yerine düzenli ve yaşam tarzınıza adapte edeceğiniz sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmenizi öneririm. Arada tabi ki minik kaçamaklar yapabilirsiniz fakat 1 gün yemeği fazla kaçırdığınızda ertesi gün mutlaka dikkat edin. Bu yöntemi alışkanlık haline getirirseniz daha konforlu ve sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz.

Zayıflama hedefinde olanlar için bir diğer motivasyon süreci de uzmanların son yıllarda sıklıkla dile getirdiği imajinasyon mantığıyla kilo verme olayıdır. Bu yöntem beyninizi zayıf ve fit halinizi hayal ederek imgelemek / görselleştirerek ve buna inanarak beyne doğru mesajı vermek olarak tanımlayabilirim. İmajinasyon yöntemine göre; diyet kelimesinin beynimizi kısıtlamaya yönelttiğini ve bu sebeple gardını aldığı için kilo vermenin zorlaştığına dikkat çekiliyor. Yediklerinize dikkat ettiğiniz takdirde zayıflamaya yardımcı olduğuna inandığınızı kabul ederek yapılan bu yöntem, doğru sözler ile beynin zayıflamaya inandığını ve sinyaller vererek hormonların tetiklendiğine dikkat çekiliyor. Özellikle imajinasyon yönteminde “zayıflamak istiyorum” demek yerine “ben her zaman fit ve enerjiğim, sağlıklıyım ve yediklerimi yakıyorum”, “sağlıklı beslenmeyi seviyorum”, “yürümeyi ve spor yapmayı seviyorum” gibi olumlu sözlerin etkili olacağı iddia ediliyor.

Zayıflama sürecindeki insanların en çok zorlandığı noktalardan biri de yemekleri hayal etmesi ya da canınızın yemek yemeyi istemesidir. Porsiyonları küçültmek ve ara öğünleri hafif geçirmek herkesin bildiği kilo verme yöntemlerindendir. Fakat kilo verme sürecindeki kişiler yemek yiyemediği için genellikle yemek videolarını izlediğine çok sık şahit oluyorum. Can çektiren ya da imrendiren yemek videoları iştahı kabartıyor ve adeta karnı tok olan birinin bile yemek yemesine sebep oluyor. Naçizane tavsiyem zayıflama sürecinde yemek videoları izlemeyin..

Kilo vermede motive olmak için ise son önerim faydalı ürünlerle kilo verme sürecini keyifli hale dönüştürmektir. “Nasıl olacak bu?” dediğinizi duyar gibiyim. Hemen açıklıyorum! Örneğin az su içen biri suyunun içerisine çubuk tarçın, salatalık, karanfil ya da sevdiği meyvelerden ilave ederek renklendirebilir ve bu sayede su içme oranını arttırır. Yeşil elma veya limon dilimi de oldukça önerilen ve suyun içerisine atıldığında suyu alkali hale getirdiği için yağ yakımını da hızlandıracaktır. Aynı şekilde sevdiğiniz sebzeleri zayıflama sürecinizde sağlıklı ve etkili pişirme teknikleriyle tüketmeyi ihmal etmeyin ve yaza fit ve sağlıklı bir şekilde hazırlanmış olun. Bunun yanında her gün en az 40-60 dakika yürümeyi de ihmal etmeyin.

Sevgilerimle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi