Kırmızı ip akımı

Bilirsiniz bundan 10-15 yıl kadar önce bir anda her yeri kırmızı ip bileklikler sardı. Hollywood starları Madonna, Paris Hilton, Britney Spears, David- Victoria Beckham çifti, Demi Moore gibi isimler Kabbalah merkezlerine gitmeye ve bu bileklikleri aynı dönem takmaya başladı. 2006 yılında Tanyeli’ni Tayland’da partisine davet eden Madonna ona bu bilekliklerden hediye etti.

Böylece Türk basınında da hemen yer aldı. Ardından Hande Yener, Gülben Ergen, Serenay Sarıkaya.. gibi isimlerle ünü daha da yayılmaya devam etti. Her yerde satılmaya başlandı. Sol bileğe yedi düğümle takma şartı vardı tabi.

yaziya-gom-3.jpeg

Peki tam olarak anlamı neydi bu kırmızı yün ipin?

Kırmızı yün ip Kadim Çin geleneğinde çiftlerin “Kaderin Kırmızı İpliği” adıyla ayak bileklerine takılır ve bu iple birbirlerine bağlanırlardı. Japon geleneğinde ise yine aynı inanışla çiftler serçe parmaklarına takarlardı.

Günümüzde moda akımı haline gelen sol bileğe 7 kere bağlanan kırmızı ip ise; Kabbalah inancından gelmektedir. Kabalistler tarafından çok eski zamanlardan beri takılır ve Kudüs’te ağlama duvarına gidenlere bağış karşılığında verilen bir bilekliktir.

Kabbalah inancındaki kırmızı ipin hikayesine gelecek olursak; Rachel’e aşık olan Yakup onunla evlenebilmek için Rachel’in babasının yanında 7 yıl çalışır. 7 yılın sonunda babası Rachel yerine büyük kızını düğün evine yollar. Yakup düğün sonrası gerçeği anlayınca ve Rachel için tekrar babasıyla konuşmaya gittiğinde babası 7 yıl da bu kızım için çalış der. Yakup 7 yıl daha çalışır ve Rachel ile de evlenir. Diğer büyük kardeşten çocukları olurken Rachel ile bir türlü çocukları olmaz. Rachel kardeşini kıskandığı için Yakup’a hizmetçisini sunar ve hizmetçiden de çocukları olur.

Aradan geçen uzun yıllardan sonra, sonunda Rachel Yakup’un en sevdiği çocuğu Yusuf’u doğurur. Daha sonra Bünyemin adlı ikinci oğlunu doğururken yolda ölür. Betlehem ile Kudüs arasında yol üzerinde gömülür ve mezarının korunması için etrafını kırmızı iple 7 kere dolayıp ve onu mistik güçlerle donatırlar.

yaziya-gom1.jpeg

İşte böyle; aradan geçen binlerce yıl sonrasında bir anda onun türbesine bağlanıp daha sonra oradan kesilip satışa sunulan “yada böyle olduğu umulan” ipler her yerde yok satmaya başladı. Rachel’in bu iple koruyuculuğunu muhafaza ettiği düşünüldü, negatiften arındırdı. Hatta Türkiye’de bir takı dükkanı bu ipleri vitrinine koymaya başladıktan sonra çok yüksek bir kazanç elde etti ve diğer takı satışlarını bırakıp sadece kırmızı ipli bileklik alım satımına başladı.

Kırmızı ipin Kabbalist inançtaki diğer anlamları ise kırmızının günahın rengi olması ve günahlar beyaza dönene kadar bunu unutmamamız gerektiği; bir diğeri ise tevazunun rengi olması. Yüzün utanınca kızarması gibi kişininde hep tevazu içinde olması gerektiğini hatırlaması gerekir dendi.

Kabbalah eğitimleri alan ünlülerle yayılan bu moda ipler internet üzerinden de satışa sürüldü ve kapış kapış satıldı.

Bu satışlarda genellikle ipler paket içinde “Ben Porat” duası denen bir duayla birlikte geldi. EBay, Amazon, Ali express bile bileklikleri bu duayla birlikte yolladı… Ve bu okunarak takıldığında etkisinin arttığı, kem gözlerden koruduğu söylendi.

img-8579.jpeg

Ben Porat duası;

ayin alei porat ben Yosef porat ben

yivarech ra mikol oti hagoel hamalach

shmi bahem vyikare han'arim et

vYitzchak Avraham avotai vshem

ha'aretz b'kerev larov v'yidgo

Fotoğraflarda gördüğünüz üzere ya da internette araştırırsanız göreceğiniz üzere kağıtlara sadece duanın İbranicesi yazılmış olup ne İngilizce ne Türkçe olarak altına anlamı eklenmemiştir. Tüm siteler ve tüm paketler bu dua ile bilekliği takın yazarken ne söylediğimizi bile bilmememiz biraz tuhaf değil mi?

Ve tabi ki moda olan şeyleri seven biz spiritüel insanlar yeni bir spiritüel malzeme bulup heyecanlanınca hemen taktık bu bileklikleri 7 kez bağlayarak. 7 çakra mı desem, 7 gök mü desem, 7 beden mi yoksa Yahudi inancındaki haftanın yedinci ve onlar için en kutlu günü mü desem.. Bir sebepten 7 kere bağladık.

Doğrusunu söylemek gerekirse ben de bu bilekliklerden uzun süre kullandım. Beni negatiften koruyacağına inanmak istedim ve “Ya tutarsa” diyenlerdendim. Tutmazsa da bir ipin ne zararı olabilir ki? En azından denemiş olurum dedim bir çoklarımız gibi.

img-8578.jpeg

Bu hafta ise bu bilekliklerle ilgili bir çok şey gelmeye başladı gözlerimin önüne.

Ben Porat Duasının anlamını bulmak için biraz daha uğraştım. Ve yabancı kaynaklardan şöyle bir anlam buldum;

Beni tüm kötülüklerden kurtaran melek çocukları korusun

Onlarda benim adımın ve atalarım İbrahim ile İshak'ın adı anılsın;

Ve dünyanın ortasında çoğalsınlar.

Şimdi dua dünyanın ortasında ataları gibi çoğalmak isteyen zararsız bir Kabbalah duası değil mi?.. Sola bağlamak kişinin zayıf olduğu taraf olduğu için negatif enerjiyi kessin diye… 7 kere bağlamak da 7 güne and içmek gibi birşey deniyor.

yaziya-gom2.jpeg

Hoş bir ritüel; ucuz, her giysiyle uygun, modaya uygun, spiritüel modaya daha da uygun…

Yine de insanın aklına şu sorular geliyor ve gelmeli de; neden altından hiç hayırlı bir şey çıkmayan Hollywood ünlüleri aynı dönemde bunları takmaya başladı, Kabbalah eğitimleriyle övünen bunu her yerde anlatan Madonna Tanyeli’ne hediye olarak bunu verdi ve Türkiye’de de bir anda moda haline getirdi; tüm sitelerde aynı anda İbranice duasıyla birlikte satışı başladı…

Hepsi kendiliğinden olan bir moda akımından çok planlanmış ve oluşturulmuş bir moda akımı gibi gözüküyor böyle bakınca.

Takan'a bir fayda sağlar mı? Ünlüyseniz bir faydası olabilir; değilseniz bilemem. Zararı olur mu? Onu da bilemem. Benim için sadece neyi neden yaptığımızı biraz daha düşünerek, araştırarak ve idrak ederek yapmamız gerektiğini hatırladığım ve hatırlatmak istediğim bir hafta oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dilé Luna Arşivi