Vizesiz gezebileceğiniz Balkan rotaları

Nisan ayına girmeye sayılı günler kala ilkbahara giriş yapmaya başlamamızla birlikte birçok kişi bayram tatillerinin ve hafta sonlarını değerlendirebileceği vizesiz ülkeleri merak ediyor. Son yıllarda Türkiye’de tatil yapmanın bedeli her geçen gün katlanarak artınca imkanı olan ve tatilleri değerlendirmek isteyen kişilerde yurt dışına yöneliyor. Özellikle kültürel olarak oldukça yakın olan Balkan ülkelerinde vizesiz seyahat etmenin yolu açılınca çoğu Türk’ün uğrak rotası haline dönüşüyor. Peki Avrupa’da hangi ülkelerin Türkiye’ye vizesiz seyahat seçeneği bulunuyor? Vizesiz gezebileceğiniz Balkan ülkelerinin muhakkak görülmesi gereken yerleri neler? İşte kısaca siz değerli okurlarımıza maddeler halinde sıralamak isterim..

İlk olarak Türkiye’den vize istemeyen Avrupa ülkeleri şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Belarus, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kosova, Karadağ, Sırbistan, Moldova’dır.

Özellikle Balkan ülkelerinde 90 güne kadar vize istenmiyor. 3 ay boyunca bu ülkelerden birinde kalacaksanız oldukça iyi bir fırsat olacaktır. Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Karadağ yaz ve kış aylarında gidilmeye en uygun ülkeler arasındadır. İklim koşullarının elverişli olmasıyla her mevsim gidilebilir. Kosova ise kış ayları çetin geçtiği için soğuk havayı sevmeyenler için yaz ayları daha uygun olacaktır.

Arnavutluk
Arnavutluk’ta görülmesi gereken yerlerin ilkinde başkent Tiran oldukça öneriliyor. Özellikle Osmanlı Dönemi’nden kalma çok sayıda külliye ve cami bulunur. Arnavutluk’ta İskender Bey Anıtı, Ulusal Tarih Müzesi, Ethem Bey Cami, Kruja (Akçahisar) Kalesi, Tiran Saat Kulesi, Rozafa Kalesi, Berat Eski Şehir ve Berat Kalesi, Butrint Milli Parkı, Lekuresi Kalesi ve Aziz Stefan Kilisesi gibi yerler bulunur. Deniz ve plaj keyfi yapmak içinse oldukça alternatif yerler vardır. Bunlar, Osum Kanyonu, İşkodra Gölü, Koman Gölü, Lukova Plajı, Ksamil köyünün sahili göz kamaştıran noktalardandır.


Kuzey Makedonya

Eski adı Makedonya, şimdilerde Yunanistan ile aralarında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle Kuzey Makedonya ismini aşan ülkede ise ilk önce başkent Üsküp’te gezilecek yerler bulunuyor. Kuzey Makedonya ile nam salan heykeller köprüsünü muhakkak görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca Taş Köprü, Üsküp Kalesi, Rahibe Teresa Anıt Evi, Vardar Nehri, Ohrid Gölü, Matka Kanyonu, Saint Naum Manastırı, Stobi ve Eski Türk Çarşısına uğramayı unutmayın.

Karadağ

Son yıllarda Türklerin rağbet gösterdiği ve küçük Türkiye olarak anılan Karadağ, deniz ve yeşilin bir arada olduğu masalsı bir atmosferi bulunuyor. Karadağ denilince Kotor ve Budva en çok tercih edilen noktalar olsa da oldukça gezilecek yerleri vardır. Podgorica, Dobrato, Porto Montenegro, Mavi Mağara, Sveti Stefan, Stari Grad, Petrovac gibi yerleri görmeyi düşünebilirsiniz.

unbyuqdzg0gc2dej7jaq4a.webp

Bosna Hersek

Bosna Hersek denilince geçmişte yaşanan acılar gelse de şehrin içinde çok güzel yerler bulunuyor. Bunların başında Mostar Köprüsü, Saraybosna, Dinar Alpleri, Miljacka Nehri, Partizan Abidesi, Saat Kulesi, Hersek Tarihi Müzesi, Kravitse Şelaleleri, Alperenler Tekkesi, Sönmeyen Ateş Anıtı, Taşkıran gibi noktaları listenize ekleyebilirsiniz.

Sırbistan

Sırbistan’da oldukça sakin ve bir o kadar hareketli ülkelerden biridir. Başkent Belgrad’da bulunan Belgrad Kalesi, Nikola Tesla Müzesi, Kalemegdan Parkı, Cumhuriyet Meydanı, Sırbistan Ulusal Müzesi gibi yerleri ilk akla gelenlerdir. Knez Mihailova Caddesi İstanbul’daki İstiklal Caddesini anımsatan atmosferi bulunur. Bunlara ek olarak Aziz Sava Katedrali, Niş Kalesi, Tuna Nehri, Ada Ciganlija (Çingene Adası), Avala Kulesi, Aziz Petka Kilisesi, Belgrad Sarayı, Mokra Gora, Nazi Toplama Kampı, Uvac Kanyonu, Drvengrad, İstanbul Kapısı, Bali Bey Cami ve Zemun Müzesi Sırbistan’ın simge lokasyonlarındandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi